Astăzi 3 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 2 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2019, ora 16:36    Din editia print

De ce presa scrisă dispare de pe piața media?

Marime Font

În ultimii ani, după ce oamenii au devenit tot mai dezinteresați de presa scrisă, tirajele ziarelor și revistelor scad drastic până când unele redacții intră în faliment. Astăzi e în vogă presa online și tot felul de bloggerași, care se declară peste noapte drept lideri de opinie. TIMPUL a solicitat opinia mai multor jurnaliști și experți în acest domeniu cu privire la lipsa de interes a publicului față de presa scrisă.  

Deși, în ultimul timp, internetul primează în interesele publicului, deputatul Blocului ACUM, Vladimir Bolea, instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, nu încetează să cumpere și ziare. „Unul dintre motivele acestui dezinteres constă în accesul tuturor la telefoane mobile. Totuși mie îmi place să cumpăr și să citesc ziare. Al doilea motiv este comoditatea - omul stă la birou și are foarte multe metode de informare online rapide. Să nu uităm că fiecare publicație are și o pagină web”, susține Bolea. În viziunea sa, interesul față de presa scrisă poate fi crescut numai în cazul cotidianelor, care nu au și site-uri pe internet, dar care „publică mai mult decât noutăți”. „Așa era, spre exemplu, cotidianul TIMPUL, care avea și pagini ce conțineau analize ale evenimentelor din țară și din afară. Respectiv, acest ziar nu putea fi citit decât pe hârtie. Atunci aveați cititori fideli, interesați să cumpere ziarul”, menționează parlamentarul. Cu toate astea, Bolea consideră că sistemul online aparține viitorului: „Dacă observați, generația mai tânără nu privește nici televizorul. Toți sunt axați pe telefoanele mobile.”

„Presa scrisă este presa oamenilor de elită”

Georgeta Stepanov, decanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, menționează că la mijloc ar sta și nivelul de inteligență al cititorilor. „Presa scrisă își păstrează tradițiile clasice, care solicită de la consumatorul de media un anumit nivel de pregătire și niște eforturi de a asimila, de a prelucra și a analiza informația. Cu alte cuvinte, este o activitate, care cere efort și implicare. Iar în cazul altor mass-media, precum televiziunea și online-ul, informația este, pur și simplu, asimilată. De aceea presa tipărită rămâne în continuare o sursă de informare pentru oamenii culți, pe când presa online este destinată persoanelor care nu prea au timp să mediteze, să citească, să analizeze”, precizează Georgeta Stepanov.

Mai mult, decanul consideră că presa scrisă este și mai credibilă decât cea online. „Materialele din ziare sunt, de regulă, semnate de anumite persoane, care poartă responsabilitate, de rând cu instituția la care muncesc, pentru veridicitatea informației, pe când online-ul este plin de site-uri anonime. Aceasta le permite unor autori să nu fie atât de atenți la cifre și date și să prezinte deseori lucrurile artificial, fără legătură contextuală. În schimb, presa tipărită a dat întotdeauna date statistice și cifre corecte, pe care le pune într-un anumit context, care oferă informației o conotație calitativă”, afirmă decanul.

Loading...


Georgeta Stapanov mai spune că interesul publicului față de presa scrisă poate fi trezit, chiar dacă acest lucru este complicat. „Este nevoie de timp. Mai întâi de toate, cred că publicațiile periodice ar trebui să se apropie de cititori. Mă refer inclusiv la necesitatea întâlnirilor cu cititorii. Dacă instituțiile media ar începe o astfel de caravană prin școlile și satele R. Moldova, ar avea de câștigat. O altă activitate ar fi implicarea jurnaliștilor în educația pentru media, care este o disciplină opțională în multe școli. Fiindcă nu este nimic sub soare, pot fi preluate și unele practici de altădată. De exemplu, la începutul anilor `90, redacțiile organizau diferite concursuri pentru cititori, dar și pentru cel mai bun poștaș, care reușea să aboneze la ziar cât mai mulți oameni”, precizează Stepanov. Ea se arată convinsă că va veni și timpul când presa tipărită, care este presa oamenilor de elită, își va obține locul bine meritat.

„În presa noastră persistă lipsa de idei”

În viziunea președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, fost jurnalist, dezinteresul publicului față de presa scrisă este cauzat, mai întâi de toate, de lipsa de tradiție și de cultură politică. „Nu cred că față de presa scrisă la noi era un interes foarte mare, care acum a scăzut. O societate activă întotdeauna manifestă interes față de presă. Dar dacă societatea este pasivă, presa este la fel. Eu de multe ori am spus, cu mai mulți ani în urmă, că la noi presa este foarte slabă. În presa noastră persistă lipsa de idei, de lucruri serioase. Presa din R. Moldova este superficială și slabă, și așa o duce de ani de zile. Este păcat că presa nu face multe lucruri ca să trezească acest interes. Fiindcă poți să ai presă de scandal, dar scandalul este azi, poate și mâine, apoi se sfârșește. Dacă nu ai gânduri și profunzime în acest domeniu, lumea oricum pierde interesul. Cât ține de presa online, ea nu este mai credibilă decât cea scrisă, pur și simplu, online-ul este mai comod, mai scurt, mai agresiv și acolo poți să te dai și tu cu părerea”, a conchis Diacov.

„Cetățenii R. Moldova nu au încredere în presă”


Presa tipărită este mai puțin căutată de consumatorii de media nu doar în R. Moldova, aceasta fiind o tendință generală, apărută odată cu dezvoltarea portalurilor online și a televiziunii digitale. De această părere este Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice. Oricum, atenționează ea, există state din Europa și SUA, în care tradiția presei scrise rămâne destul de înaltă. „Sunt ziare care sunt foarte bine citite, fiindcă și-au făcut o imagine bună. Pentru mulți consumatori de media este o tradiție să citească dimineața, la o cafea, ziarul preferat. Credibilitatea presei a scăzut în ultimii ani, nu neapărat cea online sau cea scrisă. Pur și simplu în online poți face mai multe greșeli, pe care le poți corecta mai repede, iar în presa tipărită nu mai poate fi corectat nimic. Cetățenii, dacă vorbim despre R. Moldova, nu au încredere în presă, cel puțin, în ultimii ani. Aceasta se întâmplă pentru că s-a dezvoltat rapid online-ul, au apărut știrile false, tot felul de site-uri mai puțin corecte și credibile. Online-ul permite oricărui individ să scrie ceva și să se declare drept jurnalist. Or, profesia de jurnalist implică responsabilități și cunoștințe mai sporite în ale scrisului, în ale construcției de materiale jurnalistice, și respectă anumite rigori jurnalistice, etice și deontologice. Prezența multor presupuși jurnaliști, care nu au pregătirea respectivă, a și condus la scăderea credibilității față de presă”, consideră Cornelia Cozonac.

„Trebuie de introdus treptat modelul folosit de Le Monde”

Potrivit Vioricăi Zaharia, președinta Consiliului de Presă, pentru a salva presa scrisă, producătorii acestor instituții media n-ar trebui sub nicio formă să dea acces gratuit publicului la ziarele sau revistele pe care le fac.

„Nu aș generaliza când vorbim despre un dezinteres. Sunt ziare care, în acest an, au ajuns la un număr semnificativ de abonați. Da, tendințele globale arată că numărul cititorilor presei tipărite scade în favoarea online-ului. Presa online este, pur și simplu, mai accesibilă, adică practic gratuită, nu însă și mai calitativă. Dimpotrivă, pe online a căpătat amploare așa-numitul jurnalism copy-paste, când reporterul unei redacții a scris o știre, iar alte 20 de portaluri o preiau. Avem astfel o știre multiplicată, nu 20 de știri diferite. Care e soluția? Chiar dacă managerii de presă din R. Moldova se opun, trebuie de introdus treptat modelul folosit de Le Monde, dar și de alte publicații străine, care există atât pe print, cât și pe online. Și anume: sub nici o formă nu dați acces gratuit publicului la un conținut – articol, reportaj – cu adevărat valoros, pe care cititorul nu l-ar putea găsi în altă parte. Urmăresc articole pe Le Monde, de exemplu, care și peste câțiva ani de la publicare sunt tot cu plată. Astfel, cititorul va ști că, dacă nu plătește, nu va putea avea acces la acest conținut, oricât ar aștepta. Or, unele redacții de la noi, în încercarea de a-și conserva ediția print, plasează articolele mai întâi în ziare, apoi, peste o zi-două, pe pagina web. Astfel, știind deja despre aceasta, oamenii așteaptă apariția articolului pe online, nu mai merg la chioșc să dea bani pe print. Chiar dacă ăsta pare a fi un venit ratat pentru redacție, poate fi o soluție pe termen lung”, subliniază Viorica Zaharia. 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)