Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Atitudini 7 Aprilie 2014, ora 06:59    Din editia print

Marime Font

De ce să răsplătim răul cu bine

Referindu-mă şi astăzi la patimi, aş vrea să mai subliniez un aspect important, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.” (Luca 6; 27-28). Cuvinte repetate şi de Sfântul Apostol Pavel: „Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc, binecuvântaţi-i şi nu-i blestemaţi.” (Romani 12; 14)

 
 

Primul lucru pe care trebuie să îl avem în minte e necesitatea de a nu răspândi răul în lume: dacă unui om duşmănos îi răspundem la fel, deja avem încă un om care face răul: noi, cei care răspundem cu rău. Dar dacă noi îi răspundem cu bine, tăiem deja rădăcina rea plantată de acela.
E foarte simplu: într-un sat cineva aruncă intenţionat sămânţă rea în grâul unui vecin. Vecinul, ca să se răzbune, aruncă şi în porumbul aceluia. Atunci cel dintâi aruncă şi la fratele celui ce i-a stricat grâul şi porumbul. Şi aşa mai departe, până întregul sat nu mai are ce să mănânce. Dar dacă de la început cel cu grâul stricat nu va răspunde cu rău, el oricum va avea ce mânca datorită purtării de grijă a fraţilor săi.

Fiindcă acesta este un alt mare rău al patimii: răspândirea ei prin omul păcătos. Patima e ca un cancer al societăţii. Se extinde foarte repede de la unul la altul. Mândria unuia provoacă mândria celuilalt, din instinct de apărare faţă de mândria celui dintâi. E o reacţie aproape necontrolată. Dacă cineva se consideră mai bun decât tine, te provoacă să îl consideri la rândul tău inferior. Un lacom la masă, te face să devii şi tu lacom de frică să nu rămâi flămând. Aşa că în momentul în care îl vezi înghiţind cu grabă de pe farfurii, eşti tentat să îţi umpli cu aceeaşi grabă farfuria, ca nu cumva acela să mănânce tot şi tu să rămâi flămând. De aceea Iisus ne-a spus: „Pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa” (Luca 6; 29), ca să ne ferească de astfel de situaţii.Ca patimile celor răi să nu treacă la toţi oamenii, trebuie ca orice creştin să răsplătească răul cu bine. Şi nu doar de ochii lumii – nu sar să îmi umplu farfuria când sunt cu cel lacom la masă, dar îl dispreţuiesc pentru îmbuibarea lui. Mai bine mă rog lui Dumnezeu pentru el. Şi nu cu dispreţ, ca fariseul care a spus: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.” (Luca 18; 11), ci fiind conştienţi în fiecare clipă că şi pentru acela a murit Hristos. Să ne gândim mereu că poate patima lui văzută de noi e mai mică decât patimile noastre nevăzute.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md