Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Social 29 Septembrie 2014, ora 08:07

„De ce n-ați venit mai devreme?”

Marime Font

Părinții adoptivi din străinătate, a doua șansă pentru copiii orfani din Moldova
 

Cătălin este un băiețel de 9 ani, cu ochii negri ca măslinele și dornic de viață, în pofida traumelor prin care a trebuit să treacă în acești puțini ani pe care i-a trăit. Născut de o mamă solitară, Cătălin a suferit enorm din cauza concubinului mamei, care îl credea pe copil vinovat de păcatele femeii și, deseori, îl lua la pumni. Și în timp ce maică-sa plecase peste hotare, copilul era bătut cu bestialitate, cu lanțuri de fier de către concubinul ei, motiv pentru care băiatul fugea de acasă și se refugia la rudele din satul vecin.

„Eu mai mult n-am unde mă duce…”

Chinul băiețelului a durat ani buni, până când, într-o dimineață geroasă de februarie, asistentul social l-a găsit pe Cătălin pe pragul primăriei din sat. Desculț și înghețat, Cătălin bolborosea printre lacrimi: „Eu mai mult n-am unde mă duce”.

Fără îndoială, decizia de a scoate copilul imediat din familie a fost cea mai bună pentru copil, dar, având deja vârsta de școlarizare, Cătălin a fost dus la unul din gimnaziile-internat din țară. Și, timp de 3 ani, cât a stat acolo, nimeni nu s-a interesat de soarta lui - nici cea care i-a dat viață, nici rudele ei.

„Ne rugam zi și noapte să avem un copil”

Era un suflet al nimănui, în timp ce în cealaltă parte a Europei, la câțiva mii de kilometri depărtare, într-un orășel din nordul Italiei, o familie se ruga zi și noapte să aibă un copil. „Nu conta dacă era băiat sau fată, nu conta dacă era blond sau brunet, nu conta nici dacă era un pic mai măricel…”, spunea cuplul.


Dorința lor atât de mare de a deveni părinți i-a făcut să prezinte o cerere de adopție internațională, iar soarta i-a condus spre un copil din Republica Moldova. „Nu știau prea multe despre el, atunci când au semnat actul de acceptare: nici numele, nici data și locul nașterii. Despre culoarea ochilor sau a părului nici nu se discuta, știau doar că au fost potriviți cu un băiețel de 9 ani, un copil cu necesități speciale, că nu avea probleme grave de sănătate și că acest copil își dorea foarte mult o familie”, afirmă Stela Vasluian, directorul filialei din Moldova a Asociației „Amici dei Bambini”, acreditată de către Comisia de Adopții Internaționale și, respectiv, de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) pentru a intermedia procesul de înfiere a copiilor din RM de către familiile din Italia.

„Tata îmi seamănă, are ochii negri ca ai mei!”

Prima întâlnire dintre familia adoptivă și copil a fost emoționantă, iar copilul a remarcat fără ezitare: „Să știți că tata îmi seamănă, are ochii negri ca ai mei!”

Ba mai mult, specialiștii susțin că, deși nu se știe explicația științifică a fenomenului, dar, de fiecare dată, copiii seamănă cu părinții adoptivi. Iar dacă aceste trăsături nu apar imediat, atunci peste o perioadă de timp. „În adopție, copiii seamănă mult cu părinții adoptivi, chiar dacă aceștia sunt de naționalități diferite și au locuit la distanță de mii de kilometri. Spre exemplu, micuțul nostru Cătălin este pasionat la nebunie de fotbal, iar tatăl adoptiv se dovedește a fi un foarte bun jucător. Pe parcurs, mai descoperim că este stângaci, la fel ca și mama, că nu iubește anumite produse alimentare, care sunt excluse și din meniul de zi cu zi al familiei”, mărturisește Stela Vasluian. De altfel, prima întrebare care a pus-o Cătălin celor doi oameni, care au venit de departe pentru a-i deveni părinți, a fost: „De ce n-ați venit mai devreme? Eu mă uitam în fiecare zi la cer și, la fiecare avion care trecea, mă întrebam: oare părinții mei vin cu acesta?”

Totuși, legea spune că pentru a se crea un atașament între copilul adoptabil și adoptator este nevoie de 30 zile. Stela Vasluian spune că aceste zile s-au scurs prea repede și după un vis pe jumătate împlinit, copilul a trebuit să se întoarcă la situația lui anterioară, cea de așteptare, iar cei doi adulți - să revină în țara lor.

Așadar, de la expirarea celor 30 zile necesare pentru stabilirea atașamentului, va mai dura cel puțin o lună, în alte cazuri poate și trei, până când copilul își va revedea viitorii părinți. Este vorba despre timpul în care este prezentată cererea de încuviințare a adopției în instanța de judecată, desemnarea judecătorului, stabilirea datei în care va avea loc ședința de judecată. Cu un pic de noroc, judecătorul poate fi numit în câteva zile, iar data ședinței de judecată - în maximum o săptămână. „Sunt și cazuri, însă, când ședința de judecată este stabilită și peste trei luni”, explică Vasluian.

Ședința de judecată a fost un alt moment culminant atât pentru potențialii părinți adoptivi, cât și pentru Cătălin care, între timp, a împlinit vârsta de zece ani și, conform legii, s-a prezentat și el în fața judecătorului pentru a spune un „Da” ferm în favoarea adopției lui de către părinții din altă țară. De fapt, Cătălin, imediat după ce judecătorul a pronunțat Hotărârea și a permis adopția, a spus, nestingherit de nimeni: „Ei sunt părinții mei din prima zi când i-am cunoscut”.

9 luni de așteptare și 5 ani de monitorizare

Însă acești doi oameni, pe care Cătălin i-a așteptat atât de mult și care i-au fost confirmați și de către judecător, nu puteau deveni imediat părinții lui. Asta pentru că, în baza legislației Republicii Moldova, hotărârea de judecată emisă de Curtea de Apel intră în vigoare timp de două luni.

„În total, dacă ar fi să facem un calcul, de la momentul acceptării copilului și până la intrarea în vigoare a hotărârii de judecată, au trecut cam nouă luni, exact cât o graviditate naturală”, zice Stela Vasluian.

Părinții adoptivi, chiar și prin lege, sunt echivalați cu părinții biologici, or, din momentul încuviințării adopției, nu mai există anumite legături de rudenie dintre copil și familia care i-a dat naștere, el devenind de jure și de facto, fiul sau fiica legitimă a părinților adoptivi. Și totuși o deosebire ar fi că, timp de cinci ani de la încuviințarea adopției, părinții adoptivi - atât naționali, cât și internaționali - sunt obligați să fie disponibili pentru vizite de evaluare și monitorizare din partea autorităților. „În cazul adopțiilor internaționale, vor fi expediate Autorității Centrale în domeniul adopției din R. Moldova opt rapoarte post-adoptive timp de cinci ani, pentru a demonstra buna integrare familială, școlară și socială a copilului. Rapoartele sunt însoțite de fotografii, în care poate fi observată creșterea și dezvoltarea copilului, iar cei care l-au cunoscut la faza inițială nu pot decât să fie fericiți că au contribuit la salvarea unei vieți de copil”, a remarcat directoarea Asociației „Amici dei Bambini”.

Potrivit MMPSF, în 2011, 23 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini, iar 45 de copii – în 2010. Până la sfârșitul verii curente, au fost adoptați opt copii din Moldova de către familii din străinătate.

Deși specialiștii consideră că se simte o tendință de creștere a adopțiilor internaționale, alții sunt de părere că acest domeniu încă necesită multă energie și tenacitate pentru a avea o procedură de adopție foarte bună. „Totuși, procedura a fost net îmbunătățită în comparație cu ultimii ani. Mulți nu o cunosc bine și necunoscând-o încearcă s-o aplice incorect și se ciocnesc de niște ziduri. Atunci se spune că procedura e dificilă. Nu este dificilă, căci ani de zile Moldova nu a avut nicio procedură de adopție. Părinții nu se pregăteau pentru adopție, nu exista exigența pregătirii părinților, nu exista procedura de evaluare a compatibilității între părinți și copil. În general, adopția era făcută din perspectiva părinților și nu a copilului, ceea ce nu se mai întâmplă astăzi. Prin urmare, lucrurile s-au schimbat mult”, punctează Mariana Ianachevici, președintele Centrului de resocializare a copiilor „Casa Aşchiuţă”.

Conform legii 99/2010 cu privire la regimul juridic al adopției, copii cu necesități speciale sunt: copii mai mari de 7 ani, cuplurile de frați/surori, unde cel puțin unul are vârsta de 7 ani, copii cu maladii grave sau încadrați într-un grad de dizabilitate.

Adopţia naţională este considerată prioritară. Adopţia unui copil, care este cetăţean al RM, de către cetăţenii străini sau apatrizi se admite numai în cazuri excepţionale, când nu există posibilitatea ca acest copil să fie adoptat sau pus sub tutelă/curatelă: a) de către rudele sale, indiferent de cetăţenia lor; b) de către cetăţenii RM, cetăţenii străini sau apatrizi cu domiciliul în RM.

Din 2011, persoanele care nu sunt cetățeni ai R. Moldova și adoptă copii din țara noastră vor fi obligate să plătească o taxă fixă în sumă de 3000 lei, indiferent de numărul de copii înfiați. Până în 2011, aceștia erau obligați să achite compensaţia de 1500 euro pentru fiecare copil adoptat.

Notă: Pentru a proteja copilul, numele său a fost modificat.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)