Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Bună Dimineața 12 Iulie 2016, ora 07:12

Marime Font

De ce nu ne înțelegem cu ucrainenii?

Numai doi vecini are Republica Moldova, dar nici cu aceia nu poate să aibă întotdeauna un dialog eficient și transparent.  

 
 
 

E adevărat, relația cu România a revenit la normal după ce comuniștii au fost scoși de la guvernare în 2009. Deschiderea Bucureștiului față de năzuința R. Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană a rezultat printr-un ajutor serios oferit de români în mai multe domenii. În plus, România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Orientarea pro-europeană, fie chiar și declarativă, a guvernelor de la Chișinău, a lăsat un gol însă pe orientarea estică. Mă refer la Ucraina.
O serie de evenimente care au avut loc recent a lăsat impresia că autoritățile moldovenești au fost luate prin surprindere de acțiunile vecinilor noștri de peste Nistru. În primul rând, negocierile în format 5+2 reluate pe 2-3 iunie la Berlin pentru reglementarea conflictului transnistrean a demonstrat că atât Chișinăul, cât și Kievul sunt pe unde diferite, chiar dacă autoritățile de la Tiraspol, acuză ambele țări de organizarea unei blocade economice a regiunii. De exemplu, după cum observă expertul de la Asociația pentru Politică Externă, Victor Chirilă, Ucraina „ne-a surprins cu o prezentare destul de slabă la masa de negocieri”. Și nu sunt de vină neapărat ucrainenii, interesul lor este poate mai mic, decât al moldovenilor. De aceea guvernul de la Chișinău trebuie să tragă de mânecă colegii de la Kiev pentru a vorbi cu aceeași voce pe subiecte tangențiale.
Că Moldova singură nu face o para chioară este clar, misiunea ei este să caute parteneri, și dacă în Bruxelles, avem, cel puțin la nivel de declarații, prieteni mulți, în est, unde domină Rusia, ar trebui să menținem un dialog mai bun și consultări permanente cu Kievul.
Un alt caz este proiectul ucrainenilor de a mări capacitățile hidrocentralei de la Novodnestrovsk 2, ceea ce amenință să transforme Nistrul într-un pârâu. Sunt sigur că nu s-ar fi ajuns la situația asta, dacă cei de la Chișinău nu ar fi atât de orbi și, în loc să umble cu principii și valori la furat bănci, ar fi vegheat asupra intereselor naționale ale țării. Cel mai penibil este faptul că societatea civilă ucraineană prima a fost care a reacționat negativ la acest proiect dezastruos. Reacția Moldovei a fost întârziată și a venit atunci când subiectul a ajuns deja în presă. Sunt încă multe lucruri de clarificat în relația cu Ucraina, inclusiv la nivel de comerț, dar fără un dialog permanent cu vecinii noștri estici și fără coordonarea atentă a dosarului ucrainean, putem să ne trezim cu noi surprize.Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md