Cultură

De ce numele nu-i familie

Printre acestea este mult răspânditul cuvânt familie, utilizat constant în loc de nume/nume de familie. Chiar mai ieri o cochetă domnişoară spunea într-o emisiune televizată ceva de genul „Familia mea este Lungu, de aceea eu sunt aşa de înaltă”. De fapt, numele duduiţei este Lungu, şi nu familia, însă la asemenea formulări aproape că nu mai reacţionează nimeni.

Confuzia este cauzată de faptul că vorbitorii preiau rusescul фамилия (acesta semnificând în română nume sau nume de familie), de aceea poate fi auzită foarte des şi întrebarea „Cum ţi-i familia?”, la care urmează răspunsul: Ciubotaru, Lungu, Ungureanu etc. Circulă şi alte exprimări distorsionate, cum ar fi „scrie aici familia şi numele”, ori chiar şi mai şi – „familia, numele şi pronumele”.

Este de menţionat că în română cuvântul familie are sensul de „grup de persoane înrudite prin căsătorie sau prin sânge care trăiesc împreună (soţ, soţie, descendenţii acestora)”, astfel că la întrebarea „Cum vi-i familia?” răspunsul logic ar trebui să fie „sănătoasă, mare, unită” sau altceva cu privire la cei apropiaţi.

Pentru identificarea oficială a persoanelor, de exemplu, în acte, se folosesc denumirile nume/nume de familie (Cazacu, Tofan, Vulpe) şi prenume (Elena, Artur, Nicolae). De multe ori însă cuvântul nume este pus de vorbitori doar în legătură cu rusescul имя, acesta însemnând în română prenume, de aceea foarte multe persoane de la noi când, în situaţii oficiale, sunt întrebate care le este numele, răspund Maria, Alina, Oleg, Vasile, acestea fiind, de fapt, prenume, iar dacă vrei totuşi să le afli numele, trebuie să-i întrebi de… familie.

În comunicarea curentă (spre deosebire de actele oficiale) prin nume se înţelege nu doar numele de familie, ci şi prenumele, căruia i se mai spune nume mic sau nume de botez, adică George, Daria, Emil, Lucia. Tot prin nume se are în vedere şi forma deplină de denominaţie a persoanei – nume şi prenume, adică Ion Vasilescu, Cristina Popovici, Raluca Timofte.

Iar întrebarea despre nume trebuie să ia forma „Cum vă numiţi?”, „Cum vă cheamă?”, „Care este numele dumneavoastră?” şi în niciun caz nu se admite „Cum vi-i familia?”.

Asupra acestor lucruri ar trebui să insiste mai mult şcoala, căci, din păcate, acolo, de cele mai multe ori, se confundă numele cu familia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *