Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 18 Mai 2016, ora 08:03    Din editia print

De ce tot mai mulți moldoveni aleg să se mute cu traiul în alte țări?

Marime Font

Odată cu obținerea independenței, în R. Moldova, au avut de suferit sectoare determinante ale economiei naţionale, mai întâi de toate, industria şi agricultura. 

Această stare de lucruri a accelerat şi mai mult ritmul galopant al creşterii şomajului atât la nivelul localităţilor urbane, cât și a celor rurale. Începând cu anul 1993, migraţia moldovenilor spre Europa, dar şi în est, în Federaţia Rusă şi alte state ale CSI, a căpătat proporţii din ce în ce mai mari. De regulă, această migraţie avea un caracter sezonier, dar în ultimii ani, o parte din conaționalii noștri decid chiar să se stabilească cu traiul acolo. Ce factori influențează această tendință și cum am putea schimba trendul respectiv, am încercat să aflăm de la oamenii de pe stradă.

Andrian, 38 de ani

Nimeni nu-și vede viitorul în țara asta! Aici e greu să-ți găsești un serviciu bine plătit. Cei care au familii nu pot accepta gândul că urmașii lor ar trebui să trăiască într-o lume atât de săracă și de coruptă. Fiecare își dorește o stabilitate și aici nu-i vorba de cea politică, dar de una economică sau emoțională, la urma urmei. La noi totul este într-o permanentă schimbare. Politicienii se schimbă, iar odată cu ei și cursul politic al țării și economia și proiectele și respectiv viața oamenilor. Nimeni nu pleacă de viață bună – majoritatea sunt nevoiți…

Angela, 25 de ani, Sângera

Pentru ce ar trebui să rămânem aici?! Eu, spre exemplu, am terminat universitatea, m-am angajat la o bancă cu 4500 de lei pe lună și practic toți banii trebuie să-i achit pentru chirie și servicii comunale. Nu-mi imaginez cum aș putea să-mi cumpăr un apartament cu un așa salariu. De aceea, acum mă gândesc să plec o perioadă peste hotare, să adun bani și să revin acasă. Nu-mi doresc să trăiesc în altă parte, dar nici nu voi sta aici, să încerc să supraviețuiesc de la salariu la salariu. Mulți spun că statul este vinovat, dar eu consider că toți oamenii au partea lor de vină. Avem exact ceea ce am votat și nu trebuie să ne plângem la fiecare pas.

Nicolae, 63 de ani, Chișinău

Dar tu, singurel, nu vezi ce se întâmplă împrejur?! Tot ce face conducerea e pentru ca să fugărească oamenii deștepți din țara asta. Ei au nevoie de proști, ca să-i mâne dintr-o parte în alta, ca pe niște cirezi de vite. Dacă n-aș fi fost pensionar, cred că m-aș fi dus și eu de aici. Am 4 copii și toți trăiesc în Moldova, dar se gândesc să se mute cu traiul în altă parte. Cu salariile de aici, e destul de greu să-ți hrănești familiile. Plățile pentru alimente și serviciile comunale cresc, dar leafa stă pe loc. În țările normale nu se întâmplă așa lucruri. Eu am fost toată viața profesor și mereu am trăit la limita existenței, dar știu că în statele europene profesorii chiar își permit să călătorească.

Vera, 56 de ani, Chișinău

Toți ar vrea să trăiască decent lângă părinți, copii, rude, dar în țara noastră acest lucru este cam greu. Eu am două fete și ambele sunt plecate peste hotare, în Italia. Ele spun că mai bine lucrează acolo, la babe și primesc un salariu care le ajunge pentru toate nevoile, decât să fie aici medici sau profesori, dar să aibă un salariu de 3-4 mii de lei. Eu le înțeleg, dar îmi este foarte greu fără ele acasă. Tot acolo îmi sunt și ginerii, și nepoții. Mă cheamă și pe mine la ei, chiar îmi zic să rămân acolo, dar eu nu mă pot rupe de casă. Aici am lucrat o viață, aici îmi sunt toți cunoscuții. Cred că acolo n-aș avea ce face și nu vreau să stau pe capul lor. Din păcate în țară la noi lucrurile se mișcă doar spre rău și nu cred că-mi voi vedea degrabă familiile fetelor acasă.

Ion, 19 ani, student, Drochia

Eu știu mulți oameni care au plecat și au revenit. Ei spun că acolo nu te așteaptă câinii cu colacii în coadă. Unde ai pleca ești văzut ca un străin și nimeni nu te respectă. Eu aș zice că trebuie să depunem tot efortul ca să schimbăm lucrurile la noi acasă și să nu încercăm să fugim de probleme. Cei care pleacă nu trebuie să uite că aici rămân părinții și rudele lor.

Mihai, 32 de ani, Chișinău

De unde ați luat că mulți oameni pleacă?! Poate a fost așa o perioadă, dar acum o parte dintre ei se întorc acasă și investesc banii în diferite afaceri. Într-o altă țară ești străin și nimeni nu vrea să trăiască toată viața cu o asemenea presiune pe suflet. Da, în Moldova lucrurile nu merg tare bine, dar cu siguranță ceva se va schimba în următorii ani. Cetățenii au nevoie de siguranță, iar când statul va asigura acest lucru, fenomenul migrației nu va mai fi atât de evident.

Maria, 67 de ani

Acum tinerii vor o viață mai bună. Ei nu sunt ca noi să se mulțumească cu ceea ce au. În țara noastră nu prea ai multe posibilități, de aceea ei își caută norocul peste hotare. Mă tem că peste 50-100 de ani aici nu va mai rămâne nici un suflețel.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)