Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Politică 15 Ianuarie 2018, ora 06:11

De ce Igor Dodon nu este tras la răspundere penală?

Marime Font

Parlamentul tărăgănează amendarea Codului Penal, prin care şeful statului ar putea ajunge la închisoare, în cazul în care ar încălca Constituția

Săptămâna trecută, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat încă de două ori pentru că a refuzat să-și exercite funcțiile constituționale. Deranjată de această situație, Curtea Constituțională (CC) a solicitat deputaților să modifice Codul Penal pentru a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții. Şi ministrul Justiției, Alexandru Tănase, consideră că Parlamentul este obligat să reacționeze prompt la fărădelegile săvârşite de şefului statului. TIMPUL a încercat să afle de ce deputații nu reacționează la recomandările Curţii sau poate că ei se tem să nu crească astfel imaginea lui Dodon în preajma alegerilor parlamentare din acest an.

„Nu ştiu dacă avem nevoie de o normă suplimentară în Codul Penal”

Sergiu Sârbu, deputatul PDM, care a depus ultima sesizare la CC, în urma căreia Dodon a fost suspendat, susține că nu poate răspunde, în numele Parlamentului sau al fracțiunii din care fac parte, de ce legislativul tergiversează amendarea Codului Penal, pentru ca acesta să prevadă răspunderea penală a președintelui. „Avem multe adresări la Curte, care trebuie examinate împreună cu Ministerul Justiției și cu Guvernul, după care urmează să fie expertizate și avizate. Acest proiect de lege există şi a fost înregistrat în septembrie. Orice modificare în Codul Penal trebuie văzută prin prisma întregului sistem. Proiectul este în examinare și rămâne să vedem care vor fi următoarele decizii”, a specificat Sârbu.
Potrivit deputatului, după ce CC a stabilit că preşedintele a încălcat Constituția, există şi posibilitatea inițierii procedurii de suspendare din funcție.

De asemenea, a adăugat Sârbu, șeful statului poate răspunde penal, ca și oricare alt cetățean care încalcă legea. „Însă procesul de declanșare a acestor două proceduri este extrem de complicat, de aceea nu știu dacă avem nevoie şi de o normă suplimentară în Codul Penal. Ș-apoi, din punct de vedere politic, nu este clar care vor fi consecințele unei asemenea legi, întrucât orice acțiune îndreptată împotriva unui politician are toate șansele să se transforme într-o victimizare, din care el ar putea avea de câștigat în ajunul alegerilor”, a remarcat Sergiu Sârbu.

„Dodon încalcă Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei”

Pe de altă parte, colegul de fracţiune şi partid al lui Sârbu, deputatul Vladimir Hotineanu, consideră că recomandarea CC este corectă. El susține că Parlamentul nu a făcut deocamdată schimbări în Codul Penal, căci acest lucru n-a fost necesar atâta timp cât ex-președinții R. Moldova și-au onorat obligaţiunile. „Dodon își permite să încalce Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei, nu al R. Moldova. Când a fost suspendat prima oară, s-a crezut că are substanță cenușie îndeajuns şi îşi va da seama că trebuie să conlucreze cu Parlamentul și Guvernul. Dar el continuă să se încăpățâneze”, este de părere Hotineanu.


Deputatul consideră că un proiect de lege, privind răspunderea penală a preşedintelui, trebuie să se înscrie în limitele democrației. El nu este de acord că o astfel de lege i-ar putea creşte popularitatea lui Dodon în pragul alegerilor din 2018.

„34 de deputați l-ar putea trage pe preşedinte la răspundere penală”

Liberalul Lilian Carp dă asigurări că nu e neapărat nevoie de o nouă reglementare juridică, căci și în prezent legea permite ca președintele țării să fie tras la răspundere penală, dacă există voință politică. „Reprezentanții Curții Constituționale trebuie să fie un pic mai atenți la ceea ce scrie în Constituție și apoi să facă concluzii. Atât Codul Penal, cât și Constituția prevede egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor. Articolul 81 și 89 din Constituție stipulează foarte clar în ce condiții președintele poate răspunde penal. Iar în Codul Penal există vreo 11 articole, conform cărora șeful statului trebuie să răspundă, pentru că a refuzat să promulge legea anti-propagandă. Pentru aceasta trebuie să existe 34 de deputați, care să vină cu o inițiativă în acest sens”, spune parlamentarul.

Carp ne-a spus că lucrează, împreună cu doi juriști, la un document prin care va explica pe îndelete cum Dodon poate fi tras la răspundere penală şi pe care-l va prezenta luni, 15 ianuarie. Nici liberalul nu crede că, răspunzând în faţa legii, președintele prorus va câștiga imagine. „Dodon scade dramatic în sondaje. Lumea a înțeles că el este prostănacul satului. Cetățenii văd că el stă numai în beciuri la Condrița, taie porci, mănâncă șorici, umblă cu motocicleta printre copaci, pentru altceva minte nu are. Acest om nu are treabă cu cea mai înaltă funcție în stat”, consideră alesul poporului.

„Un politician care se respectă și-ar fi dat demult demisia”

Deşi Sergiu Sârbu ne-a spus că proiectul privind amendarea Codului Penal a fost deja înregistrat, comunista Elena Bondarenco crede că majoritatea parlamentară nici nu a discutat până acum despre acest proiect, deoarece nu l-a considerat important. Ea este de părere că Înaltă Curte încalcă Legea Supremă prin suspendarea temporală a președintelui, dar și că Dodon nu ar trebui să se revolte, după cum nu s-a revoltat nici atunci când au fost validate alegerile prezidențiale. „Probabil, judecătorilor de la Curte le este incomod deja să încalce de atâtea ori Legea Supremă, de aceea au trimis acest aviz Parlamentului. Cred că majoritatea parlamentară va ține acest as în mânecă și se va folosi de posibilitatea de a-l suspenda pe Dodon încă de multe ori, pentru a adopta legile de care au nevoie”, adaugă Bondarenco.

În opinia parlamentarei, Dodon trebuie să-și respecte obligațiunile constituționale, chiar dacă nu este de acord cu unele dintre acestea, deoarece el a ales să participe la prezidențiale nesilit de nimeni. „Un politician care se respectă și-ar fi dat demisia încă atunci când a fost suspendat prima oară. Dar se pare că umilința îi aduce plăcere”, precizează Elena Bondarenco.

„Am devenit deja ridicoli!”

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, propune să intrăm în esența proiectului de lege care se referă la neexecutarea hotărârilor CC. Acest proiect a fost înaintat de niște deputați democrați, dar nu se referă doar la președintele R. Moldova, atrage atenția Deliu. Potrivit lui, întreg Parlamentul ar trebui să fie tras la răspundere penală, deoarece până astăzi nu a făcut nicio schimbare în Constituție, în urma deciziilor CC. „La noi a devenit o regulă să fie operate modificării în conformitate cu hotărârile CC care convin majorității parlamentare. Celelalte sunt lăsate să se prăfuiască la secretariatul Parlamentului”, susține liberal-democratul.

Totuși, Deliu consideră că acest proiect de lege nu va rezolva problema nesupunerii în fața Constituției a președintelui R. Moldova. În opinia sa, acesta este un joc dublu între Dodon și Plahotniuc. Potrivit parlamentarului, Dodon vrea să creeze impresia că-și onorează obligațiunile și poate respinge orice și oricând, în timp ce democrații vor să-i demonstreze că ei pot mai multe. „Această criză instituțională ar putea fi rezolvată doar dacă toți s-ar așeza la masa de negocieri, ar lăsa ambițiile politice și ar înțelege că interesul poporului prevalează interesului de partid. Dodon să-și onoreze obligațiunile de președinte, iar Curtea Constituțională să nu abuzeze de împuternicirile sale. Noi am devenit deja ridicoli! În nici o țară nu există asemenea precedente, ca să suspenzi președintele pe cinci minute și să semnezi ce vrei tu”, punctează Tudor Deliu.

„Răspunderea juridico-politică trebuie personificată”

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, nu vede nicio tergiversare în faptul că Parlamentul nu a adoptat încă o lege, care să prevadă răspunderea penală a președintelui în caz de neexercitare sau eschivare de la exercitarea funcțiilor sale constituționale, întrucât nu este o urgență. „Iar procedura de elaborare a legilor este, în general, un proces îndelungat”, ne-a spus judecătorul.

Acesta consideră că ar fi binevenită adoptarea unei legi care să prevadă răspundere pentru toți funcționarii care încalcă Legea Supremă. „Astăzi, există așa-numita răspundere juridico-politică și constituțională, între ramurile puterii de stat. Dar aceasta trebuie personificată, pentru ca toți funcționari de rang înalt să poată fi trași la răspundere”, conchide Osmochescu.

Potrivit presei, proiectul de lege ce ţine de amendarea Codului Penal, care se află în Parlament, prevede sancţiuni financiare şi închisoare de până la doi ani pentru demnitarii care nu respectă hotărârile Curţii Constituţionale.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)