Editorial

De ce fel de femei e nevoie în Parlamentul RM?

Pe o rețea de socializare cineva se întreba dacă Domnica „de la Italia” are platformă electorală… Eu cred că are. Ne-a demonstrat-o „cazul Concordia” că fata are… platformă atrăgătoare și accesibilă maselor largi… de căpitani de corabie.

Prezența doamnelor în Parlamentul Moldovei nu e însă o temă de bășcălie. Ne-o demonstrează experiența parlamentarismului autohton. Da, am avut-o pe „baba Jenea” care ne sfătuia că atunci când vorbim de independența RM să nu uităm „di undi ies gazâli”, am avut-o și o mai avem – n-am mai avea-o în veci! – pe Zina Karabina, care amenința mamele că se va trage în copiii lor, dacă vor ieși în stradă, o mai avem pe pudica peledemistă Maria Ciobanu care va intra în istoria neamului cu campania contra fustelor scurte ale jurnalistelor. Dar am avut-o și pe Lidia Istrati, din primul parlament, model de bărbăție și patriotism.

Eu chiar consider că chestiunea femeilor în forul legislativ suprem al R. Moldova e o temă bună pentru discuție. Numărul mic de femei în parlament reflectă o abordare sclavagistă a locului femeii în societate. Practica dublelor standarde dă în floare: pe de o parte, luptăm pentru egalitatea genurilor, pe de alta – facem totul ca prezența femeilor în parlament să fie simbolică. Să nu fim măgari: nici pe departe nu toate femeile fac carieră punând la bătaie… „platforma Domnicăi”. În femeile Moldovei există un serios potențial de inteligență, cultură și voință politică. (Din păcate, femeile inteligente nu sunt incluse în listele electorale și sunt utilizate de masculii politici doar pentru a le aduce voturi). Vă pot enumera zeci de nume de femei care, dacă ar ajunge în parlament, ar schimba sângele acestui organism obosit și corupt. Nu voi face însă acest lucru, din motive lesne de înțeles.

E timpul ca dominația în parlament a masculilor hoți să fie diminuată prin includerea în listele electorale a femeilor deștepte și frumoase, născătoare de prunci și iubitoare de țară. Ba mai mult, cred că Moldova ar avea enorm de câștigat dacă în viitorul parlament ar nimeri și femei care de ani de zile lucrează peste hotare, știu ce înseamnă Europa și spirit european, au coloană vertebrală, demnitate și dorință sinceră de a scoate Moldova de sub teascul minciunii și corupției și care s-au afirmat prin altceva decât „Domnica de pe Concordia”.

…La noi, prin anii `90 nu știu care publicist a pus în circulație sintagma „bărbații națiunii”. Nimeni însă nu s-a încumetat să lanseze și îmbinarea „femeile națiunii”. Viața a demonstrat că mulți din acești „bărbați ai națiunii” s-au dovedit a fi adevărați „rahați ai națiunii”. Să facem, așadar, loc femeilor națiunii. Căci ele există. Se spune că în spatele unui bărbat de succes stă întotdeauna o femeie puternică. Parafrazând, putem spune că în spatele unui țări de succes stă un parlament care are în componența lui și cele mai frumoase și deștepte femei ale națiunii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *