Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:11
Abonamente

Politică 15 Ianuarie 2018, ora 06:11

De ce Igor Dodon nu este tras la răspundere penală?

Marime Font

Parlamentul tărăgănează amendarea Codului Penal, prin care şeful statului ar putea ajunge la închisoare, în cazul în care ar încălca Constituția

Săptămâna trecută, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat încă de două ori pentru că a refuzat să-și exercite funcțiile constituționale. Deranjată de această situație, Curtea Constituțională (CC) a solicitat deputaților să modifice Codul Penal pentru a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții. Şi ministrul Justiției, Alexandru Tănase, consideră că Parlamentul este obligat să reacționeze prompt la fărădelegile săvârşite de şefului statului. TIMPUL a încercat să afle de ce deputații nu reacționează la recomandările Curţii sau poate că ei se tem să nu crească astfel imaginea lui Dodon în preajma alegerilor parlamentare din acest an.

„Nu ştiu dacă avem nevoie de o normă suplimentară în Codul Penal”

Sergiu Sârbu, deputatul PDM, care a depus ultima sesizare la CC, în urma căreia Dodon a fost suspendat, susține că nu poate răspunde, în numele Parlamentului sau al fracțiunii din care fac parte, de ce legislativul tergiversează amendarea Codului Penal, pentru ca acesta să prevadă răspunderea penală a președintelui. „Avem multe adresări la Curte, care trebuie examinate împreună cu Ministerul Justiției și cu Guvernul, după care urmează să fie expertizate și avizate. Acest proiect de lege există şi a fost înregistrat în septembrie. Orice modificare în Codul Penal trebuie văzută prin prisma întregului sistem. Proiectul este în examinare și rămâne să vedem care vor fi următoarele decizii”, a specificat Sârbu.
Potrivit deputatului, după ce CC a stabilit că preşedintele a încălcat Constituția, există şi posibilitatea inițierii procedurii de suspendare din funcție.

De asemenea, a adăugat Sârbu, șeful statului poate răspunde penal, ca și oricare alt cetățean care încalcă legea. „Însă procesul de declanșare a acestor două proceduri este extrem de complicat, de aceea nu știu dacă avem nevoie şi de o normă suplimentară în Codul Penal. Ș-apoi, din punct de vedere politic, nu este clar care vor fi consecințele unei asemenea legi, întrucât orice acțiune îndreptată împotriva unui politician are toate șansele să se transforme într-o victimizare, din care el ar putea avea de câștigat în ajunul alegerilor”, a remarcat Sergiu Sârbu.

„Dodon încalcă Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei”

Pe de altă parte, colegul de fracţiune şi partid al lui Sârbu, deputatul Vladimir Hotineanu, consideră că recomandarea CC este corectă. El susține că Parlamentul nu a făcut deocamdată schimbări în Codul Penal, căci acest lucru n-a fost necesar atâta timp cât ex-președinții R. Moldova și-au onorat obligaţiunile. „Dodon își permite să încalce Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei, nu al R. Moldova. Când a fost suspendat prima oară, s-a crezut că are substanță cenușie îndeajuns şi îşi va da seama că trebuie să conlucreze cu Parlamentul și Guvernul. Dar el continuă să se încăpățâneze”, este de părere Hotineanu.


Deputatul consideră că un proiect de lege, privind răspunderea penală a preşedintelui, trebuie să se înscrie în limitele democrației. El nu este de acord că o astfel de lege i-ar putea creşte popularitatea lui Dodon în pragul alegerilor din 2018.

„34 de deputați l-ar putea trage pe preşedinte la răspundere penală”

Liberalul Lilian Carp dă asigurări că nu e neapărat nevoie de o nouă reglementare juridică, căci și în prezent legea permite ca președintele țării să fie tras la răspundere penală, dacă există voință politică. „Reprezentanții Curții Constituționale trebuie să fie un pic mai atenți la ceea ce scrie în Constituție și apoi să facă concluzii. Atât Codul Penal, cât și Constituția prevede egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor. Articolul 81 și 89 din Constituție stipulează foarte clar în ce condiții președintele poate răspunde penal. Iar în Codul Penal există vreo 11 articole, conform cărora șeful statului trebuie să răspundă, pentru că a refuzat să promulge legea anti-propagandă. Pentru aceasta trebuie să existe 34 de deputați, care să vină cu o inițiativă în acest sens”, spune parlamentarul.

Carp ne-a spus că lucrează, împreună cu doi juriști, la un document prin care va explica pe îndelete cum Dodon poate fi tras la răspundere penală şi pe care-l va prezenta luni, 15 ianuarie. Nici liberalul nu crede că, răspunzând în faţa legii, președintele prorus va câștiga imagine. „Dodon scade dramatic în sondaje. Lumea a înțeles că el este prostănacul satului. Cetățenii văd că el stă numai în beciuri la Condrița, taie porci, mănâncă șorici, umblă cu motocicleta printre copaci, pentru altceva minte nu are. Acest om nu are treabă cu cea mai înaltă funcție în stat”, consideră alesul poporului.

„Un politician care se respectă și-ar fi dat demult demisia”

Deşi Sergiu Sârbu ne-a spus că proiectul privind amendarea Codului Penal a fost deja înregistrat, comunista Elena Bondarenco crede că majoritatea parlamentară nici nu a discutat până acum despre acest proiect, deoarece nu l-a considerat important. Ea este de părere că Înaltă Curte încalcă Legea Supremă prin suspendarea temporală a președintelui, dar și că Dodon nu ar trebui să se revolte, după cum nu s-a revoltat nici atunci când au fost validate alegerile prezidențiale. „Probabil, judecătorilor de la Curte le este incomod deja să încalce de atâtea ori Legea Supremă, de aceea au trimis acest aviz Parlamentului. Cred că majoritatea parlamentară va ține acest as în mânecă și se va folosi de posibilitatea de a-l suspenda pe Dodon încă de multe ori, pentru a adopta legile de care au nevoie”, adaugă Bondarenco.

În opinia parlamentarei, Dodon trebuie să-și respecte obligațiunile constituționale, chiar dacă nu este de acord cu unele dintre acestea, deoarece el a ales să participe la prezidențiale nesilit de nimeni. „Un politician care se respectă și-ar fi dat demisia încă atunci când a fost suspendat prima oară. Dar se pare că umilința îi aduce plăcere”, precizează Elena Bondarenco.

„Am devenit deja ridicoli!”

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, propune să intrăm în esența proiectului de lege care se referă la neexecutarea hotărârilor CC. Acest proiect a fost înaintat de niște deputați democrați, dar nu se referă doar la președintele R. Moldova, atrage atenția Deliu. Potrivit lui, întreg Parlamentul ar trebui să fie tras la răspundere penală, deoarece până astăzi nu a făcut nicio schimbare în Constituție, în urma deciziilor CC. „La noi a devenit o regulă să fie operate modificării în conformitate cu hotărârile CC care convin majorității parlamentare. Celelalte sunt lăsate să se prăfuiască la secretariatul Parlamentului”, susține liberal-democratul.

Totuși, Deliu consideră că acest proiect de lege nu va rezolva problema nesupunerii în fața Constituției a președintelui R. Moldova. În opinia sa, acesta este un joc dublu între Dodon și Plahotniuc. Potrivit parlamentarului, Dodon vrea să creeze impresia că-și onorează obligațiunile și poate respinge orice și oricând, în timp ce democrații vor să-i demonstreze că ei pot mai multe. „Această criză instituțională ar putea fi rezolvată doar dacă toți s-ar așeza la masa de negocieri, ar lăsa ambițiile politice și ar înțelege că interesul poporului prevalează interesului de partid. Dodon să-și onoreze obligațiunile de președinte, iar Curtea Constituțională să nu abuzeze de împuternicirile sale. Noi am devenit deja ridicoli! În nici o țară nu există asemenea precedente, ca să suspenzi președintele pe cinci minute și să semnezi ce vrei tu”, punctează Tudor Deliu.

„Răspunderea juridico-politică trebuie personificată”

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, nu vede nicio tergiversare în faptul că Parlamentul nu a adoptat încă o lege, care să prevadă răspunderea penală a președintelui în caz de neexercitare sau eschivare de la exercitarea funcțiilor sale constituționale, întrucât nu este o urgență. „Iar procedura de elaborare a legilor este, în general, un proces îndelungat”, ne-a spus judecătorul.

Acesta consideră că ar fi binevenită adoptarea unei legi care să prevadă răspundere pentru toți funcționarii care încalcă Legea Supremă. „Astăzi, există așa-numita răspundere juridico-politică și constituțională, între ramurile puterii de stat. Dar aceasta trebuie personificată, pentru ca toți funcționari de rang înalt să poată fi trași la răspundere”, conchide Osmochescu.

Potrivit presei, proiectul de lege ce ţine de amendarea Codului Penal, care se află în Parlament, prevede sancţiuni financiare şi închisoare de până la doi ani pentru demnitarii care nu respectă hotărârile Curţii Constituţionale.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)