Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 13:15
Abonamente

Social 29 Septembrie 2014, ora 08:07

„De ce n-ați venit mai devreme?”

Marime Font

Părinții adoptivi din străinătate, a doua șansă pentru copiii orfani din Moldova
 

Cătălin este un băiețel de 9 ani, cu ochii negri ca măslinele și dornic de viață, în pofida traumelor prin care a trebuit să treacă în acești puțini ani pe care i-a trăit. Născut de o mamă solitară, Cătălin a suferit enorm din cauza concubinului mamei, care îl credea pe copil vinovat de păcatele femeii și, deseori, îl lua la pumni. Și în timp ce maică-sa plecase peste hotare, copilul era bătut cu bestialitate, cu lanțuri de fier de către concubinul ei, motiv pentru care băiatul fugea de acasă și se refugia la rudele din satul vecin.

„Eu mai mult n-am unde mă duce…”

Chinul băiețelului a durat ani buni, până când, într-o dimineață geroasă de februarie, asistentul social l-a găsit pe Cătălin pe pragul primăriei din sat. Desculț și înghețat, Cătălin bolborosea printre lacrimi: „Eu mai mult n-am unde mă duce”.

Fără îndoială, decizia de a scoate copilul imediat din familie a fost cea mai bună pentru copil, dar, având deja vârsta de școlarizare, Cătălin a fost dus la unul din gimnaziile-internat din țară. Și, timp de 3 ani, cât a stat acolo, nimeni nu s-a interesat de soarta lui - nici cea care i-a dat viață, nici rudele ei.

„Ne rugam zi și noapte să avem un copil”

Era un suflet al nimănui, în timp ce în cealaltă parte a Europei, la câțiva mii de kilometri depărtare, într-un orășel din nordul Italiei, o familie se ruga zi și noapte să aibă un copil. „Nu conta dacă era băiat sau fată, nu conta dacă era blond sau brunet, nu conta nici dacă era un pic mai măricel…”, spunea cuplul.


Dorința lor atât de mare de a deveni părinți i-a făcut să prezinte o cerere de adopție internațională, iar soarta i-a condus spre un copil din Republica Moldova. „Nu știau prea multe despre el, atunci când au semnat actul de acceptare: nici numele, nici data și locul nașterii. Despre culoarea ochilor sau a părului nici nu se discuta, știau doar că au fost potriviți cu un băiețel de 9 ani, un copil cu necesități speciale, că nu avea probleme grave de sănătate și că acest copil își dorea foarte mult o familie”, afirmă Stela Vasluian, directorul filialei din Moldova a Asociației „Amici dei Bambini”, acreditată de către Comisia de Adopții Internaționale și, respectiv, de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) pentru a intermedia procesul de înfiere a copiilor din RM de către familiile din Italia.

„Tata îmi seamănă, are ochii negri ca ai mei!”

Prima întâlnire dintre familia adoptivă și copil a fost emoționantă, iar copilul a remarcat fără ezitare: „Să știți că tata îmi seamănă, are ochii negri ca ai mei!”

Ba mai mult, specialiștii susțin că, deși nu se știe explicația științifică a fenomenului, dar, de fiecare dată, copiii seamănă cu părinții adoptivi. Iar dacă aceste trăsături nu apar imediat, atunci peste o perioadă de timp. „În adopție, copiii seamănă mult cu părinții adoptivi, chiar dacă aceștia sunt de naționalități diferite și au locuit la distanță de mii de kilometri. Spre exemplu, micuțul nostru Cătălin este pasionat la nebunie de fotbal, iar tatăl adoptiv se dovedește a fi un foarte bun jucător. Pe parcurs, mai descoperim că este stângaci, la fel ca și mama, că nu iubește anumite produse alimentare, care sunt excluse și din meniul de zi cu zi al familiei”, mărturisește Stela Vasluian. De altfel, prima întrebare care a pus-o Cătălin celor doi oameni, care au venit de departe pentru a-i deveni părinți, a fost: „De ce n-ați venit mai devreme? Eu mă uitam în fiecare zi la cer și, la fiecare avion care trecea, mă întrebam: oare părinții mei vin cu acesta?”

Totuși, legea spune că pentru a se crea un atașament între copilul adoptabil și adoptator este nevoie de 30 zile. Stela Vasluian spune că aceste zile s-au scurs prea repede și după un vis pe jumătate împlinit, copilul a trebuit să se întoarcă la situația lui anterioară, cea de așteptare, iar cei doi adulți - să revină în țara lor.

Așadar, de la expirarea celor 30 zile necesare pentru stabilirea atașamentului, va mai dura cel puțin o lună, în alte cazuri poate și trei, până când copilul își va revedea viitorii părinți. Este vorba despre timpul în care este prezentată cererea de încuviințare a adopției în instanța de judecată, desemnarea judecătorului, stabilirea datei în care va avea loc ședința de judecată. Cu un pic de noroc, judecătorul poate fi numit în câteva zile, iar data ședinței de judecată - în maximum o săptămână. „Sunt și cazuri, însă, când ședința de judecată este stabilită și peste trei luni”, explică Vasluian.

Ședința de judecată a fost un alt moment culminant atât pentru potențialii părinți adoptivi, cât și pentru Cătălin care, între timp, a împlinit vârsta de zece ani și, conform legii, s-a prezentat și el în fața judecătorului pentru a spune un „Da” ferm în favoarea adopției lui de către părinții din altă țară. De fapt, Cătălin, imediat după ce judecătorul a pronunțat Hotărârea și a permis adopția, a spus, nestingherit de nimeni: „Ei sunt părinții mei din prima zi când i-am cunoscut”.

9 luni de așteptare și 5 ani de monitorizare

Însă acești doi oameni, pe care Cătălin i-a așteptat atât de mult și care i-au fost confirmați și de către judecător, nu puteau deveni imediat părinții lui. Asta pentru că, în baza legislației Republicii Moldova, hotărârea de judecată emisă de Curtea de Apel intră în vigoare timp de două luni.

„În total, dacă ar fi să facem un calcul, de la momentul acceptării copilului și până la intrarea în vigoare a hotărârii de judecată, au trecut cam nouă luni, exact cât o graviditate naturală”, zice Stela Vasluian.

Părinții adoptivi, chiar și prin lege, sunt echivalați cu părinții biologici, or, din momentul încuviințării adopției, nu mai există anumite legături de rudenie dintre copil și familia care i-a dat naștere, el devenind de jure și de facto, fiul sau fiica legitimă a părinților adoptivi. Și totuși o deosebire ar fi că, timp de cinci ani de la încuviințarea adopției, părinții adoptivi - atât naționali, cât și internaționali - sunt obligați să fie disponibili pentru vizite de evaluare și monitorizare din partea autorităților. „În cazul adopțiilor internaționale, vor fi expediate Autorității Centrale în domeniul adopției din R. Moldova opt rapoarte post-adoptive timp de cinci ani, pentru a demonstra buna integrare familială, școlară și socială a copilului. Rapoartele sunt însoțite de fotografii, în care poate fi observată creșterea și dezvoltarea copilului, iar cei care l-au cunoscut la faza inițială nu pot decât să fie fericiți că au contribuit la salvarea unei vieți de copil”, a remarcat directoarea Asociației „Amici dei Bambini”.

Potrivit MMPSF, în 2011, 23 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini, iar 45 de copii – în 2010. Până la sfârșitul verii curente, au fost adoptați opt copii din Moldova de către familii din străinătate.

Deși specialiștii consideră că se simte o tendință de creștere a adopțiilor internaționale, alții sunt de părere că acest domeniu încă necesită multă energie și tenacitate pentru a avea o procedură de adopție foarte bună. „Totuși, procedura a fost net îmbunătățită în comparație cu ultimii ani. Mulți nu o cunosc bine și necunoscând-o încearcă s-o aplice incorect și se ciocnesc de niște ziduri. Atunci se spune că procedura e dificilă. Nu este dificilă, căci ani de zile Moldova nu a avut nicio procedură de adopție. Părinții nu se pregăteau pentru adopție, nu exista exigența pregătirii părinților, nu exista procedura de evaluare a compatibilității între părinți și copil. În general, adopția era făcută din perspectiva părinților și nu a copilului, ceea ce nu se mai întâmplă astăzi. Prin urmare, lucrurile s-au schimbat mult”, punctează Mariana Ianachevici, președintele Centrului de resocializare a copiilor „Casa Aşchiuţă”.

Conform legii 99/2010 cu privire la regimul juridic al adopției, copii cu necesități speciale sunt: copii mai mari de 7 ani, cuplurile de frați/surori, unde cel puțin unul are vârsta de 7 ani, copii cu maladii grave sau încadrați într-un grad de dizabilitate.

Adopţia naţională este considerată prioritară. Adopţia unui copil, care este cetăţean al RM, de către cetăţenii străini sau apatrizi se admite numai în cazuri excepţionale, când nu există posibilitatea ca acest copil să fie adoptat sau pus sub tutelă/curatelă: a) de către rudele sale, indiferent de cetăţenia lor; b) de către cetăţenii RM, cetăţenii străini sau apatrizi cu domiciliul în RM.

Din 2011, persoanele care nu sunt cetățeni ai R. Moldova și adoptă copii din țara noastră vor fi obligate să plătească o taxă fixă în sumă de 3000 lei, indiferent de numărul de copii înfiați. Până în 2011, aceștia erau obligați să achite compensaţia de 1500 euro pentru fiecare copil adoptat.

Notă: Pentru a proteja copilul, numele său a fost modificat.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)