Integrare Europeană

De ce criza nu i-a adus acasă pe moldoveni

Experţii europeni au vorbit despre măsurile şi proiectele finanţate de UE, care au menirea să readucă emigranţii moldoveni în ţară. În acest sens a fost implementat proiectul „Consolidarea capacităţilor Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a emigranţilor”. Per Lindberg, director al proiectului, a spus că scopul acestuia e de a promova mobilitatea legală între RM şi UE, de a facilita reintegrarea moldovenilor întorşi acasă, dar şi de a informa corect migranţii despre piaţa muncii. Un alt proiect, „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate Moldova-UE”, îşi propune să minimalizeze efectele negative ale migraţiei şi să valorifice avantajele acesteia în scopuri de dezvoltare. Pentru realizarea celor două proiecte au fost acordate peste cinci milioane de euro.

Potrivit experţilor, migraţia rămâne o ameninţare pentru RM, iar scopul acestor proiecte este de a reduce efectele negative ale acestui proces. Ei susţin că ambele proiecte reflectă, de fapt, aspectele negative ale RM, nu ale UE. Ei mai spun că unul dintre motivele pentru care rezultatele întârzie să apară ţine şi de situaţia politică a ţării. Este îmbucurător însă că moldovenii s-au dovedit a fi foarte competitivi pe piaţa forţei de muncă din Europa. „Criza economică nu i-a adus acasă pe moldoveni, deoarece, fiind foarte buni, ei fac faţă concurenţei”, a fost concluzia participanţilor la Club.

Ţara noastră e a doua din lume cu care UE a încheiat un parteneriat de mobilitate. În cadrul lui au fost implementate peste 85 de proiecte bilaterale şi multilaterale între autorităţile moldoveneşti şi parteneri din 15 state ale UE. În prezent, în UE se află circa 800 de mii de migranţi moldoveni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *