Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2019, ora 16:36    Din editia print

De ce presa scrisă dispare de pe piața media?

Marime Font

În ultimii ani, după ce oamenii au devenit tot mai dezinteresați de presa scrisă, tirajele ziarelor și revistelor scad drastic până când unele redacții intră în faliment. Astăzi e în vogă presa online și tot felul de bloggerași, care se declară peste noapte drept lideri de opinie. TIMPUL a solicitat opinia mai multor jurnaliști și experți în acest domeniu cu privire la lipsa de interes a publicului față de presa scrisă.  

Deși, în ultimul timp, internetul primează în interesele publicului, deputatul Blocului ACUM, Vladimir Bolea, instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, nu încetează să cumpere și ziare. „Unul dintre motivele acestui dezinteres constă în accesul tuturor la telefoane mobile. Totuși mie îmi place să cumpăr și să citesc ziare. Al doilea motiv este comoditatea - omul stă la birou și are foarte multe metode de informare online rapide. Să nu uităm că fiecare publicație are și o pagină web”, susține Bolea. În viziunea sa, interesul față de presa scrisă poate fi crescut numai în cazul cotidianelor, care nu au și site-uri pe internet, dar care „publică mai mult decât noutăți”. „Așa era, spre exemplu, cotidianul TIMPUL, care avea și pagini ce conțineau analize ale evenimentelor din țară și din afară. Respectiv, acest ziar nu putea fi citit decât pe hârtie. Atunci aveați cititori fideli, interesați să cumpere ziarul”, menționează parlamentarul. Cu toate astea, Bolea consideră că sistemul online aparține viitorului: „Dacă observați, generația mai tânără nu privește nici televizorul. Toți sunt axați pe telefoanele mobile.”

„Presa scrisă este presa oamenilor de elită”

Georgeta Stepanov, decanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, menționează că la mijloc ar sta și nivelul de inteligență al cititorilor. „Presa scrisă își păstrează tradițiile clasice, care solicită de la consumatorul de media un anumit nivel de pregătire și niște eforturi de a asimila, de a prelucra și a analiza informația. Cu alte cuvinte, este o activitate, care cere efort și implicare. Iar în cazul altor mass-media, precum televiziunea și online-ul, informația este, pur și simplu, asimilată. De aceea presa tipărită rămâne în continuare o sursă de informare pentru oamenii culți, pe când presa online este destinată persoanelor care nu prea au timp să mediteze, să citească, să analizeze”, precizează Georgeta Stepanov.

Mai mult, decanul consideră că presa scrisă este și mai credibilă decât cea online. „Materialele din ziare sunt, de regulă, semnate de anumite persoane, care poartă responsabilitate, de rând cu instituția la care muncesc, pentru veridicitatea informației, pe când online-ul este plin de site-uri anonime. Aceasta le permite unor autori să nu fie atât de atenți la cifre și date și să prezinte deseori lucrurile artificial, fără legătură contextuală. În schimb, presa tipărită a dat întotdeauna date statistice și cifre corecte, pe care le pune într-un anumit context, care oferă informației o conotație calitativă”, afirmă decanul.


Georgeta Stapanov mai spune că interesul publicului față de presa scrisă poate fi trezit, chiar dacă acest lucru este complicat. „Este nevoie de timp. Mai întâi de toate, cred că publicațiile periodice ar trebui să se apropie de cititori. Mă refer inclusiv la necesitatea întâlnirilor cu cititorii. Dacă instituțiile media ar începe o astfel de caravană prin școlile și satele R. Moldova, ar avea de câștigat. O altă activitate ar fi implicarea jurnaliștilor în educația pentru media, care este o disciplină opțională în multe școli. Fiindcă nu este nimic sub soare, pot fi preluate și unele practici de altădată. De exemplu, la începutul anilor `90, redacțiile organizau diferite concursuri pentru cititori, dar și pentru cel mai bun poștaș, care reușea să aboneze la ziar cât mai mulți oameni”, precizează Stepanov. Ea se arată convinsă că va veni și timpul când presa tipărită, care este presa oamenilor de elită, își va obține locul bine meritat.

„În presa noastră persistă lipsa de idei”

În viziunea președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, fost jurnalist, dezinteresul publicului față de presa scrisă este cauzat, mai întâi de toate, de lipsa de tradiție și de cultură politică. „Nu cred că față de presa scrisă la noi era un interes foarte mare, care acum a scăzut. O societate activă întotdeauna manifestă interes față de presă. Dar dacă societatea este pasivă, presa este la fel. Eu de multe ori am spus, cu mai mulți ani în urmă, că la noi presa este foarte slabă. În presa noastră persistă lipsa de idei, de lucruri serioase. Presa din R. Moldova este superficială și slabă, și așa o duce de ani de zile. Este păcat că presa nu face multe lucruri ca să trezească acest interes. Fiindcă poți să ai presă de scandal, dar scandalul este azi, poate și mâine, apoi se sfârșește. Dacă nu ai gânduri și profunzime în acest domeniu, lumea oricum pierde interesul. Cât ține de presa online, ea nu este mai credibilă decât cea scrisă, pur și simplu, online-ul este mai comod, mai scurt, mai agresiv și acolo poți să te dai și tu cu părerea”, a conchis Diacov.

„Cetățenii R. Moldova nu au încredere în presă”


Presa tipărită este mai puțin căutată de consumatorii de media nu doar în R. Moldova, aceasta fiind o tendință generală, apărută odată cu dezvoltarea portalurilor online și a televiziunii digitale. De această părere este Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice. Oricum, atenționează ea, există state din Europa și SUA, în care tradiția presei scrise rămâne destul de înaltă. „Sunt ziare care sunt foarte bine citite, fiindcă și-au făcut o imagine bună. Pentru mulți consumatori de media este o tradiție să citească dimineața, la o cafea, ziarul preferat. Credibilitatea presei a scăzut în ultimii ani, nu neapărat cea online sau cea scrisă. Pur și simplu în online poți face mai multe greșeli, pe care le poți corecta mai repede, iar în presa tipărită nu mai poate fi corectat nimic. Cetățenii, dacă vorbim despre R. Moldova, nu au încredere în presă, cel puțin, în ultimii ani. Aceasta se întâmplă pentru că s-a dezvoltat rapid online-ul, au apărut știrile false, tot felul de site-uri mai puțin corecte și credibile. Online-ul permite oricărui individ să scrie ceva și să se declare drept jurnalist. Or, profesia de jurnalist implică responsabilități și cunoștințe mai sporite în ale scrisului, în ale construcției de materiale jurnalistice, și respectă anumite rigori jurnalistice, etice și deontologice. Prezența multor presupuși jurnaliști, care nu au pregătirea respectivă, a și condus la scăderea credibilității față de presă”, consideră Cornelia Cozonac.

„Trebuie de introdus treptat modelul folosit de Le Monde”

Potrivit Vioricăi Zaharia, președinta Consiliului de Presă, pentru a salva presa scrisă, producătorii acestor instituții media n-ar trebui sub nicio formă să dea acces gratuit publicului la ziarele sau revistele pe care le fac.

„Nu aș generaliza când vorbim despre un dezinteres. Sunt ziare care, în acest an, au ajuns la un număr semnificativ de abonați. Da, tendințele globale arată că numărul cititorilor presei tipărite scade în favoarea online-ului. Presa online este, pur și simplu, mai accesibilă, adică practic gratuită, nu însă și mai calitativă. Dimpotrivă, pe online a căpătat amploare așa-numitul jurnalism copy-paste, când reporterul unei redacții a scris o știre, iar alte 20 de portaluri o preiau. Avem astfel o știre multiplicată, nu 20 de știri diferite. Care e soluția? Chiar dacă managerii de presă din R. Moldova se opun, trebuie de introdus treptat modelul folosit de Le Monde, dar și de alte publicații străine, care există atât pe print, cât și pe online. Și anume: sub nici o formă nu dați acces gratuit publicului la un conținut – articol, reportaj – cu adevărat valoros, pe care cititorul nu l-ar putea găsi în altă parte. Urmăresc articole pe Le Monde, de exemplu, care și peste câțiva ani de la publicare sunt tot cu plată. Astfel, cititorul va ști că, dacă nu plătește, nu va putea avea acces la acest conținut, oricât ar aștepta. Or, unele redacții de la noi, în încercarea de a-și conserva ediția print, plasează articolele mai întâi în ziare, apoi, peste o zi-două, pe pagina web. Astfel, știind deja despre aceasta, oamenii așteaptă apariția articolului pe online, nu mai merg la chioșc să dea bani pe print. Chiar dacă ăsta pare a fi un venit ratat pentru redacție, poate fi o soluție pe termen lung”, subliniază Viorica Zaharia. 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)