Editorial

De ce se tem moldovenii

Moldovenii nu o vor pe Maia Sandu, poate doar moldovenii de pe Facebook, însă Facebookul nu este Republica Moldova. Republica Moldova e plină de oameni fricoși și needucați, oameni care se informează de unde vrei și cred în orice aberație. Alegătorii lui Dodon nu se tem de sărăcie, migrație, șomaj, corupție, economie devastată și politică criminală.

Alegătorii lui Dodon se tem de homosexuali, de Unire și de refugiați sirieni. Și această sperietoare merge garantat. Tonele de aberații lansate recent la adresa Maiei Sandu ne demonstrează încă o dată acest lucru. Când nu ai ce să ataci, începi să inventezi porcării și să-ți sperii electoratul cu absurdități, iar electoratul mancurtizat e gata să creadă în ele.

Moldova are parte (cine s-ar mira) de încă o campanie electorală geopolitică. Din nou, se polemizează pe tema Vestului și a Estului. Și moldovenii se tem, dârdâie de frică, se înspăimântă și votează cu Dodon. Pentru că mâine s-ar putea să locuiască nu în raion, ci în județ. Pentru că, peste o săptămână va trebui să ofere locul de muncă (pe care nu-l are) unui refugiat sirian. Pentru că mâine, fericirea soției și a copilului său pe care-i snopea în bătaie de câte ori venea acasă beat va fi distrusă de vreun homosexual.

Să le spui votanților lui Dodon că toate aceste sperietori cu refugiați sunt doar niște născociri ar fi la fel ca și cum ai încerca să explici unui țăran din Evul Mediu că Soarele nu se învârte în jurul Pământului. În acest context nu înțeleg de loc mobilizarea electoratului Maiei Sandu pentru a-i informa pe alegătorii lui Dodon. Acești oameni nu vor să fie informați corect și nu vor să accepte niciun adevăr, pentru că adevărul cere și o gândire critică, iar gândirea critică în Republica Moldova e precum plajele de nisip în Antarctida.

Așa că oportunistul care în 2010 ne spunea că Uniunea Vamală este o utopie, ca mai apoi să-și schimbe discursul cu totul în altă direcție, va câștiga aceste alegeri. Iar după alegeri, Dodonul își va schimba din nou discursul, mâine ar putea să devină proeuropean și chiar unionist, totul depinde de oportunități.

Și nu văd nicio problemă în faptul că Dodon va fi președinte, e un președinte perfect pentru această societate închisă la minte. Despre promisiunile aberante pe care le face (federalizarea Moldovei, anularea acordului de asociere cu UE) nici nu vreau să vorbesc. Președintele nu are astfel de atribuții, și orice om întreg la minte înțelege asta.

Votanții lui Dodon nu înțeleg și se tem de jandarmii români. Votanții lui Dodon nu înțeleg că declarațiile despre Crimeea care aparține Rusiei ar putea să ne coste foarte mult. Ucraina e o țară care se află în stare de război cu Rusia acum, iar Dodon (după ce va deveni președinte) s-ar putea trezi cu blocarea granițelor și a livrărilor de gaz. Uite atunci va fi vesel, iar Dodonul împreună cu electoratul lui vor culege toate roadele prostiei pe care au făcut-o în comun.

Pe de altă parte, bucură faptul că în sfârșit avem un politician onest, diplomat și educat, unul care își calculează declarațiile și are cunoștințele elementare despre etică. Chiar dacă Maia Sandu nu va câștiga aceste alegeri, e un politician de perspectivă, unul care trebuie să-și crească numărul de alegători, alegători care s-au săturat de calomnii, populisme și vorbe în vânt. Însă acest lucru nu se va întâmpla într-o săptămână, e nevoie de timp, și timpul Maiei Sandu va veni.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *