Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 11 Aprilie 2016, ora 08:56    Din editia print

De ce fel de președinte are nevoie R. Moldova: proeuropean sau prorus?

Marime Font

La începutul lunii martie, curent, s-a decis că viitorul președinte al țării va fi ales de către popor. Mandatul actualului șef al statului, Nicolae Timofti, a expirat în data de 23 martie, însă acesta îşi va exercita funcţia până când va fi ales noul preşedinte. Recent, Parlamentul a anunțat că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 30 octombrie 2016. Prin urmare, noi am hotărât să-i întrebăm pe oamenii simpli dacă viitorul președinte ar trebui să fie proeuropean sau prorus? 

Liliana, 35 de ani, Chișinău
Eu îmi doresc un președinte care are viziuni cu adevărat proeuropene. Doar o asemenea persoană va putea face ca lucrurile să se miște într-o direcție corectă. Acesta trebuie sa aibă o gândire liberă și deschisă spre civilizație. El este obligat să respecte și să lupte pentru drepturile cetățenilor. Țara noastră are nevoie de cineva care-și dorește o schimbare și care să poată stabili relații de colaborare cu țările europene. Viitorul președinte trebuie să asculte și doleanțele poporului și să depună efort să ne scape de sărăcia și corupția în care ne-am pomenit.

Vladimir, 62 de ani, satul Sângera
Am avut președinți proeuropeni și n-au făcut nicio boabă pentru popor. Acum ar trebui să vină la putere cineva care ar fi în stare să rezolve problemele pe care le avem cu rușii. Mai mulți moldoveni lucrează în Rusia, decât în Europa. Eu am o pensie mizeră, ce folos de acorduri, relații și alte nebunii europene, dacă oamenii trăiesc din ce în ce mai rău? Te gândești că mai jos nu avem unde cădea, dar politicienii mereu ne arată că se poate.Mihaela, 21 de ani, studentă
Despre un președinte prorus nici nu poate fi vorba. Țările europene trebuie să fie un exemplu pentru noi, spre ele trebuie să tindem. Viitorul șef al statului este obligat să aibă viziuni proeuropene și să depună efortul necesar, pentru ca și țara noastră să se integreze în UE. Eu am rude care lucrează peste hotare și nu vor să revină acasă. Acolo este mult mai bine, salariile sunt mai mari, nu este atât de multă corupție, iar cetățenii au mult suport din partea statului.

Ana, 58 de ani, Chișinău
Proeuropenii ăștia deja îmi stau în gât. Timpul lor a trecut. Rusia ne susține și ar trebui să ne întoarcem cu fața la ea, nu cu fundul - cum a fost în ultimii ani. De fapt, nu înțeleg de ce nu putem fi și cu unii, și cu alții?! Suntem o țară mică și din câte se pare, nu avem putere să ne descurcăm singuri. Da, mulți oameni lucrează în Europa, dar la fel de mulți avem și în Rusia. Eu zic că viitorul președinte ar trebui să fie neutru și să se împace cu toată lumea.

Valeriu, 71 de ani, Chișinău
Cei de vârsta mea vor cu Rusia, dar eu nu-i prea înțeleg. Am fost cu Rusia câteva decenii și n-am ajuns tare departe, acum n-ar strica să fim și cu Europa. Oricum nimeni n-o să vină să ne pună bani în buzunare. Singuri trebuie să dăm din coate. Am o pensie mică, de aceea, indiferent cine va fi următorul președinte, vreau să-l rog să nu uite de bătrâni. Eu cred că R. Moldova are nevoie de un lider cu mintea limpede, care cunoaște problemele țării din practică și nu din auzite.

Cristina, 20 de ani, Chișinău
În pofida situației de instabilitate pe acest boț de pământ și a dezamăgirilor din ultima perioadă, eu totuși aleg ca viitorul președinte să fie proeuropean. Numai pe această cale am putea ieși din criză. Europenii le-au acordat românilor milioane de euro pentru dezvoltare. Cred că și țara noastră ar putea beneficia de ajutor! E necesar să înțelegem că europenizarea Moldovei trebuie să înceapă de la fiecare cetățean, de la atitudini și dorințe. Să nu așteptăm cu brațele în sân, ca Europa să vină la noi acasă! Un președinte proeuropean nu va fi în stare să schimbe singur mentalitatea.

Anton, 31 de ani, satul Tohatin
Moldova în genere nu are nevoie de președinte! Acesta oricum nu poate face nimic și se ocupă doar de înmânarea distincțiilor de stat… 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul