Astăzi 18 Noiembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:09
Abonamente

Constantin Tănase 16 Aprilie 2015, ora 07:52    Din editia print

Marime Font

De ce ninge cu Dumnezeu…

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

Până la urmă, toate se termină într-un singur fel: ne ducem dincolo. Pentru unii, dusul ista se numește a zdohni, a-ți da duhul, a pune mâinile pe piept etc., etc. – limba română nu s-a zgârcit la sinonime pentru a denumi plecarea noastră pe lumea cealaltă. Unii așteaptă „dusul” ista cu spaimă înlemniți de groază: adunând toată viața averi, fiind certați cu cei din jur și cu cel de Sus, aceștia se gândesc, înnebuniți de frică: cum va fi, când va fi să fie? Pentru alții, „dusul” ista e o izbăvire de răutățile lumii acesteia și e așteptat cu o plăcere mai dulce ca mierea. Aceștia blestemă viața, nu-i înțeleg rostul și așteaptă, uitându-se la ceas, când îi va veni timpul dusului dincolo. Dar și unii, și alții, se întreabă înfrigurați: cum va fi când va să fie?

Anatol Codru nu face parte nici din una din aceste categorii: la întrebarea de mai sus, el răspunde cu cele mai decolorate cuvinte ale limbii noastre: „Și va fi atât de simplu…” Ca să vezi, nimic neobișnuit: „Și va fi întruna timpul./ Și de pretutindeni – eu./ Și va fi atât de simplu. /Și va fi atât de simplu,/ Parcă-a nins cu Dumnezeu!...”


Acest semn de exclamare, pus după cuvântul Dumnezeu, este însuși poetul Anatol Codru. Acest semeț semn de exclamare vrea să ne spună ceva foarte important, marcat de un optimism mai rar întâlnit: uită-te la mine, frate-iepure, vezi-mă și pricepe-mă. Eu, transnistreanul Codru, de mulți ani birocratul „cinematografic” și mereu alergătorul de la unul la altul cu pălăria în mână pentru a cerși un leu, ca să fac această carte, eu, carevasăzică, vă spun vouă că totul „va fi atât de simplu”. Moartea nu e nici urâtă, nici frumoasă, fiindcă ea, de fapt, nici nu există; cum să existe moartea, când „va fi întruna timpul și va ninge întruna cu Dumnezeu?”

Această metaforă – „parcă-a nins cu Dumnezeu” – îl ridică pe Anatol Codru în rândul celor mai reprezentativi poeți români din această jumătate de secol. Nu mă interesează, fiindcă aceștia, ani la rând, au mințit cititorii, s-au discreditat, au scris cărți groase și articole lungi despre niște baloane pline cu fum ideologic, care s-au spart imediat ce „poeții” respectivi s-au dus, cu tot cu muza lor, pe lumea cealaltă. Iată de ce nu mă interesează „opinia” lor, cu atât mai mult că, spre fericirea cititorului, acești critici nici nu mai există astăzi. Există poetul Anatol Codru care, în acest bezmetic amurg de veac, venind în literatură dintr-o „limbă stricată”, plină de „șantisme”, și-a pus în față o sarcină provocatoare: să reabiliteze poezia din Basarabia. O asemenea operă la noi nu mai face nimeni, în afară, poate, de Grigore Vieru, numai că Vieru lucrează altfel. El alege cuvintele simple, le curăță de rugină – dar nu de tot – și le așază în strofe, precum a așezat Dumnezeu floricelele într-un colț de rai. Anatol Codru nu umblă ca mielul prin floricele; el dă cu târnăcopul, sapă ca un apucat, până dă de cuvintele care n-au mai stat niciodată alături. Când le găsește, poetul ia chipul semnului de exclamare: aista-s eu, măi frate-iepure, poetul Codru, „șantistul”, cel care vine dintr-o țară cu limba stricată pentru a o salva de rușinea ce planează asupra ei. Astfel, o strofă ca cea de mai jos poate reabilita și înălța orice limbă peste care planează pericolul rușinii: „Bate vânt de la origini,/ Cerul scapără polei,/ Și-o să-ncep și eu a ninge/ Peste toți străbunii mei…”

Poetul le vede pe toate „atât de simplu”: acolo unde alt ochi poetic vede ierburi, Codru descoperă niște bărbi daco-romane: „Ce iarbă înaltă!/ Să n-o mai tăiați,/ S-o trecem cu luntrea,/ Să-ajungem la mare,/ Ce iarbă înaltă! – au fost îngropați/ Străbunii noștri cu bărbile-afară…
De-atâta, poate, aceste ierbi sunt un rai necuprins, acoperite cu rouă fierbinte, fiindcă această rouă sunt, de fapt, lacrimile străbunilor care au plâns, atunci când a fost „atât de simplu” – când fost-au de vii să se-ngroape. De atâta, poate, astăzi/ Pe culmi, La cetate,/ Țepoase-n ambiția lor, suverane,/ Cresc ierbile, bărbile daco-romane!

Când zic eu că Anatol Codru, „șantistul”, reabilitează limba română, mă gândesc nu numai la cuvintele pe care le dezgroapă și le împerechează halucinant de surprinzător, dar mă gândesc, în primul rând, la bunul simț, cu care-și protejează „intențiile”. Nu cred că există vreun ardelean care să fi scris despre Transnistria ceea ce a scris transnistreanul Codru despre Ardeal. „O nuntă, alta, cred că nu se poate,/ Nu-i nunta în Ardeal, dacă-i a doua,/ Cum nu-i nici lacrima, ca prima, mai ca roua/ Pe iarba necosită niciodată./ Chiar dacă-o fi-n Ardeal, că-ntruna plouă,/ Chiar dacă toamna e de nuni bogată,/Nu poate nunta fi din nou jucată,/ Când se repetă – nu mai este nouă,/ Și e păcat să fie repetată,/ Să-și facă Ardealul nunta anevoie,/ Dintr-un capriciu, că le-ar sta în voie/ Celor fugiți din nunta cealaltă./ Nunta-i Ardealul care se mută/ Din nunta lui dintâi în altă nuntă.

Uite cam așa e și Anatol Codru: nu se mută dintr-o limbă în alta, dintr-o durere în alta. De ce oare? Mai citesc încă o dată extraordinara carte „Întâmplarea mirării”, recent apărută. Poate aflu de ce. De ce ninge cu Dumnezeu?

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Vlad Plahotniuc: „Regret, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat categoric dialogul cu PDM”

Vlad Plahotniuc: „Regret, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat categoric dialogul cu PDM”

Ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc, vine cu o reacție după ce în Republica Moldova a avut loc o criză politică, iar apoi a fost instituit un Guvern tehnocrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 10:07

Dodon, Greceanîi și Chicu promit majorări de salarii, pensii, indemnizații. „Am găsit surse de finanțare”, dar nu spun care-s

Dodon, Greceanîi și Chicu promit majorări de salarii, pensii, indemnizații. „Am găsit surse de finanțare”, dar nu spun care-s

Președintele Igor Dodon a ieșit cu declarații mari și tari, după ședința comună cu speakera Zinaida Greceanîi și prim-ministrul Ion Chicu. Acesta a anunțat despre șapte inițiative sociale, care vizează majorări de salarii pentru cei din sectorul bugetar, la pensii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:30

Prima vizită externă a Premierului Ion Chicu... este la Moscova

Prima vizită externă a Premierului Ion Chicu... este la Moscova

Prim-ministrul Ion Chicu va întreprinde săptămâna această o vizită de lucru în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:14

Noi manifestaţii anti-guvernamentale în Georgia

Noi manifestaţii anti-guvernamentale în Georgia

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Tbilisi la apelul opoziţiei georgiene, după ce majoritatea aflată la putere a respins o reformă a sistemului electoral promisă anterior pentru a opri un val de proteste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:02

Peste 200.000 de persoane au protestat la Praga şi au cerut demisia premierului acuzat de corupție/ VIDEO

Peste 200.000 de persoane au protestat la Praga şi au cerut demisia premierului acuzat de corupție/ VIDEO

Peste 200.000 de persoane s-au strâns, sâmbătă, în centrul oraşului Praga, pentru a cere demisia premierului miliardar Andrej Babis, acuzat de corupţie, informează AFP, conform news.ro. Fost comunist, populistul Babis se confruntă cu o serie de acuzaţii de corupţie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 08:56

Horoscop 18 noiembrie 2019. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 18 noiembrie 2019. Previziuni pentru toate zodiile

Berbec Ai sentimentul că te afli într-o tranziție, că treci de la o etapă la alta și că nu ești hotărât. Nici nu trebuie, lasă lucrurile să vină de la sine, nu încerca să controlezi nimic. Taur Partenerul îți comunică un ultimatum legat de situațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 08:51

Veneția, inundată a treia oară în 5 zile. Pagubele sunt uriașe

Veneția, inundată a treia oară în 5 zile. Pagubele sunt uriașe

Basilica San Marco, serios afectată de inundații O nouă maree a măturat duminică Veneția. A fost a treia în mai puțin de o săptămână. De această dată, apa nu a mai depășit nivelul istoric de marți, dar a fost suficientă pentru a inunda din nou orașul-lagună....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Blogger: Amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, ar fi fost reținută în Dubai

Blogger: Amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, ar fi fost reținută în Dubai

Bloggerul Eugen Luchianiuc a declarat că amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, a fost reținută pe 10 noiembrie în Dubai.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2019, ora: 04:19

Limba românească în Moldova medievală

Limba românească în Moldova medievală

Raţionamentul moldoveniştilor este simplu: ţara Moldova – poporul moldovenesc – limba moldovenească. La nivelul următor al raţionamentului vin mărturiile scrise despre limba moldovenească din evul mediu.  

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 18 Noiembrie 2019, ora: 00:18

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă?

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă? Din editia print

Mirosul este primul lucru pe care îl sesizează oaspeţii când ne trec pragul casei. Nici mobila scumpă, nici designul ei unic nu vor şterge impresia negativă a mirosului neplăcut din locuinţă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 14:23

PREMIERĂ: Polonezii se întorc acasă din Marea Britanie pentru salarii mai bune în țara lor

PREMIERĂ: Polonezii se întorc acasă din Marea Britanie pentru salarii mai bune în țara lor

Mai mulţi muncitori polonezi s-au întors acasă decât au plecat în străinătate anul trecut, o premieră pentru Polonia în ultimul deceniu, ca urmare a îngrijorărilor provocate de Brexit dar şi a dinamismului pieţei muncii din Polonia care a dus la creşterea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 12:37

Eugen Tomac: „Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova”

Eugen Tomac: „Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova”

Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. Este opinia exprimată de europarlamentarul Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook, după ce Guvernul a căzut.

( ) Citeşte tot articolul

MUSCA la Ararat 17 Noiembrie 2019, ora: 11:42

UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA (strategie)

UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA (strategie)

Stimați concetățeni și frați de peste Prut. Am auzit de la amici implicați în problemă că ne tot tragem pe cur în privința unirii celor două țări românești. Vin în fața dumneavoastră cu o propunere, o soluție, spre deosebire de toate celelalte variante,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 11:28

JAPONIA: Ordinea și armonia se construiesc din bun-simț/ VIDEO

JAPONIA: Ordinea și armonia se construiesc din bun-simț/ VIDEO

Ordinea si armonia se construiesc din bun-simt. Iar bunul simt inseamna respect pentru tot ce se afla in jur. Exista un loc in lume unde bunul simt, respectul este intens practicat de aceea in Japonia media intarzierilor trenurilor pe an este de 7 secunde…de ce doar atat? Pentru ca este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)