Nimănui nu-i place zgomotul de fundal de birou sau click-ul enervant al pixurilor/tastelor, dar pentru unii oameni, aceste zgomote nu sunt doar o problemă, ci sunt un adevărat atac fonic. De ce?
Conform unui sondaj realizat încă din 2015 cu privire la cele mai enervante zgomote de birou de Avanta Serviced Office Group, conversațiile altora au fost apreciate ca fiind cele mai enervante, urmate îndeaproape de tuse, strănut și trasul nasului, vocile puternice din telefonul cuiva, sunetele de telefoane sau de taste. De ce ne este atât de greu să suportăm aceste zgomote zilnice dintr-un birou?
Zgomotul ne afectează diferit
În primul rând, există o cantitate extraordinară de variabilitate a zgomotelor pe care indivizi diferiți le pot tolera. Există oameni care efectiv se bucură de atmosfera unui birou zgomotos. În mod bizar, videoclipul Office Sound 2 Hours – care implică exact ceea ce sugerează titlul, și anume două ore de zgomot de fundal dintr-un birou – are în prezent aproximativ 1.864.570 de vizualizări pe YouTube.
Lucratul cu muzică pe fundal este, de asemenea, extrem de frecvent; Un studiu realizat în 2011 asupra a aproape 300 de angajați dintr-un birou a arătat că, în medie, angajații au petrecut aproape o treime din săptămâna de lucru ascultând diverse genuri. Unii au spus că îi ajută să se concentreze. Altora le-a plăcut din cauza că a oferit o distragere binevenită în timp ce lucrau. Unele companii chiar sfidează preferințele individuale și transmit muzică în boxele birourilor, în încercarea de a îmbunătăți productivitatea angajaților lor.
Misofonia este o tulburare misterioasă, recent recunoscută, și care înseamnă că anumite sunete cotidiene pot declanșa anxietate, furie sau chiar panică extremă. Zgomotele care o declanșează variază de la cele la care ne putem raporta cu toții, cum ar fi râsetele colegilor veseli sau zgomotul pe care-l fac unii oameni după ce beau ceva sau unele sunt exagerate și sunt din gama de sunete pe care le produc oamenii atunci când înghit sau respiră.
Acum explicația, de ce nu suntem toți afectați de zgomot în același mod? În 2011, cercetătorii de la University College London și Universitatea din Londra au decis să afle. Ei au solicitat unui număr de 118 elevi de gimnaziu să completeze un chestionar, care a dezvăluit cât de extrovertiți sau introvertiți au fost fiecare. Apoi, elevii au fost supuși unei serii de provocări cognitive. Conform unei teorii proeminente, extrovertiții sunt în mod inerent „substimulați”, astfel încât aceștia tind să caute situații care să crească nivelul lor de adrenalină, precum medii zgomotoase. Între timp, introvertiții au problema opusă. Având în vedere acest lucru, este logic că angajații mai introvertiți sunt mai afectați de zgomotul de fond, deoarece orice lucru care le crește nivelul de adrenalină, cum ar fi muzica sau conversațiile colegilor, ar putea fi copleșitor.
|
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolul