Actualitate

De ce suntem printre ultimii in Europa?

De 20 de ani RM „patineaza” pe loc. Se schimba guverne, o generatie o inlocuieste pe alta, dar ceva nu merge sau merge foarte greu in tara aceasta, desi mai multe tari postsocialiste au realizat programe anticriza si planuri de stabilitate si dezvoltare deosebit de reusite. La inceput de an, am intrebat experti din varii domenii ce le lipseste moldovenilor pentru a iesi din criza si a se alinia tarilor dezvoltate: inteligenta, harnicie, caracter, patriotism sau altceva?

 

 

„Nu-s ai nostri, ci noi suntem ai lor”

Gheorghe Urschi, umorist

Moldovenii de foarte multi ani aleg si de fiecare data zic: uite acum ii alegem pe ai nostri. Si dupa alegeri vad ca nu-s ai nostri si nu numai ca nu-s ai nostri, ci ca noi suntem ai lor. De aceea, nici tranzitia si nici criza nu mai au capat.

„Iesirea din criza e posibila doar prin schimbarea generatiilor”

Mircea Surdu, jurnalist

Nu ne ajunge traditie pentru a iesi din criza, in sensul ca nu avem nici continuitate istorica in evolutiile economico-politice si nici continuitate a reformelor incepute. Natiunea noastra a fost decapitata in cateva randuri din 1940 incoace. Spre deosebire de baltici, spre exemplu, care au avut statalitate pana in 1940, noi am apartinut imperiului rusesc de aproape doua sute de ani. Mai mult, in ?arile Baltice „creierii” au revenit in patrie, la noi, din contra, pleaca continuu. Balticii au avut parte si de un presedinte de tara care s-a reintors din America, la noi, insa, migratiune inversa nu se prea intampla. Si daca nu avem traditie, la toate capitolele avem cate un mare minus. Situatia se va schimba, odata cu schimbarea generatiilor.

„Moldovenii duc lipsa acuta de verticalitate”

Prot. mitrofor Petru Buburuz

Nenorocul RM se ascunde in faptul ca timp de secole s-a aflat in zona de influenta a marilor imperii, indeosebi a celui a imparatului rosu din rasarit, care nu doreste nicidecum ca popoarele sa se dezvolte liber. Moldovenilor nu le lipseste nici inteligenta, nici harnicia, dar duc lipsa acuta de verticalitate, de demnitate, de credinta stramoseasca si de frica de Dumnezeu, care este inceputul intelepciunii, dupa cum ne invata cel mai intelept dintre oameni – Solomon. Ca rezultat al lipsei acestor calitati, avem in prezent doua limbi, doua istorii, doua stiluri sau calendare, doua Moldove, trei mitropolii ale Moldovei, doua culturi, doua popoare etc. Trebuie sa ne dedublam si sa ne cautam stramosii, sa ne descoperim genealogiile, care sa ne cimenteze demnitatea, dar nu si trufia, care e de la diavol. Ca suntem din neamul romanilor, raspanditi din Albania si pana in Caucaz sau Siberia, si vorbim limba romana, ca bastinasi suntem din Moldova, dar nu cea sovietica, ci cea a lui Stefan cel Mare, cea a stramosilor nostri. Sa nu ne rusinam de neamul nostru, caci cine se leapada de neamul sau – se leapada de Dumnezeu!

„Sa anihilam lenevia noastra nationala”

Oleg Cernei, consilier municipal (neafiliat politic)

Moldovenilor le trebuie cel mai mult inteligenta si caracter, pentru ca avem o lenevie nationala. Asteptam mereu sa vina sa ne rezolve problemele ba rusii, ba americanii, ba romanii. Mentalitatea generala e marcata de complexul dependentei de cineva. Acelasi lucru se observa si la varfuri, in toate perioadele de guvernare. Regimul Voronin s-a subordonat mai mult Rusiei. Acum Alianta pentru Integrare Europeana se orienteaza mai mult spre Romania si UE. Permanent cautam un frate mai mare. Elita politica trebuie sa inteleaga ca asocierea Rasarit – Apus dauneaza mult. De aceea, e necesar sa avem inteligenta si caracterul de a iesi din vidul ce dureaza de 20 de ani.

„E nevoie de o schimbare de mentalitate”

Alexandra Can, directoare a SA „Artima”

Ne lipseste schimbarea noastra propriu-zisa. Oamenii nostri nu depun eforturi ca sa-si schimbe viata si situatia materiala, mai putin sa astepte schimbare de la guvernantii care nu au putut realiza prea multe in ultimele doua decenii. Totusi, in conditii egale, unii reusesc mai mult decat altii. Avem nevoie de o legislatie cat se poate de clara, care ar fi benefica pentru dezvoltare. E nevoie de o schimbare de mentalitate, incepand de la cei mici si terminand cu cei batrani.

„RM inca nu a cucerit increderea partenerilor sai externi”

Veaceslav Ionita, presedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget si finante

Inainte de toate, ne distruge criza morala profunda, care a degenerat in una politica. Si la capitolul moralitate in politica stam prost. La noi exista standarde duble in ceea ce priveste viata privata si cea publica a persoanelor de prim-plan. Aceasta conduce la o lipsa de valori in societate. Iar cat priveste criza economica, relatiile economice se bazeaza pe relatii interumane, de incredere, in primul rand. Prima data am auzit acest lucru acum 20 de ani, de la Abalkin, un mare economist rus, care in plina criza a URSS l-a avertizat pe Mihail Gorbaciov in aceasta privinta. RM trebuie sa cucereasca increderea partenerilor sai externi. Problema esentiala este lipsa de relatii normale cu acestia.

„Doar un sistem educational reformat ne poate salva”

Alexandru Mosanu, ex-presedinte al primului Parlament al RM

In perioada postsovietica, ne-a mers mai mult rau decat bine. S-a intamplat aceasta din cauza ca RM a fost orientata strategic spre spatiul ex-sovietic, spre Rusia in primul rand. Si aceasta s-a produs contrar prevederilor Declaratiei de Independenta. Orientarea spre spatiul de dominatie al fostului imperiu ne-a tras inapoi in toate domeniile de activitate.

Partidele politice de la Chisinau care timp de circa 15 ani ne-au tinut inchisi in spatiul estic si-au motivat politica aceasta pro-estica prin necesitati de ordin economic, prin legaturi traditionale vechi, dar si prin necesitatea de a salva poporul moldovenesc de la pieire, cu ajutorul asa-zisei statalitati moldovenesti. Dar, orientarea aceasta spre est a fortelor pro-comuniste rusofile este determinata, in ultima instanta, de mentalitatea mostenita din perioada sovietica, din constiinta nationala traumatizata a populatiei autohtone, deficienta ce caracterizeaza o parte semnificativa a romanilor de la est de Prut.

Clasa politica care s-a aflat la putere pana in iulie 2009 este formata din nomenclaturisti de factura veche sovietica si mai continua sa ne impuna idei false referitoare la identitatea noastra adevarata. Sistemul educational constituit la inceputul anilor `90, bazat pe valorile noastre romanesti, a fost lichidat de acea guvernare comunista.

Revenirea la un sistem educational axat pe valori democratice si nationale romanesti trebuie sa constituie un punct prioritar al agendei actualilor guvernanti, organizati in Alianta pentru Integrare Europeana. Fara o educatie bazata pe valori democratice nu vom avea niciodata un suport serios in activitatile clasei politice. Intelegem importanta factorului economic pentru iesirea din criza, insa acesta trebuie sa fie imbinat cu factorii de natura spirituala si culturala.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *