Astăzi 29 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:16
Abonamente

Actualitate 1 Martie 2019, ora 18:16    Din editia print

De cine depind candidații independenți de pe circumscripțiile din Transnistria?

Marime Font

Alexandru Oleinic este fost ministru și actualmente președinte al Partidului Popular, iar Viorel Melnic a lucrat atât pentru PSRM, cât și pentru Șor

La alegerile de duminică, au participat mii de cetățeni din stânga Nistrului, care au fost aduși în mod organizat din enclava separatistă la secțiile de vot de pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova. Din discuțiile jurnaliștilor cu acești alegători, s-a putut observa că aceștia habar nu aveau de situația politică de la Chișinău, nici nu cunoșteau candidații la funcția de deputat. Probabil, aceștia au venit să voteze anumiți candidați, deoarece li s-ar fi plătit câte 400 de lei, după cum au recunoscut unii dintre ei. Un scenariu similar a avut loc și la prezidențialele din 2016, când, cu ajutorul votanților din regiunea transnistreană, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu.

Nu e de mirare faptul că și de această dată cetățenii din stânga Nistrului au avut aceleași preferințe pe circumscripțiile naționale și PSRM a câștigat detașat, adunând 16 mii 401 voturi. Pentru Partidul Democrat, clasat pe locul doi, au votat 5 mii de alegători. Cu toate acestea, pe circumscripțiile uninominale, atât reprezentanții oficiali ai socialiștilor, cât și cei ai democraților, au suferit eșec. Ciudat faptul că, deși transportarea alegătorilor peste Nistru a fost organizată, cel mai probabil, de PSRM, care a cheltuit bani pentru aceasta, învingători pe cele două circumscripții au fost doi candidați independenți, care nu au nicio legătură cu regiunea separatistă, unde sunt, de fapt, cvasinecunoscuți. Este vorba de fostul ministru al Tehnologiilor Informaționale, președintele Partidului Popular, Alexandr Oleinic (cunoscut la Chișinău ca Alexandru!) și fostul șef al Serviciului Vamal în timpul guvernării Voronin, Viorel Melnic. Or, se pare că transnistrenii ar fi putut să audă în premieră despre cei doi de la cei care le-au dat indicații să-i voteze.
Totuși, victoria celor doi nu mai pare fi atât de surprinzătoare, dacă ne amintim de trecutul lor politic. Fiindcă, deși nici unul dintre ei nu s-a născut peste Nistru, nu și-a făcut campanie electorală acolo și nici nu are afaceri în regiunea transnistreană, de-a lungul timpului ambii au fost în strânsă legătură cu puterea de la Chișinău.

Oleinic și întrebările fără răspuns

Independentul Alexandru Oleinic a candidat pe circumscripția uninominală nr. 47 și a fost ales de 10 mii 463 de locuitori din Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol, acumulând 62,54% din sufragii. Pe locul doi s-a situat Grigore Filipov de la PSRM, iar pe locul trei - Eleonora Cercavschi de la Blocul ACUM.

Loading...


Oleinic este originar din s. Cupcini, r-nul Edineț, și nu se află la primul mandat în Parlament. A mai fost ales ca deputat în alte două legislaturi consecutive, între 2001-2009. Inițial, a candidat pe listele Partidului Social Democrat „Furnica”, unde a fost membru al Consiliului Național în anii 1997-2002. Din 2001 până în 2005 a fost deputat, ales pe lista Blocului Electoral „Alianța Braghiș”. În 2005, a câștigat un alt mandat de parlamentar pe listele Blocului „Moldova Democrată, iar între 2009 și 2011 a fost ministru al Tehnologiilor Informaționale.
De-a lungul carierei sale, Alexandru Oleinic a mai fost membru al Comisiei Interparlamentare Rusia - R. Moldova și membru al Adunării Parlamentare a OSCE. În 2011, a constituit Partidul Popular din R. Moldova (PPM), care, în primul an, a fost condus de Ian Lisnevschi. Cel din urmă este în prezent și președinte al companiei „Intellect Group”, apropiată de Partidul Democrat. Despre colaborarea dintre Lisnevschi și formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, presa a scris și cu alte ocazii. La rândul său, Oleinic este în prezent președinte al Consiliului de administrare al concernului „Milenium Management Grup” SRL.

Deși conduce PPM din 2012, Oleinic a preferat să se înscrie în cursa electorală drept candidat independent, iar formațiunea sa nu a participat la aceste alegeri. Solicitat de TIMPUL pentru a ne ajuta să înțelegem prin ce miracol a câștigat pe o circumscripție din Transnistria în detrimentul PSRM, Alexandru Oleinic a specificat că se află peste hotare și va fi dispus să discute cu noi doar după ce va reveni în țară.

400 de lei de la Liuda pentru cumătrul lui Dodon

Viorel Melnic, candidatul independent pe circumscripția uninominală nr. 48 Transnistria, are o biografie foarte controversată. Duminică, Pro TV a transmis imagini cu un alegător din Bender, care a declarat că mai mulți oameni din această localitate au fost organizați, încărcați în microbuze și transportați la secțiile de votare. Încă la Bender, ar fi urcat o persoană în mijlocul de transport, unde erau 40 de oameni și le-ar fi spus să voteze cu Viorel Melnic, după care „acolo, una Liuda, o să vă dea câte 400 de lei”. În consecință, Melnic a fost ales de 10 mii 836 de locuitori din Slobozia, Tiraspol și Bender și a acumulat 62,74% din voturi. Acesta i-a întrecut pe Vitalii Evtodiev din PSRM și pe Ion Iovcev de la ACUM.
Melnic a fost viceministru al Economiei în 2006 și șeful Serviciului Vamal în perioada 2008-2009. Acum patru ani, bloggerul Veaceslav Balacci a menționat că Viorel Melnic și Igor Dodon sunt cumetri. Cei doi ar fi fost colegi de grupă la Universitatea Agrară și ar fi trăit în aceeaşi odaie de cămin. Potrivit bloggerului, anume Dodon ar fi intervenit în 2006 pe lângă Voronin, ca să-l facă pe Melnic viceministru, iar apoi - şef la Vamă. Iar „din 2008, Dodon cu Lutsik, împreună cu cumătrul Viorel Melnic (...) au aplicat o nouă schemă, prin care carnea braziliană era „prefăcută” în carne moldovenească şi ajungea pe piaţa din Moldova fără achitarea plăţilor vamale. Această schemă am deconspirat-o la 5 august 2010, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Carne. Schema a funcţionat atât în perioada guvernării comuniste, cât şi după 2009, fiind păstrată prin intermediul relaţiei Viorel Melnic – Tudor Baliţchi (actualul şef al Vămii, apropiat al lui Ilan Șor, la care este angajat actualmente Melnic) – Vlad Filat”, scria Balacci în vara anului 2015.
Menționăm că în schema importului ilicit de carne a fost implicat și fratele actualului șef de stat, Alexandru Dodon. Contra acestuia a fost intentată și o cauză penală, care însă a fost apoi clasată.

De la vamă la socialiști și la Şor

Până în 2015, Viorel Melnic a făcut parte din Partidul Socialiștilor. Deși se zvonea că însuși Dodon l-a alungat din partid, relaţiile dintre cei doi „au fost şi sunt foarte strânse”, susținea Veaceslav Balacci.

Oricum, pe 18 august 2017, Viorel Melnic a preluat conducerea Asociaţiei „Pentru Orhei”, iar mandatul acestuia urma să expire în 2020. Asociaţia respectivă a fost înregistrată în august 2015, la scurt timp după ce Ilan Şor a devenit primar de Orhei. Această organizaţie a sponsorizat oficial, în 2015-2017, mai multe proiecte cu care se laudă edilul Orheiului. De asemenea, Melnic figurează şi în raportul Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Este vizat drept posibil complice la „jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al Consiliului de Administrație al Unibank. Întrebat despre aceasta, el a declarat pentru RISE Moldova că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

Iar în martie 2017, RISE Moldova a descoperit că Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Rusia, deținută de afaceriști, originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum, câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.
RISE mai scria că Viorel Melnic are și o vastă experiență în afaceri. În R. Moldova, era asociat unic al companiei Agent de Asigurare „Activ Broker”, fondată în 2008. Principalul obiectiv de activitate al firmei este „asigurări de pensii private”. De asemenea, era membru al Consiliului de Administrație „Klassika Asigurări”, firmă deținută de Dufremol SRL, prin intermediul Avantage SRL, și administrează reprezentanța oficială în R. Moldova a întreprinderii ruse de stat „РОСТЭК” („Rostek”), care aparține Serviciului Vamal al Federației Ruse.

De cine au depins în cadrul acestor alegeri cei doi independenți, care au câștigat mandate de deputat în Transnistria, unde lumea nu-i cunoaște, se va vedea după ce noul Parlament își va începe activitatea.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 09:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:43

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

O data la 4 ani avem ocazia sa sarbatorim Pestii nascuti pe data speciala de 29 februarie iar in acest an ziua aceasta pica foarte bine, sambata, deci sa inceapa petrecerea! Mercur, planeta comunicarii si gandirii, acum retrograd in Pesti, este intr-un frumos sextil astazi cu rebelul Uranus in...

( ) Citeşte tot articolul

Film 29 Februarie 2020, ora: 08:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:32

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Procurorii din Germania au efectuat percheziţii la sediile Porsche, în cadrul celei mai recente investigaţii legate de manipularea emisiilor (Dieselgate), a anunţat vineri publicaţia Der Spiegel, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:23

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Grupul operativ al IPM Hâncești la 27.02.2020 a efectuat un raid de contracarare a tăierilor ilicite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:20

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Două cazuri de furturi a apartamentelor a căror stăpâni sunt plecați peste hotare sau apartamente lăsate fără supraveghere au fost înregistrate în ultima perioadă în Cahul. Despre aceasta ne-au informat angajații IP Cahul, care au menționat că hoții pun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:16

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă macabră la Criuleni. Un tânăr de 25 de ani l-ar fi ucis pe concubinul mamei sale, după care, îmreună cu femeia ar fi îngropat cadavrul victimei în grădina din spatele casei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:06

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață, la Tiraspol. O femeie și fiica sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, în timp ce se traversau strada, pe o trecere de pietoni nesemaforizată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 20:18

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

 Partidul Democrat din Moldova a mai pierdut un deputat. Gheorghe Braşovschi a părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Diacov, în favoarea "Pro-Moldova". Anunţul a fost făcut chiar de Diacov pe pagina sa de facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)