Opinii și Editoriale

De ce Moldova este o tara saraca, iar Australia nu?

Criza economica mondiala este o provocare majora pentru toate natiunile. Aceasta a scos in evidenta capacitatea elitelor politice nationale de a-si gestiona tara in timpuri dificile. Voi face o relatare succinta a actiunilor intreprinse de liderii politici australieni in depasirea ei.

Desi, geografic, Australia e o tara relativ izolata de restul lumii, primele semnale evidente legate de impactul crizei mondiale asupra economiei australiene s-au inregistrat deja la inceputul lui septembrie 2008. Guvernul australian a hotarat sa mearga pe doua cai pentru a redresa situatia. Au fost adoptate politici fiscale stimulatorii impreuna cu marirea considerabila a cheltuielilor bugetare. In octombrie au fost anuntate primele masuri, iar in decembrie – pentru a stimula consumul – populatia cu venituri joase a primit bani cash, fiecare cate 900-1000 dol. australieni (1 dol. AU aproximativ 0,70 dol. SUA). In martie, si populatia cu venituri mijlocii a primit aceeasi suma.

Totodata, guvernul a anuntat despre cheltuieli adaugatoare, de aproximativ $60 miliarde. Acestea sunt repartizate in felul urmator: educatie – 45%, programe sociale/aparare – 25%, sectorul energetic – 20%, drumuri/comunicatii – 10%. In paralel, pentru a discuraja depunerea banilor de catre populatie in banci si incurajarea consumului lor, rata dobanzilor a fost micsorata de mai mult de doua ori (de la 7,25% pana la 3%).

Doresc sa amintesc ca in Moldova, in aceeasi perioada, rata dobanzilor a trecut de 15%. In final, toate aceste masuri energice au facut ca, deja in luna aprilie 2009, economia australiana sa dea primele semne de revigorare durabila, fiind inregistrate imbunatatiri la majoritatea indicatorilor macroeconomici. Astfel, Australia a fost printre primele tari din lume care au anuntat iesirea din una din cele mai grele crize economice care a cuprins omenirea in ultimii 80 de ani. In asa mod, cred ca am raspuns la prima parte a intrebarii din titlu – de ce Australia e o tara bogata?

Voi mentiona faptul ca aceste masuri vor avea si anumite efecte negative ulterioare. Dupa mai multi ani de exces bugetar, Australia va ajunge sa aiba din acest an un deficit bugetar relativ mare. In acelasi timp insa, tin sa amintesc ca guvernul comunist Greceanai a ajuns intr-un deficit bugetar catastrofal pana a incerca sa introduca vreo actiune stimulatorie pentru economia Moldovei.

Acum, sa vedem ce a intreprins guvernul Greceanai pentru a diminua efectele crizei mondiale asupra economiei moldovenesti… Mai nimic. Mai mult ca atat, comunistii, in general, au negat existenta vreunui impact negativ al crizei mondiale asupra economiei din R. Moldova (de parca Moldova e situata pe Marte, nu in Europa). Imi asum raspunderea sa afirm ca, in cazul dat, inactiunea guvernului Greceanai nu e o simpla iresponsabilitate ori o incompetenta crasa.

E o crima indreptata contra propriilor cetateni. O crima asemanatoare cu o petrecere pe timp de ciuma. Mai mult, voi indrazni sa mentionez tupeul acestei femei, care, dupa cate nenorociri a facut acestui stat cat l-a guvernat, indrazneste, in plenul parlamentului, sa-l ia la bani marunti pe noul premier vizavi de estimarea costurilor pentru scutirea de taxe a echipamentului importat (sic!). Corect se zice ca Dumnezeu, inainte de a nenoroci pe cineva, ii ia mintile.

Bunastarea finala a poporului depinde de elitele politice care pot sau nu pot sa conduca propriul popor in timpuri dificile, ori daca sunt in stare sa gestioneze cu succes perioadele prospere ale istoriei tarii lor. Aceasta capacitate, de altfel, determina diferenta dintre natiunile bogate si cele sarace. Vreau sa cred ca echipa condusa de domnul Filat va face fata provocarilor impuse de situatia creata, ca toti membrii echipei sunt buni profesionisti care stiu ce au de facut in aceste timpuri grele. Imi exprim speranta ca actiunile guvernului australian ii pot servi noului guvern al tarii noastre drept un exemplu bun care probeaza faptul ca doar actiunile indraznete, prompte si bine gandite pot aduce efecte economice pozitive, chiar intr-un timp relativ scurt.

Dr. Stelian Manic,
University of Adelaide, Australia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *