Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Actualitate 16 Octombrie 2015, ora 07:30    Din editia print

De ce în cinematografele din țară lipsesc subtitrările în limba română?

Marime Font

La începutul anului 2009, publicul din țară a cerut să fie respectat dreptul de a putea urmări filmele rulate în cinematografe în original și cu subtitrări în limba română. Preț de cinci ani s-a lucrat la o nouă lege a cinematografiei, care urma să asigure cetățenilor statului posibilitatea de a viziona proiecții în original și nu dublate în rusă, pentru ca în final legea să fie doar votată, dar nu și aplicată. 

În vara anului 2014, s-a anunțat despre votarea în Parlament a Legii Cinematografiei, care urma să supună unui regulament toate sesiunile cinematografice din țară subtitrării sau dublării acestora în limba română în defavoarea dublării filmelor în rusă, cum sunt acum. Această lege era o speranță că va scoate Republica Moldova din sfera de influenţă a distribuitorilor de film din Rusia, dar nu a fost așa. Înainte ca legea să treacă prin Parlament, liderii politici se întreceau în declarații cât este de important pentru cultura poporului ca filmele să fie cu subtitrări sau chiar dublate în limba de stat.

Ar fi greșit să spunem că legea cinematografiei a fost făcută în zadar. Datorită noilor schimbări ce sunt incluse în această lege, cinematografia națională va avea posibilitatea să se dezvolte după 20 de ani de comă. Legea prevede înființarea Centrului Naţional al Cinematografiei care va reglementa cinematografia și va finanța filmele ce vor fi produse. Dacă de obicei filmele primeau resurse financiare de la Moldova Film, urmează ca banii să fie distribuiți prin concurs. Regulamentul de funcţionare al Centrului Național de Cinematografie trebuia să fie gata în toamna anului 2014, după care instituția putea să-și înceapă activitatea. Dar și în acest caz lucrurile s-au blocat.


Autorii legii au fost destul de siguri că aceasta urma să diminueze influența Rusiei pe piața locală odată cu aplicarea acestuia, iar ulterior chiar să ieșim din spațiul de distribuție CSI. Fapt care ar aduce un beneficiu pentru că s-ar putea aduce filme direct de la distribuitorii străini, cu dreptul de a alege fie filiera românească, fie cea rusească. Deși a trecut mai mult de un an de zile, legea cinematografiei bate pasul pe loc.

Nu avem Guvern, nu avem cultură

Dina Ghimpu, șefa Direcției generală politici culturale din cadrul Ministerului Culturii ne-a asigurat că mecanismele de funcționare a legii lucrează acum pentru ca aceste regulamente să fie puse în aplicare. „Dar fiindcă au căzut un guvern, apoi al doilea, apoi au urmat alegerile în țară, lucrurile au încetinit. Totuși, acum suntem în a doua fază a acestei legi, când regulamentele urmează să fie avizate pe rând”, a declarat șefa direcției.

Reprezentantul ministerului ne-a asigurat că, după ce se vor aproba regulamentele, va fi instituit Centrul Național de Cinematografie, care ar urma să se preocupe de aplicarea articolului cu privire la subtitrările în cinematografe. Nu am putut primi totuși un răspuns la întrebarea când vom putea privi filmele cu subtitrări în limba română.

Articolul 9 din Legea cinematografiei

Articolul 9 al Legii, care ține de „distribuţia de film pe teritoriul Republicii Moldova”, prevede în punctul (6) că „în cinematografele de pe teritoriul Republicii Moldova, filmele se proiectează prin păstrarea coloanei sonore originale cu asigurarea traducerii în limba de stat”. Dar, aflăm că acest articol nu a fost inclus în legea votată, iar comisiile au decis ca acesta să fie aprobat ulterior printr-un regulament de către Guvern.

Astfel, în prezent în cadrul celei mai mari rețele de cinematografe din țară care deține monopolul pe piața de cinema din Republica Moldova, 90 la sută din filme sunt dublate în limba rusă și doar zece la sută sunt proiectate în original cu subtitrări în limba română. Reprezentanții rețelei de cinematografe, au motivat că pe piața noastră nu există o cerere de a oferi spectatorilor filme în varianta originală cu subtitrări în limba română. Deși, cinematograful pune la dispoziția publicului câte cinci proiecții ale filmelor dublate în limba rusă în intervalul orelor 16 și 22, și doar una în limba română între orele 13-14. În acest context, ne amintim datele statistice ale recensământului din 2004, care arată că doar 20 la sută din populație este din filiera rusofilă, iar 80 la sută sunt vorbitori de limbă română.

Dumitru Marian, unul din autorii legii, a spus că nu atât subtitrările, cât dublajul în rusă ar trebui să deranjeze. „Cinematografia, ca produs cultural, prin esență e o chestie care educă, cultivă și formează o națiune. În toate țările există politici de promovare și protecție a valorilor autohtone (de la ciocolata elvețiană până la duducul armenesc), inclusiv valori identitare, ceea ce definește un popor ca entitate. E simplu. Avem limbă, avem obligația de a o proteja”, a afirmat producătorul.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), este de părere că legislatorul a creat o incertitudine în aplicarea legii și nici nu a prevăzut termenii de rezolvare a situației. „Prin prezența unui regim privilegiat în favoarea limbii ruse și în defavoarea limbii de stat (limbii române) în Republica Moldova, reprezintă o problemă și evident încalcă dreptul de acces la produsele cinematografice în limba de stat (română) a unui segment dominant ca număr al populației.

Soluția propusă de directorul centrului CreDO este că piața cinematografică trebuie explorată. În timp ce reprezentanții dominanți pe piață susțin că subtitrarea filmelor va suporta costuri imense, Ostaf consideră că aceste costuri suplimentare de asigurare a subtitrării este un cost nesemnificativ pentru că produsele respective pot fi cumpărate la distribuitorii regionali, prețurile fiind comparabile. Iar piața serviciilor cinematografe în Moldova, deși mică, necesită o reglementare strictă și o politică expusă trebuie reglementată clar.

Lilia Rusu, reprezentanta centrului Cultural Odeon a spus că în timpul tuturor proiecțiilor este foarte important ca publicul să vizioneze filmele în original. „Acest fapt oferă oamenilor o posibilitate de a cunoaște alte culturi prin intermediul limbii, să o îndrăgească și chiar să își lărgească cunoștințele”, declară aceasta. În centrul cultural Odeon sala are 340 de locuri, iar toate proiecțiile sunt prezentate în original cu subtitrări în limba română. Lilia Rusu a afirmat că de fiecare dată sala este arhiplină, iar publicul revine să se delecteze cu noi proiecții culturale.  

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)