Astăzi 12 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:44
Abonamente

Actualitate 12 Mai 2016, ora 11:08    Din editia print

De ce în R. Moldova se produc atât de multe accidente rutiere?

Marime Font

Zeci de mii de persoane îşi pierd viaţa anual pe drumurile Uniunii Europene. Moldova are un rezultat mai bun ca vecinii vestici în ceea ce ține de siguranța rutieră, însă și aici numărul accidentelor crește îngrijorător de la an la an.  

Statisticile arată că în ultima perioadă peste 80 la sută din numărul total de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto: conducerea transportului sub influenţa alcoolului, neatenția, depășirea vitezei etc. Care sunt celelalte cauze și cum am putea reduce numărul accidentelor rutiere, am încercat să aflăm de la șoferii și pietonii din Capitală.

Anatolie, 28 de ani, șofer

Vina aparține în cea mai mare parte șoferilor, dar și autoritățile își au doza lor de responsabilitate. Trebuie să recunoaștem, pe drumurile Moldovei circulă o grămadă de șoferi absolut inconștienți, care încalcă grav Regulamentul Circulației Rutiere. Conduc cu viteză sau fac depășiri în zone interzise, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic. Noi, moldovenii, nu avem cultura șofatului defensiv, ci suntem mai degrabă agresivi la volan.


Totodată autoritățile se fac vinovate pentru drumurile pline de gropi, lipsa marcajelor rutiere, lipsa iluminării în zonele trecerilor de pietoni. De vină e și corupția practicată la eliberarea permiselor de conducere sau la efectuarea reviziei tehnice a automobilelor. Drept rezultat, avem șoferi deloc sau prost instruiți, drumuri rele și mașini neverificate corespunzător, adică toate „ingredientele” necesare pentru producerea unui accident rutier.

Valeria, 19 ani, pieton

Oamenii sunt mai responsabili doar atunci când văd consecințele unei tamponări sau când chiar ei au fost implicați, însă după o scurtă perioadă uită totul. În general, fiecare gândește că lui nu are cum să i se întâmple ceva, iar prea multă încredere duce, de regulă, la urmări grave.

Dumitru, 25 de ani, șofer

Chiar dacă pare straniu, dar în zilele noastre încă mulți tineri capătă permisul de conducere dând mită sau prin alte scheme ilegale, iar atunci când ajung la volan parcă au ajuns pe altă planetă. O altă cauză sunt drumurile din țară – acestea au ajuns într-o stare deplorabilă. S-au început reparațiile și așa au rămas. Au și pietonii partea lor de vină, de aceea le sugerez să fie atenți atunci când se află în trafic, chiar și la trecerea de pietoni.

Aliona, 34 de ani, pieton

Avem prea mulți minori cărora le place să „împrumute” mașina luxoasă a părinților, chiar dacă încă nu au permis de conducere. „Ne mândrim”, de asemenea, cu un număr mare de șoferi tentați să conducă, fiind amețiți de-a binelea. Mai există șoferi care conduc după propriile reguli, creând impedimente în trafic. O vină mare o poartă și pietonii. Ei traversează strada pe unde le pică și pe lângă aceasta aleargă, moment în care șoferii nu au suficient timp ca să frâneze.

Să nu uităm de calitatea proastă a drumurilor noastre - o nouă ploiță - o nouă gropiță. Repararea acestora se face de mântuială. Totuși, putem avea drumuri ca oglinda, dar cu șoferi și pietoni needucați.

Alexandru, 37 de ani, pieton

E ușor de spus că doar șoferii sunt vinovați de accidentele rutiere. De fapt, o parte din vină le aparține pietonilor. Mulți dintre noi trecem strada neregulamentar, iar conducătorii auto trebuie să frâneze brusc și provoacă situații de accident. Evident că sunt mulți nesimțiți care lovesc oamenii chiar pe zebră, dar astea sunt deja cazuri clinice. Văd că prin oraș s-au pus mai multe limitatoare de viteză și sper că acestea vor face ca șoferii să se deplaseze mai încet. E amuzant să pui aceste limitatoare când, la noi în oraș, practic la fiecare pas, este câte o groapă pe carosabil. Accidentele sunt o consecință a sistemului indiferent și corupt…

Constantin, 42 de ani, șofer

Există încă mulți oameni care știu că vor scăpa basma curată - prin mită, numere de înmatriculare străine, diferite VIP-uri etc. Aceste lucruri se întâmplă pentru că poliția este coruptă, selectivă și neconsecventă în acțiunile sale. Dacă polițiștii și-ar face meseria cu onestitate n-am avea atât de multe accidente.

Victoria, 31 de ani, pieton

La noi în Moldova încă sunt puține accidente în comparație cu alte țări. Totuși nenorocirile care se întâmplă sunt din vina șoferilor, care în loc să se comporte ca oamenii la volan, ei se comportă ca porcii. Majoritatea sunt agresivi și nici nu țin cont de regulile de circulație. Cred că dacă au o mașină scumpă totul le este permis. La noi moldovenii, în general, nu prea au educație. De aici se trag atât accidentele, cât și sărăcia în care ne-am pomenit. Ca lucrurile să se schimbe, fiecare trebuie să înceapă de la sine: să obțină permis fără a da mită, să respecte regulile în trafic, să nu urce în stare de ebrietate la volan și să nu depășească viteza permisă.

Grigorie, 54 de ani, șofer

Eu sunt șofer de peste 30 de ani și n-am fost implicat niciodată în accidente grave. Au fost doar câteva din astea minuscule, dar nici eu și nici mașina n-au pățit nimic. Secretul este simplu. Atunci când ești la volan trebuie să fii concentrat doar la drum. Cel mai des fac accidente cei care vorbesc la telefon, mănâncă sau beau apă. Mulți nu înțeleg că își pun viața în pericol atunci când apasă mai tare pe accelerație. Cel mai mult mă deranjează faptul că din cauza unor proști trebuie să sufere șoferii responsabili. Niciodată nu știi cine poate da peste tine. E greu să schimbi gândirea moldovenilor, dar dacă amenzile ar fi mai mari cred că mulți s-ar gândi de două ori înainte de a urca băuți la volan.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 15:44

Portalul Telegraph.md a identificat câteva mijloace prin care clanul Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon manipulează cetăţenii. Analiza portalului utilizează drept instrument de lucru teoriile lui Noam Chomsky, ilustru profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:13

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Plenul Parlamentului European a votat ieri o recomandare pentru primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Europarlamentarul PSD, Andi Cristea, dezvăluie însă dedesubturile acestui vot. Deși votul a fost unul masiv Pentru, europarlamentarul PSD arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:11

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, de către Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Derek J. Hogan, în timpul unei vizite oficiale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:01

Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro, a anunţat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:17

Primăriile din R. Moldova, care au semnat acorduri de înfrățire localitățile din România, vor putea beneficia de finanțare de la bugetele locale ale acestora sau din fondurile europene destinate administrației publice locale de peste Prut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:06

Suspectul a fost identificat. Chérif Chekatt este numele principalului suspect în cazul atacului armat. Sute de polițiști au participat la operațiunea de căutare a acestuia în urma incidentului din Strasbourg din estul Franței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:58

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:40

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

La 11 decembrie, în orașul Iaroslavl din Rusia, s-a deschis Forumul „ProeKTOriA”, dedicat invatamantului profesional. Judecând dupa reportajul jurnaliștilor „Vesti Iaroslavl”, la forum a participat și un robot umanoid ”Boris”, despre care postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:36

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinul moldovenesc va obţine recunoașterea internațională odată cu aplicarea Indicației Geografice Protejate „Divin”. Concluzia a fost prezentată de experţi de la Oficiul Național al Viei și Vinului şi experţi internaţionali în cadrul unui seminar desfăşurat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 10:54

Putin și trecutul murdar de la KGB. Confirmare la cel mai înalt nivel

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește o nouă lovitură. Legitimația Stasi, de pe vremea când acesta era agent KGB, a fost descoperită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:39

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Conflictul din zona Mării Negre poate fi catalogat ca un război virtual cu mize militare şi economice, sunt de părere analiştii militari care atrag atenţia că România se află la mijloc pentru că urmează să exploateze zăcămintele din Marea Neagră, ceea ce, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:36

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

În conformitate cu Planul strategic de acțiuni din cadrul Proiectului Erasmus+ CBHE “Licence, Master professionnels pour le développement, l’administration, la gestion, la protection des systèmes et réseaux informatiques dans les entreprises en Moldavie, au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:29

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

În anumite perioade din an avem parte de ceea ce oamenii numesc „ploaie de stele”. La sfârşitul fiecărui an, spectacolul de pe cer este încheiat de curentul de meteori Geminide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:08

Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere

O lege votată recent de parlamentul din Ucraina umple România de rable. Şoferii ucraineni sunt obligaţi să plătească taxe şi impozite uriaşe de câteva mii de euro, pentru maşinile vechi aduse de Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:59

„Aţi votat pentru a face parte din Occident şi ei (ruşii) nu acceptă această decizie a dumneavoastră”

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unde se află şi România, ţară care a optat să adere la organizaţii precum Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat marţi Matthew Boyse, noul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cutremur în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime

Un nou cutremur a avut loc în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:46

Victor Ponta: România trebuia să organizeze o întâlnire între liderii UE și PE

În timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene, România trebuia să organizeze o întâlnire la Iași între liderii Uniunii Europene și liderii celor trei țări din Parteneriatul Estic care au semnate acorduri de asociere. Declarația a fost făcută de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2018, ora: 08:38

Detalii uluitoare despre atacatorul din Strasbourg. Cine este Chérif Chekatt

Suspectul în cazul atacului cu armă de foc de la târgul de Crăciun din Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist a declarat marţi seară ministrul de interne francez Christophe Castaner.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 12 Decembrie 2018, ora: 08:35

Horoscop 12 decembrie 2018. Oportunităţi în afaceri şi o frumoasă poveste de dragoste

Horoscop 12 decembrie 2018. O zi plină cu oportunităţi, mai ales în afaceri. Fiţi cu ochii în patru, vigilenţi mai ales în privinţa colegilor de la serviciu. Invidia s-ar putea să îi întoarcă împotriva voastră. În dragoste, unii nativi s-ar...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 12 Decembrie 2018, ora: 08:00

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

Carnea are un rol foarte important în alimentație, dar tot mai multe persoane aleg să renunțe la ea. Înainte să faci asta, ar trebui să știi ce se petrece în organismul tău când iei această decizie. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 00:13

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

Fostul trimis al Ucrainei la NATO, generalul-maior Petro Garașciuk, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene Obozrevatel, faptul că Ucraina are capacități unice - intelectuale, organizaționale și financiare - pentru a crea arme nucleare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 22:37

VIDEO / Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Nou bilanț: 3 morți și 12 răniți / Continuă căutările pentru prinderea atacatorului / Franţa trece la nivelul de alertă „urgenţă atentat”

VIDEO / Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Nou bilanț: 3 morți și 12 răniți / Continuă căutările pentru prinderea atacatorului / Franţa trece la nivelul de alertă „urgenţă atentat” Din editia print

 Împușcături în estul orașului Strasbourg, în apropierea unui târg de Crăciun. Cel puțin o persoană a murit, iar șase au fost rănite.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)