Liderii europeni au ajuns la un compromis în privința Acordului Verde propus de Comisia Europeană, cu o excepție notabilă: Polonia. Această țară ar avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se alinia cerințelor, au admis liderii europeni. De ce Polonia se află în această situație și ce o deosebește fundamental de România, care este parte a Acordului Verde?
Polonia este extrem de dependentă de cărbune. Potrivit unor date furnizate de forum-enegii.eu, un think-tank polonez, aproape 80% din energia livrată în rețelele publice provine din exploatarea cărbunelui. În proporție covârşitoare este vorba despre antracit, un cărbune superior, cu mare putere calorică. Acesta se extrage cu precădere din bazinul minier al Sileziei.
O parte mai mică a consumului polonez este asigurată de lignit, un cărbune brun de calitate mai slabă. Doar 5% din energie are ca sursă gazul natural și 14% este energie regenerabilă.
Spre deosebire de Polonia, mixul energetic românesc este cu mult mai diversificat și într-o mult mai mică măsură dependent de cărbune.
Conform datelor Ministerului Energiei, în anul 2018, 28% din energia livrată provenea din hidrocentrale, 10% din fermele eoliene , 3% din energie solară. În total, 31% energie considerată regenerabilă, mai mult decât dublu față de Polonia. Cărbunele reprezintă 24% din coșul energetic, incomparabil mai puțin comparative cu aproape 80% în cazul polonezilor.
Și, spre deosebire de Polonia, în mixul românesc mai apare și 18% energie nucleară.
Gazul metan reprezintă 16%, de trei ori mai mult decât la polonezi, dar aici noi avem și propriile resurse, suntem printre statele din regiune cel mai puțin dependente de resursele rusești.
Pentru Polonia, folosirea cărbunelui autohton în detrimentul gazului reprezintă o adevărată declarație politică în fața Rusiei, considerată adversarul istoric.
În septembrie, guvernul conservator al partidului Lege și Justiție, a redeschis prima mină de cărbune după 25 de ani, un gest cu profunde semnificații politice, mai ales că avea loc cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare.
De altfel cărbunele este un subiect de polemic pe scena politică poloneză, între conservatorii aflați la putere și ecologiștii și liberalii din opoziție. Partidul Lege și Justiție dorește, totuși, să reducă ponderea cărbunelui în coșul energetic, de la 80% în prezent la 50%, până în 2050. În timp ce coaliția civică de opoziție ar vrea să elimine complet cărbunele până în 2040.
Cât privește România, o tranziție către zero emisii în 2050 apare cu mult mai ușor de realizat și cu costuri mult mai mici, inclusiv sociale.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul