Actualitate

De ce vorbim în somn

Un lucru cu care putem fi de acord este că vorbitul în somn este o tulburare a somnului. Ea poate apărea în orice moment al nopţii. Unele persoane se ceartă în somn, în timp ce altele să plâng de anumite lucruri pe care doar ele le văd.

Vorbitul în somn nu are cauze medicale, dar poate duce la anumite afecţiuni
Deşi nu are cauze medicale, doctorii asociază vorbitul în somn cu anumit stil de viaţă. Acesta implică un consum îndelungat de alcool (în cazul adulţilor), confruntarea cu stări frecvente de depresie sau fumatul intensiv înainte de culcare.

În cele mai multe cazuri analizate de medici şi psihologi, adulţii care vorbesc în somn se culcă cu probleme nerezolvate. Temerile pe care nu le exprimă se reflectă în somn. Vorbitul în somn poate deveni periculos dacă individul nu se trezeşte la timp. Acesta poate confundă realitatea cu visul atât de tare încât riscă un atac de panică, mai ales dacă se visează într-o situaţie neplăcută.

Aşadar, principala cauza a vorbitului în somn este anxietatea. Lipsa de exprimare ori angoasele îşi pun şi ele amprenta asupra calităţii somnului. S-a mai constatat în urmă unor numeroase studii că dacă trezeşti o persoană care îşi verbalizează dialogul imaginar îi faci rău. Această nu mai poate adormi după aceea. Dacă adoarme şi continuă să vorbească în somn, este necesară vizită la medic.

Cum eviţi vorbitul în somn
Există câteva metode prin care putem evita vorbitul în somn, care poate afecta relaţia cu partenerul de viaţă. De pildă, e bine să te culci şi să te trezeşti la aceeaşi ora şi să nu reduci orele de somn. Anxietatea şi stările depresive sunt hrănite de stilul haotic de viaţă (alimentaţie nesănătoasă, lipsa timpului liber, petrecutul multor în faţă calculatorului etc). Acest stil îşi pune amprenta inclusiv asupra calităţii somnului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *