Afaceri

De ce statul ii incurajeaza pe cei care nu lucreaza?

Opt ani de guvernare comunista nu doar au stopat RM din dezvoltarea economica, ci au si provocat schimbari nedorite in societate. Grija comunistilor de a-si forma un electorat fidel a dat anumite rezultate. Dar, in societate a fost „educata” o grupa de cetateni care nu prea vor sa lucreze si doar asteapta ajutor de la stat.

Se stie ca protectia sociala este o componenta importanta a activitatii statului. Statul trebuie sa ajute oamenii care din motive obiective au nevoie de ajutor. Dar guvernul comunist a avut si alte scopuri. Legea nr. 133-XVI din 13.06.2008 „Cu privire la ajutorul social” a inceput sa fie implementata cu vreo jumatate de an inainte de alegerile din 5 aprilie. In general, e o lege buna, doar ca la punctul c – acordarea de ajutor cetatenilor someri inregistrati la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca (…) si care nu refuza un loc de munca sau participarea la servicii de stimulare a ocuparii fortei de munca oferite de agentii – ea a fost aplicata (si se aplica) in mod propagandistic, conducand la rezultate neasteptate.

Aceasta lege se aplica in baza unei cereri completate de cel ce solicita ajutorul si care, bineinteles, e inregistrat ca somer. In cerere se indica ceea ce poseda familia solicitantului, dar bunurile respective sunt indicate pe raspundere personala, adica nimeni nu verifica daca e corect ceea ce a scris persoana sau nu. Si daca cererea e inaintata de mama familiei, care intr-adevar nu are de lucru, nimeni nu mai mentioneaza ca tatal lucreaza la Moscova sau in alta parte, de unde trimite lunar 500-800 dolari. Nu se indica in cerere (desi unele cer acest lucru) multe alte bunuri materiale detinute de familie – aparate electrice, telefoane mobile, chiar si tractoare; trebuie sa spui doar daca ai automobil. Situatia e de-a dreptul stranie…

Sa luam, bunaoara, doua familii de la sat, fiecare cu cate doi copii. In ambele familii tatii pleaca permanent la lucru peste hotare, in una din familii mama nu lucreaza, e somera, iar in cealalta familie mama e angajata ca femeie de serviciu la gradinita (scoala, primarie etc.). In cazul primei familii, mama primeste un ajutor social de pana la 800-900 lei lunar. In cealalta familie, mama lucreaza si primeste un salariu de vreo 600 lei, dar nu are dreptul la niciun fel de ajutor. Deci, e mai bine sa nu lucrezi! De aceea, aceste persoane nici nu accepta vreun loc de munca propus de bursa muncii. Familiile asemanatoare, cu trei-patru-cinci copii, pot primi indemnizatii in valoare de 1300-1500 de lei lunar. Dar multe dintre mamele care muncesc primesc un salariu mult mai mic. E un paradox! Statul ii stimuleaza pe oameni sa nu lucreze. In plus, in familiile unde tata nu pleaca la Moscova, din anumite motive, ajutorul e acelasi ca si in cele unde tata e la munca peste hotare.

Depunerea in masa a cererilor pentru ajutor social a avut loc inainte de alegeri. In r-l Nisporeni, toti solicitantii erau indemnati de lucratorii de la asistenta sociala sa voteze Partidul Comunistilor. Astazi puteti intalni in raion familii care au case moderne, cu interiorul amenajat in stil european, cu mobila de lux, antene-satelit, centre muzicale, toti ai casei avand telefoane mobile, dar care, totodata, primesc ajutor social de la stat! In sate scade numarul de vite mari cornute si oi, tot mai mult pamant ramane nelucrat. Multi motiveaza aceasta situatie astfel: daca o sa am vaca, o sa primesc un ajutor social mai mic. Deci, e mai bine fara. In acelasi timp, in sate exista familii care realmente au nevoie de ajutor, dar nu-l primesc…

Nu stiu daca aceasta realitate e cunoscuta de noua guvernare, dar ea exista si e o problema delicata. Anularea pur si simplu a acestor ajutoare va turna apa la moara comunistilor, dar nici asa cum este situatia nu poate fi lasata. O parte din locuitori e nemultumita ca statul stimuleaza dorinta de a nu lucra si ca sunt multi dintre acei care primesc ajutor, desi nu-l merita. Cred ca e nevoie de o discutie larga in acest subiect, inclusiv la radio si TV. Vina o poarta sistemul, nu familiile ce beneficiaza de ajutor. Iar discutiile publice ii vor ajuta si guvernului sa ia mai usor decizii ce ar corecta lucrurile. Toti cetatenii trebuie sa se implice in renasterea RM, iar ideea ca statul sa-i ajute pe acei care vor sa munceasca, sa le creeze conditii pentru activitate, trebuie sa devina o deviza a actualei Puteri. Asteptand tot timpul ajutor de la stat, stand cu mainile incrucisate si lasand pamanturile nelucrate, nu vom reusi nimic.

A. Ulinici, r-l Nisporeni
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *