Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Politică 15 Ianuarie 2018, ora 06:11

De ce Igor Dodon nu este tras la răspundere penală?

Marime Font

Parlamentul tărăgănează amendarea Codului Penal, prin care şeful statului ar putea ajunge la închisoare, în cazul în care ar încălca Constituția

Săptămâna trecută, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat încă de două ori pentru că a refuzat să-și exercite funcțiile constituționale. Deranjată de această situație, Curtea Constituțională (CC) a solicitat deputaților să modifice Codul Penal pentru a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții. Şi ministrul Justiției, Alexandru Tănase, consideră că Parlamentul este obligat să reacționeze prompt la fărădelegile săvârşite de şefului statului. TIMPUL a încercat să afle de ce deputații nu reacționează la recomandările Curţii sau poate că ei se tem să nu crească astfel imaginea lui Dodon în preajma alegerilor parlamentare din acest an.

„Nu ştiu dacă avem nevoie de o normă suplimentară în Codul Penal”

Sergiu Sârbu, deputatul PDM, care a depus ultima sesizare la CC, în urma căreia Dodon a fost suspendat, susține că nu poate răspunde, în numele Parlamentului sau al fracțiunii din care fac parte, de ce legislativul tergiversează amendarea Codului Penal, pentru ca acesta să prevadă răspunderea penală a președintelui. „Avem multe adresări la Curte, care trebuie examinate împreună cu Ministerul Justiției și cu Guvernul, după care urmează să fie expertizate și avizate. Acest proiect de lege există şi a fost înregistrat în septembrie. Orice modificare în Codul Penal trebuie văzută prin prisma întregului sistem. Proiectul este în examinare și rămâne să vedem care vor fi următoarele decizii”, a specificat Sârbu.
Potrivit deputatului, după ce CC a stabilit că preşedintele a încălcat Constituția, există şi posibilitatea inițierii procedurii de suspendare din funcție.

De asemenea, a adăugat Sârbu, șeful statului poate răspunde penal, ca și oricare alt cetățean care încalcă legea. „Însă procesul de declanșare a acestor două proceduri este extrem de complicat, de aceea nu știu dacă avem nevoie şi de o normă suplimentară în Codul Penal. Ș-apoi, din punct de vedere politic, nu este clar care vor fi consecințele unei asemenea legi, întrucât orice acțiune îndreptată împotriva unui politician are toate șansele să se transforme într-o victimizare, din care el ar putea avea de câștigat în ajunul alegerilor”, a remarcat Sergiu Sârbu.

„Dodon încalcă Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei”

Pe de altă parte, colegul de fracţiune şi partid al lui Sârbu, deputatul Vladimir Hotineanu, consideră că recomandarea CC este corectă. El susține că Parlamentul nu a făcut deocamdată schimbări în Codul Penal, căci acest lucru n-a fost necesar atâta timp cât ex-președinții R. Moldova și-au onorat obligaţiunile. „Dodon își permite să încalce Legea Supremă, deoarece se consideră președintele Rusiei, nu al R. Moldova. Când a fost suspendat prima oară, s-a crezut că are substanță cenușie îndeajuns şi îşi va da seama că trebuie să conlucreze cu Parlamentul și Guvernul. Dar el continuă să se încăpățâneze”, este de părere Hotineanu.


Deputatul consideră că un proiect de lege, privind răspunderea penală a preşedintelui, trebuie să se înscrie în limitele democrației. El nu este de acord că o astfel de lege i-ar putea creşte popularitatea lui Dodon în pragul alegerilor din 2018.

„34 de deputați l-ar putea trage pe preşedinte la răspundere penală”

Liberalul Lilian Carp dă asigurări că nu e neapărat nevoie de o nouă reglementare juridică, căci și în prezent legea permite ca președintele țării să fie tras la răspundere penală, dacă există voință politică. „Reprezentanții Curții Constituționale trebuie să fie un pic mai atenți la ceea ce scrie în Constituție și apoi să facă concluzii. Atât Codul Penal, cât și Constituția prevede egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor. Articolul 81 și 89 din Constituție stipulează foarte clar în ce condiții președintele poate răspunde penal. Iar în Codul Penal există vreo 11 articole, conform cărora șeful statului trebuie să răspundă, pentru că a refuzat să promulge legea anti-propagandă. Pentru aceasta trebuie să existe 34 de deputați, care să vină cu o inițiativă în acest sens”, spune parlamentarul.

Carp ne-a spus că lucrează, împreună cu doi juriști, la un document prin care va explica pe îndelete cum Dodon poate fi tras la răspundere penală şi pe care-l va prezenta luni, 15 ianuarie. Nici liberalul nu crede că, răspunzând în faţa legii, președintele prorus va câștiga imagine. „Dodon scade dramatic în sondaje. Lumea a înțeles că el este prostănacul satului. Cetățenii văd că el stă numai în beciuri la Condrița, taie porci, mănâncă șorici, umblă cu motocicleta printre copaci, pentru altceva minte nu are. Acest om nu are treabă cu cea mai înaltă funcție în stat”, consideră alesul poporului.

„Un politician care se respectă și-ar fi dat demult demisia”

Deşi Sergiu Sârbu ne-a spus că proiectul privind amendarea Codului Penal a fost deja înregistrat, comunista Elena Bondarenco crede că majoritatea parlamentară nici nu a discutat până acum despre acest proiect, deoarece nu l-a considerat important. Ea este de părere că Înaltă Curte încalcă Legea Supremă prin suspendarea temporală a președintelui, dar și că Dodon nu ar trebui să se revolte, după cum nu s-a revoltat nici atunci când au fost validate alegerile prezidențiale. „Probabil, judecătorilor de la Curte le este incomod deja să încalce de atâtea ori Legea Supremă, de aceea au trimis acest aviz Parlamentului. Cred că majoritatea parlamentară va ține acest as în mânecă și se va folosi de posibilitatea de a-l suspenda pe Dodon încă de multe ori, pentru a adopta legile de care au nevoie”, adaugă Bondarenco.

În opinia parlamentarei, Dodon trebuie să-și respecte obligațiunile constituționale, chiar dacă nu este de acord cu unele dintre acestea, deoarece el a ales să participe la prezidențiale nesilit de nimeni. „Un politician care se respectă și-ar fi dat demisia încă atunci când a fost suspendat prima oară. Dar se pare că umilința îi aduce plăcere”, precizează Elena Bondarenco.

„Am devenit deja ridicoli!”

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, propune să intrăm în esența proiectului de lege care se referă la neexecutarea hotărârilor CC. Acest proiect a fost înaintat de niște deputați democrați, dar nu se referă doar la președintele R. Moldova, atrage atenția Deliu. Potrivit lui, întreg Parlamentul ar trebui să fie tras la răspundere penală, deoarece până astăzi nu a făcut nicio schimbare în Constituție, în urma deciziilor CC. „La noi a devenit o regulă să fie operate modificării în conformitate cu hotărârile CC care convin majorității parlamentare. Celelalte sunt lăsate să se prăfuiască la secretariatul Parlamentului”, susține liberal-democratul.

Totuși, Deliu consideră că acest proiect de lege nu va rezolva problema nesupunerii în fața Constituției a președintelui R. Moldova. În opinia sa, acesta este un joc dublu între Dodon și Plahotniuc. Potrivit parlamentarului, Dodon vrea să creeze impresia că-și onorează obligațiunile și poate respinge orice și oricând, în timp ce democrații vor să-i demonstreze că ei pot mai multe. „Această criză instituțională ar putea fi rezolvată doar dacă toți s-ar așeza la masa de negocieri, ar lăsa ambițiile politice și ar înțelege că interesul poporului prevalează interesului de partid. Dodon să-și onoreze obligațiunile de președinte, iar Curtea Constituțională să nu abuzeze de împuternicirile sale. Noi am devenit deja ridicoli! În nici o țară nu există asemenea precedente, ca să suspenzi președintele pe cinci minute și să semnezi ce vrei tu”, punctează Tudor Deliu.

„Răspunderea juridico-politică trebuie personificată”

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, nu vede nicio tergiversare în faptul că Parlamentul nu a adoptat încă o lege, care să prevadă răspunderea penală a președintelui în caz de neexercitare sau eschivare de la exercitarea funcțiilor sale constituționale, întrucât nu este o urgență. „Iar procedura de elaborare a legilor este, în general, un proces îndelungat”, ne-a spus judecătorul.

Acesta consideră că ar fi binevenită adoptarea unei legi care să prevadă răspundere pentru toți funcționarii care încalcă Legea Supremă. „Astăzi, există așa-numita răspundere juridico-politică și constituțională, între ramurile puterii de stat. Dar aceasta trebuie personificată, pentru ca toți funcționari de rang înalt să poată fi trași la răspundere”, conchide Osmochescu.

Potrivit presei, proiectul de lege ce ţine de amendarea Codului Penal, care se află în Parlament, prevede sancţiuni financiare şi închisoare de până la doi ani pentru demnitarii care nu respectă hotărârile Curţii Constituţionale.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)