Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:16
Abonamente

Actualitate 20 Noiembrie 2017, ora 15:13

De ce Trump mizează greșit pe ajutorul KGB-istului Putin

Marime Font

a

 
 
 

 Spre sfârșitul turneului de 12 zile în Asia, Donald Trump a scris pe Twitter: „Când în sfârșit vor înțelege toți proștii că relațiile bune cu Rusia este ceva bine, nu ceva rău”. Președintele SUA și-a exprimat speranța că Moscova va „ajuta în bine” soluționarea crizei nord-coreene și ucrainene, precum și în lupta împotriva terorismului, scrie paginaderusia.ro cu referire la John Goldberg în National Review

Trump are dreptate în felul lui. Teoretic, Rusia poate „ajuta” foarte mult. Dar este foarte puțin probabil să o facă. „Nu va ajuta, pentru că Vladimir Putin și regimul său nu cred că ajutorul acordat Americii face parte din interesele naționale rusești”, sustine autorul articolului. Potrivit acestuia, președintele rus este ghidat de experiența istorică a țării sale.

În timpul Primului război mondial, Vladimir Lenin a susținut „defetismul revoluționar”. Conform acestei idei, victoria în război a puterilor capitaliste opuse era inutilă. În consecință, ar fi mai bine ca toate părțile implicate în conflict, inclusiv Rusia, să piardă.Apoi, conform planului conducătorului bolșevicilor, masele trebuiau să declanseze un război civil, care sa le permita să doboare stăpânirea. Crezul lui Lenin era expresia „cu cât mai rău, cu atât mai bine”, pe care a împrumutat-o de la Nikolai Cernîsevski, revoluționar din secolul al XIX-lea.

Această strategie simplă s-a dovedit a fi eficientă. Lenin a devenit fondatorul Uniunii Sovietice, „care și-a tratat cu cruzime propriii popoare și pe vecini, pe care i-a înrobit 70 de ani”, spune Goldberg.

„Dar, în ciuda puterii sale militare, URSS era o țară slabă. Orice stat care se bazează pe teamă este slab prin definiție. Dacă sovieticii ar fi putut să atace Europa de Vest și America și să le zdrobească, asa cum au facut în Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, ar fi făcut-o deja. La urma urmei, marxism-leninismul impunea acest lucru. Dar nu au putut s-o faca. Prin urmare, ei trebuiau să se adapteze „, susține autorul articolului.

Dar înainte de a exporta revoluția, așa cum a dorit Leon Trotski, Moscova a decis să exporte defetismul. În consecință, timp de o jumătate de secol, Uniunea Sovietică a făcut tot ce era în puterea ei pentru a „submina Occidentul, a semăna discordie și dezacorduri”. Ideea a fost aceea de a „întări contradicțiile” în cadrul societății capitaliste și, astfel, într-un final să-l distrugă, explică publicistul.

În acest scop au fost dezvoltate numeroase metode. Astfel, în anii 1930 și 1940, propagandiștii sovietici au cultivat teorii ale conspirației cu ajutorul jurnaliștilor și intelectualilor americani creduli. În anii ’60, rușii au încercat să-l discrediteze pe Martin Luther King, „pentru că ideea lui de toleranță și non-violență era inconfortabilă pentru ei”. În anii ’80, URSS „răspândește zvonul că America a inventat SIDA pentru a-i ucide pe negri”, spune Goldberg.

„Aceasta este lumea în care a crescut Putin. A fost ofițer al serviciilor de informații externe – KGB – timp de 16 ani. El a spus despre dezintegrarea Uniunii Sovietice ca este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Desigur, el nu este un marxist, în plus, există zvonuri că președintele rus ar fi cea mai bogată persoană din lume. Dar el este un om creat de KGB „, subliniază autorul articolului.

Kremlinul susține „grupuri radicale” atât de stânga cât și de dreapta în Europa și Statele Unite. El folosește WikiLeaks și pe „idioții utili” care subminează cu bucurie guvernele occidentale în numele democrației și al transparenței, afirma Goldberg.

Obiectivul principal al politicii externe ruse nu este acela de a pune pe cineva anume la conducere, ci să semene haos și îndoială, sa intensifice contradicțiile și să slăbească țările și alianțele care, din punctul de vedere al lui Putin, nu lasă Rusia sa devina măreață. De aceea rușii au ajutat la promovarea Brexit – nu pentru că ar fi o binefacere pentru Marea Britanie, ci pentru că afecteaza Uniunea Europeană.

Unii vor să creadă că Putin a văzut în Trump un aliat util și ca presedintele SUA vrea sa profite de „serviciul propus”. Posibil, dar puțin probabil. Totul este mult mai simplu și mai evident. Cu ajutorul republicanului Rusia a încercat pur și simplu să-i „faca probleme” lui Hillary Clinton, creditata cu cele mai mari sanse de castig.

„Trump crede că fiecare țară trebuie să-și urmeze propriile interese înguste. Aceasta este o poziție justificată. Singura problemă este că interesele în definirea Rusiei, sau cel puțin în definiția lui Putin, sunt contrare intereselor noastre „, concluzionează John Goldberg.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md