Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:03
Abonamente

Actualitate 12 Mai 2016, ora 11:08    Din editia print

De ce în R. Moldova se produc atât de multe accidente rutiere?

Marime Font

Zeci de mii de persoane îşi pierd viaţa anual pe drumurile Uniunii Europene. Moldova are un rezultat mai bun ca vecinii vestici în ceea ce ține de siguranța rutieră, însă și aici numărul accidentelor crește îngrijorător de la an la an.  

Statisticile arată că în ultima perioadă peste 80 la sută din numărul total de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto: conducerea transportului sub influenţa alcoolului, neatenția, depășirea vitezei etc. Care sunt celelalte cauze și cum am putea reduce numărul accidentelor rutiere, am încercat să aflăm de la șoferii și pietonii din Capitală.

Anatolie, 28 de ani, șofer

Vina aparține în cea mai mare parte șoferilor, dar și autoritățile își au doza lor de responsabilitate. Trebuie să recunoaștem, pe drumurile Moldovei circulă o grămadă de șoferi absolut inconștienți, care încalcă grav Regulamentul Circulației Rutiere. Conduc cu viteză sau fac depășiri în zone interzise, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic. Noi, moldovenii, nu avem cultura șofatului defensiv, ci suntem mai degrabă agresivi la volan.


Totodată autoritățile se fac vinovate pentru drumurile pline de gropi, lipsa marcajelor rutiere, lipsa iluminării în zonele trecerilor de pietoni. De vină e și corupția practicată la eliberarea permiselor de conducere sau la efectuarea reviziei tehnice a automobilelor. Drept rezultat, avem șoferi deloc sau prost instruiți, drumuri rele și mașini neverificate corespunzător, adică toate „ingredientele” necesare pentru producerea unui accident rutier.

Valeria, 19 ani, pieton

Oamenii sunt mai responsabili doar atunci când văd consecințele unei tamponări sau când chiar ei au fost implicați, însă după o scurtă perioadă uită totul. În general, fiecare gândește că lui nu are cum să i se întâmple ceva, iar prea multă încredere duce, de regulă, la urmări grave.

Dumitru, 25 de ani, șofer

Chiar dacă pare straniu, dar în zilele noastre încă mulți tineri capătă permisul de conducere dând mită sau prin alte scheme ilegale, iar atunci când ajung la volan parcă au ajuns pe altă planetă. O altă cauză sunt drumurile din țară – acestea au ajuns într-o stare deplorabilă. S-au început reparațiile și așa au rămas. Au și pietonii partea lor de vină, de aceea le sugerez să fie atenți atunci când se află în trafic, chiar și la trecerea de pietoni.

Aliona, 34 de ani, pieton

Avem prea mulți minori cărora le place să „împrumute” mașina luxoasă a părinților, chiar dacă încă nu au permis de conducere. „Ne mândrim”, de asemenea, cu un număr mare de șoferi tentați să conducă, fiind amețiți de-a binelea. Mai există șoferi care conduc după propriile reguli, creând impedimente în trafic. O vină mare o poartă și pietonii. Ei traversează strada pe unde le pică și pe lângă aceasta aleargă, moment în care șoferii nu au suficient timp ca să frâneze.

Să nu uităm de calitatea proastă a drumurilor noastre - o nouă ploiță - o nouă gropiță. Repararea acestora se face de mântuială. Totuși, putem avea drumuri ca oglinda, dar cu șoferi și pietoni needucați.

Alexandru, 37 de ani, pieton

E ușor de spus că doar șoferii sunt vinovați de accidentele rutiere. De fapt, o parte din vină le aparține pietonilor. Mulți dintre noi trecem strada neregulamentar, iar conducătorii auto trebuie să frâneze brusc și provoacă situații de accident. Evident că sunt mulți nesimțiți care lovesc oamenii chiar pe zebră, dar astea sunt deja cazuri clinice. Văd că prin oraș s-au pus mai multe limitatoare de viteză și sper că acestea vor face ca șoferii să se deplaseze mai încet. E amuzant să pui aceste limitatoare când, la noi în oraș, practic la fiecare pas, este câte o groapă pe carosabil. Accidentele sunt o consecință a sistemului indiferent și corupt…

Constantin, 42 de ani, șofer

Există încă mulți oameni care știu că vor scăpa basma curată - prin mită, numere de înmatriculare străine, diferite VIP-uri etc. Aceste lucruri se întâmplă pentru că poliția este coruptă, selectivă și neconsecventă în acțiunile sale. Dacă polițiștii și-ar face meseria cu onestitate n-am avea atât de multe accidente.

Victoria, 31 de ani, pieton

La noi în Moldova încă sunt puține accidente în comparație cu alte țări. Totuși nenorocirile care se întâmplă sunt din vina șoferilor, care în loc să se comporte ca oamenii la volan, ei se comportă ca porcii. Majoritatea sunt agresivi și nici nu țin cont de regulile de circulație. Cred că dacă au o mașină scumpă totul le este permis. La noi moldovenii, în general, nu prea au educație. De aici se trag atât accidentele, cât și sărăcia în care ne-am pomenit. Ca lucrurile să se schimbe, fiecare trebuie să înceapă de la sine: să obțină permis fără a da mită, să respecte regulile în trafic, să nu urce în stare de ebrietate la volan și să nu depășească viteza permisă.

Grigorie, 54 de ani, șofer

Eu sunt șofer de peste 30 de ani și n-am fost implicat niciodată în accidente grave. Au fost doar câteva din astea minuscule, dar nici eu și nici mașina n-au pățit nimic. Secretul este simplu. Atunci când ești la volan trebuie să fii concentrat doar la drum. Cel mai des fac accidente cei care vorbesc la telefon, mănâncă sau beau apă. Mulți nu înțeleg că își pun viața în pericol atunci când apasă mai tare pe accelerație. Cel mai mult mă deranjează faptul că din cauza unor proști trebuie să sufere șoferii responsabili. Niciodată nu știi cine poate da peste tine. E greu să schimbi gândirea moldovenilor, dar dacă amenzile ar fi mai mari cred că mulți s-ar gândi de două ori înainte de a urca băuți la volan.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)