Actualitate

De ce Nicolae Timofti NU va merge la summitul CSI?

În locul lui, cel mai probabil, în Kîrgîzstan se va deplasa premierul Pavel Filip. Experții consideră că decizia șefului statului este una corectă din punct de vedere politic.

Președintele Nicolae Timofti nu va merge la summitul CSI, care se va desfășura pe 16 septembrie în capitala Kîrgîstanului, Bișkek. Delegația moldovenească ar putea fi, probabil, condusă de prim-ministrul Pavel Filip, a comunicat pentru Radio Chișinău șeful administrației prezidențiale, Ion Păduraru, care a refuzat să comenteze motivele deciziei pe care a luat-o șeful statului.
Decizia președintelui este una corectă din punct de vedere politic, mai ales că acesta este la sfârșit de mandat și astfel îi lasă predecesorului său posibilitatea de a trasa prioritățile politicii externe, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu. El susține că, pe lângă asta, CSI își pierde tot mai mult importanța pentru Republica Moldova.

Amintim că Nicolae Timofti nu a participat nici anul trecut la summitul CSI, fiind înlocuit de premierul de atunci, Valeriu Streleț. Refuzul președintelui a venit după ce cu un an an urmă a avut un schimb dur de replici cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cel mai probabil din cauza semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și a embargoului economic impus ulterior de Moscova. 

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *