Atitudini

De ce Filat tace?

Mai bine zis, s-au schimbat doar actorii, nu și rolurile.

Îmi amintesc deseori de uriașele volume de articole, preluate din presă, despre crimele guvernării comuniste, editate cu coperțile negre, în aceeași campanie electorală, de același partid din AIE. Personal, Vladimir Filat mi-a promis cu mâna pe o asemenea carte că în privința fiecărei ilegalități comise de comuniști și descoperite de jurnaliști se vor porni dosare penale. Și eu l-am crezut.

Au trecut patru ani buni de atunci, dar comuniștii sunt protejați în continuare de către instituțiile noastre de drept. Dosare s-au deschis, nu-i vorbă, dar acestea n-au însemnat nimic mai mult decât pierdere de hârtie. Fie că sunt clasate, suspendate sau, în cel mai bun caz, tergiversate, așteptându-se ca lumea să uite de ele.

N-au încetat nici nelegiuirile. Cu toată tristețea, trebuie să vedem că, în multe domenii, guvernarea AIE comite aceleași crime față de oamenii de rând, ca și comuniștii. AIE doar a preluat ștafeta. Ba mai mult, până și importanți responsabili din instituțiile de drept îți pot șopti la ureche că astăzi se fură mai mult. Astăzi, nu fură doar unul, ci deja trei…

În fond, ilegalitățile comise de ăștia și de ceilalți nu se deosebesc prea mult. Scriam deunăzi că guvernul Tarlev a abrogat o lege, schimbând statutul rezervațiilor științifice în rezervații naturale. Deși a încălcat legea în mod flagrant, Voronin a tăcut atunci. Adică a acceptat potlogăria. Nici nu putea să fie altfel, fiindcă șotia lui Tarlev a dat undă verde tuturor grangurilor pentru a vâna în rezervații…

La începutul acestui an, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a abrogat printr-un ordin o hotărâre de guvern despre crearea unei instituții medicale. Cazul a fost intens mediatizat și nu încăpea îndoială că, pentru asemenea samavolnicie, Usatâi trebuia să fie tras la răspundere. Sau demis din funcție. Dar Filat a tăcut. Și tace în continuare… De ce oare?

Voronin era rău, ni se spunea, era criminal și lacom, dar Vlad Filat, despre care ni se spune că e european, cinstit și iubitor de dreptate, de ce ignoră o infracțiune evidentă? Am spus-o și o mai spun: eu nu sunt nici cu Filat, nici cu Plahotniuc, dar m-aș bucura sincer, dacă aș găsi un răspuns la această întrebare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *