Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Social 18 Mai 2016, ora 08:03    Din editia print

De ce tot mai mulți moldoveni aleg să se mute cu traiul în alte țări?

Marime Font

Odată cu obținerea independenței, în R. Moldova, au avut de suferit sectoare determinante ale economiei naţionale, mai întâi de toate, industria şi agricultura. 

Această stare de lucruri a accelerat şi mai mult ritmul galopant al creşterii şomajului atât la nivelul localităţilor urbane, cât și a celor rurale. Începând cu anul 1993, migraţia moldovenilor spre Europa, dar şi în est, în Federaţia Rusă şi alte state ale CSI, a căpătat proporţii din ce în ce mai mari. De regulă, această migraţie avea un caracter sezonier, dar în ultimii ani, o parte din conaționalii noștri decid chiar să se stabilească cu traiul acolo. Ce factori influențează această tendință și cum am putea schimba trendul respectiv, am încercat să aflăm de la oamenii de pe stradă.

Andrian, 38 de ani

Nimeni nu-și vede viitorul în țara asta! Aici e greu să-ți găsești un serviciu bine plătit. Cei care au familii nu pot accepta gândul că urmașii lor ar trebui să trăiască într-o lume atât de săracă și de coruptă. Fiecare își dorește o stabilitate și aici nu-i vorba de cea politică, dar de una economică sau emoțională, la urma urmei. La noi totul este într-o permanentă schimbare. Politicienii se schimbă, iar odată cu ei și cursul politic al țării și economia și proiectele și respectiv viața oamenilor. Nimeni nu pleacă de viață bună – majoritatea sunt nevoiți…

Angela, 25 de ani, Sângera

Pentru ce ar trebui să rămânem aici?! Eu, spre exemplu, am terminat universitatea, m-am angajat la o bancă cu 4500 de lei pe lună și practic toți banii trebuie să-i achit pentru chirie și servicii comunale. Nu-mi imaginez cum aș putea să-mi cumpăr un apartament cu un așa salariu. De aceea, acum mă gândesc să plec o perioadă peste hotare, să adun bani și să revin acasă. Nu-mi doresc să trăiesc în altă parte, dar nici nu voi sta aici, să încerc să supraviețuiesc de la salariu la salariu. Mulți spun că statul este vinovat, dar eu consider că toți oamenii au partea lor de vină. Avem exact ceea ce am votat și nu trebuie să ne plângem la fiecare pas.

Nicolae, 63 de ani, Chișinău

Dar tu, singurel, nu vezi ce se întâmplă împrejur?! Tot ce face conducerea e pentru ca să fugărească oamenii deștepți din țara asta. Ei au nevoie de proști, ca să-i mâne dintr-o parte în alta, ca pe niște cirezi de vite. Dacă n-aș fi fost pensionar, cred că m-aș fi dus și eu de aici. Am 4 copii și toți trăiesc în Moldova, dar se gândesc să se mute cu traiul în altă parte. Cu salariile de aici, e destul de greu să-ți hrănești familiile. Plățile pentru alimente și serviciile comunale cresc, dar leafa stă pe loc. În țările normale nu se întâmplă așa lucruri. Eu am fost toată viața profesor și mereu am trăit la limita existenței, dar știu că în statele europene profesorii chiar își permit să călătorească.

Vera, 56 de ani, Chișinău

Toți ar vrea să trăiască decent lângă părinți, copii, rude, dar în țara noastră acest lucru este cam greu. Eu am două fete și ambele sunt plecate peste hotare, în Italia. Ele spun că mai bine lucrează acolo, la babe și primesc un salariu care le ajunge pentru toate nevoile, decât să fie aici medici sau profesori, dar să aibă un salariu de 3-4 mii de lei. Eu le înțeleg, dar îmi este foarte greu fără ele acasă. Tot acolo îmi sunt și ginerii, și nepoții. Mă cheamă și pe mine la ei, chiar îmi zic să rămân acolo, dar eu nu mă pot rupe de casă. Aici am lucrat o viață, aici îmi sunt toți cunoscuții. Cred că acolo n-aș avea ce face și nu vreau să stau pe capul lor. Din păcate în țară la noi lucrurile se mișcă doar spre rău și nu cred că-mi voi vedea degrabă familiile fetelor acasă.

Ion, 19 ani, student, Drochia

Eu știu mulți oameni care au plecat și au revenit. Ei spun că acolo nu te așteaptă câinii cu colacii în coadă. Unde ai pleca ești văzut ca un străin și nimeni nu te respectă. Eu aș zice că trebuie să depunem tot efortul ca să schimbăm lucrurile la noi acasă și să nu încercăm să fugim de probleme. Cei care pleacă nu trebuie să uite că aici rămân părinții și rudele lor.

Mihai, 32 de ani, Chișinău

De unde ați luat că mulți oameni pleacă?! Poate a fost așa o perioadă, dar acum o parte dintre ei se întorc acasă și investesc banii în diferite afaceri. Într-o altă țară ești străin și nimeni nu vrea să trăiască toată viața cu o asemenea presiune pe suflet. Da, în Moldova lucrurile nu merg tare bine, dar cu siguranță ceva se va schimba în următorii ani. Cetățenii au nevoie de siguranță, iar când statul va asigura acest lucru, fenomenul migrației nu va mai fi atât de evident.

Maria, 67 de ani

Acum tinerii vor o viață mai bună. Ei nu sunt ca noi să se mulțumească cu ceea ce au. În țara noastră nu prea ai multe posibilități, de aceea ei își caută norocul peste hotare. Mă tem că peste 50-100 de ani aici nu va mai rămâne nici un suflețel.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul