Actualitate

De ce vrea globalismul să ucidă fotbalul

Știrea zilei de luni a fost, fără îndoială, anunțul privind înființarea unei Superligi europene, formată din 12 mari cluburi de pe Continent, o competiție exclusivistă, din care inițiatorii nu pot retrograda niciodată.

În mijlocul pandemiei și discuțiilor despre vaccin, ultima noastră problemă e fotbalul, ați putea spune. Doar că aici nu este despre fotbal. Este mult mai mult decât atât.

Această tentativă, de mult așteptată, are implicații mult mai mari decât niște simple rezultate. E vorba despre eliminarea, pe față, a oricărei pretenții de șanse egale între competitorii europeni. E vorba despre o minoritate formată din niște entități care se consideră de categoria 1, față de majoritatea formată din categorii inferioare și cu care nu mai vor să se amestece. Ceea ce va duce la dispariția majorității echipelor „mici”, ca entități cu o istorie și viață proprie. Vor deveni filiale ale unuia sau alteia dintre cele „mari”. Dispar echipele, dispar și suporterii. Deja au început s-o facă.

E vorba despre lăcomie și bani. Pur și simplu. Dar peste toate, este despre ștergerea rolului pe care fotbalul îl avea/are în agregarea identităților și comunităților locale, regionale sau naționale. Nu întâmplător, proiectul mai sus menționat este finanțat de către colosul bancar JP Morgan.

În Europa, printre ultimii apărători ai identităților sunt suporterii de fotbal. Situația este asemănătoare și-n România: când joacă Craiova, e Oltenia în joc. Când joacă Timișoara, e Banatul, la fel e la Arad sau Iași. Cei necunoscători ar fi surprinși să afle că pe stadioane s-au găsit cele mai multe mesaje cu trimiteri la istorie din spațiul public. Da, pentru că suporterii au și acest rol: de păstrători ai tradiției, ai memoriei.

În Europa, dacă au fost voci care au încercat să spargă barajul corectitudinii politice, ele au venit de multe ori de pe stadioane. Să mai menționez că 99% dintre suporterii români s-au pronunțat public în favoarea referendumului pentru familie?

Dar într-o lume în care se urmărește gândirea unică, ștergerea memoriei și a tradiției, suporterii locali încurcă. Nu-i idealizez, dar asta e realitatea.

Așa că e nevoie de competiții globale, fără tradiție, susținute din China și alte locuri cu oameni docili. Care nici măcar nu e nevoie să fie prezenți fizic, pe stadioane, după cum s-a văzut în pandemie. E suficient să stea în fața televizoarelor, unde pot să consume ce vor și cât vor.

Pentru restul, există înregistrări difuzabile la stațiile de amplificare. Și Mastercard.

r3media 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *