Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:26
Abonamente

Actualitate 12 Mai 2016, ora 11:08    Din editia print

De ce în R. Moldova se produc atât de multe accidente rutiere?

Marime Font

Zeci de mii de persoane îşi pierd viaţa anual pe drumurile Uniunii Europene. Moldova are un rezultat mai bun ca vecinii vestici în ceea ce ține de siguranța rutieră, însă și aici numărul accidentelor crește îngrijorător de la an la an.  

Statisticile arată că în ultima perioadă peste 80 la sută din numărul total de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto: conducerea transportului sub influenţa alcoolului, neatenția, depășirea vitezei etc. Care sunt celelalte cauze și cum am putea reduce numărul accidentelor rutiere, am încercat să aflăm de la șoferii și pietonii din Capitală.

Anatolie, 28 de ani, șofer

Vina aparține în cea mai mare parte șoferilor, dar și autoritățile își au doza lor de responsabilitate. Trebuie să recunoaștem, pe drumurile Moldovei circulă o grămadă de șoferi absolut inconștienți, care încalcă grav Regulamentul Circulației Rutiere. Conduc cu viteză sau fac depășiri în zone interzise, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic. Noi, moldovenii, nu avem cultura șofatului defensiv, ci suntem mai degrabă agresivi la volan.


Totodată autoritățile se fac vinovate pentru drumurile pline de gropi, lipsa marcajelor rutiere, lipsa iluminării în zonele trecerilor de pietoni. De vină e și corupția practicată la eliberarea permiselor de conducere sau la efectuarea reviziei tehnice a automobilelor. Drept rezultat, avem șoferi deloc sau prost instruiți, drumuri rele și mașini neverificate corespunzător, adică toate „ingredientele” necesare pentru producerea unui accident rutier.

Valeria, 19 ani, pieton

Oamenii sunt mai responsabili doar atunci când văd consecințele unei tamponări sau când chiar ei au fost implicați, însă după o scurtă perioadă uită totul. În general, fiecare gândește că lui nu are cum să i se întâmple ceva, iar prea multă încredere duce, de regulă, la urmări grave.

Dumitru, 25 de ani, șofer

Chiar dacă pare straniu, dar în zilele noastre încă mulți tineri capătă permisul de conducere dând mită sau prin alte scheme ilegale, iar atunci când ajung la volan parcă au ajuns pe altă planetă. O altă cauză sunt drumurile din țară – acestea au ajuns într-o stare deplorabilă. S-au început reparațiile și așa au rămas. Au și pietonii partea lor de vină, de aceea le sugerez să fie atenți atunci când se află în trafic, chiar și la trecerea de pietoni.

Aliona, 34 de ani, pieton

Avem prea mulți minori cărora le place să „împrumute” mașina luxoasă a părinților, chiar dacă încă nu au permis de conducere. „Ne mândrim”, de asemenea, cu un număr mare de șoferi tentați să conducă, fiind amețiți de-a binelea. Mai există șoferi care conduc după propriile reguli, creând impedimente în trafic. O vină mare o poartă și pietonii. Ei traversează strada pe unde le pică și pe lângă aceasta aleargă, moment în care șoferii nu au suficient timp ca să frâneze.

Să nu uităm de calitatea proastă a drumurilor noastre - o nouă ploiță - o nouă gropiță. Repararea acestora se face de mântuială. Totuși, putem avea drumuri ca oglinda, dar cu șoferi și pietoni needucați.

Alexandru, 37 de ani, pieton

E ușor de spus că doar șoferii sunt vinovați de accidentele rutiere. De fapt, o parte din vină le aparține pietonilor. Mulți dintre noi trecem strada neregulamentar, iar conducătorii auto trebuie să frâneze brusc și provoacă situații de accident. Evident că sunt mulți nesimțiți care lovesc oamenii chiar pe zebră, dar astea sunt deja cazuri clinice. Văd că prin oraș s-au pus mai multe limitatoare de viteză și sper că acestea vor face ca șoferii să se deplaseze mai încet. E amuzant să pui aceste limitatoare când, la noi în oraș, practic la fiecare pas, este câte o groapă pe carosabil. Accidentele sunt o consecință a sistemului indiferent și corupt…

Constantin, 42 de ani, șofer

Există încă mulți oameni care știu că vor scăpa basma curată - prin mită, numere de înmatriculare străine, diferite VIP-uri etc. Aceste lucruri se întâmplă pentru că poliția este coruptă, selectivă și neconsecventă în acțiunile sale. Dacă polițiștii și-ar face meseria cu onestitate n-am avea atât de multe accidente.

Victoria, 31 de ani, pieton

La noi în Moldova încă sunt puține accidente în comparație cu alte țări. Totuși nenorocirile care se întâmplă sunt din vina șoferilor, care în loc să se comporte ca oamenii la volan, ei se comportă ca porcii. Majoritatea sunt agresivi și nici nu țin cont de regulile de circulație. Cred că dacă au o mașină scumpă totul le este permis. La noi moldovenii, în general, nu prea au educație. De aici se trag atât accidentele, cât și sărăcia în care ne-am pomenit. Ca lucrurile să se schimbe, fiecare trebuie să înceapă de la sine: să obțină permis fără a da mită, să respecte regulile în trafic, să nu urce în stare de ebrietate la volan și să nu depășească viteza permisă.

Grigorie, 54 de ani, șofer

Eu sunt șofer de peste 30 de ani și n-am fost implicat niciodată în accidente grave. Au fost doar câteva din astea minuscule, dar nici eu și nici mașina n-au pățit nimic. Secretul este simplu. Atunci când ești la volan trebuie să fii concentrat doar la drum. Cel mai des fac accidente cei care vorbesc la telefon, mănâncă sau beau apă. Mulți nu înțeleg că își pun viața în pericol atunci când apasă mai tare pe accelerație. Cel mai mult mă deranjează faptul că din cauza unor proști trebuie să sufere șoferii responsabili. Niciodată nu știi cine poate da peste tine. E greu să schimbi gândirea moldovenilor, dar dacă amenzile ar fi mai mari cred că mulți s-ar gândi de două ori înainte de a urca băuți la volan.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 15:34

Marul se cultiva de aproape 8 mii de ani pe toata suprafata Pamantului si se spune ca in coaja lor se afla de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa. Am fost invatati de mici sa mancam fructele cu coaja, dar ce te faci daca cele cumparate din supermarket sunt cerate? Le mai mancam sau nu?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

NEWS ALERT // Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

NEWS ALERT // Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ - Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ - Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:37

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)