Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Actualitate 1 Martie 2019, ora 18:16    Din editia print

De cine depind candidații independenți de pe circumscripțiile din Transnistria?

Marime Font

Alexandru Oleinic este fost ministru și actualmente președinte al Partidului Popular, iar Viorel Melnic a lucrat atât pentru PSRM, cât și pentru Șor

La alegerile de duminică, au participat mii de cetățeni din stânga Nistrului, care au fost aduși în mod organizat din enclava separatistă la secțiile de vot de pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova. Din discuțiile jurnaliștilor cu acești alegători, s-a putut observa că aceștia habar nu aveau de situația politică de la Chișinău, nici nu cunoșteau candidații la funcția de deputat. Probabil, aceștia au venit să voteze anumiți candidați, deoarece li s-ar fi plătit câte 400 de lei, după cum au recunoscut unii dintre ei. Un scenariu similar a avut loc și la prezidențialele din 2016, când, cu ajutorul votanților din regiunea transnistreană, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu.

Nu e de mirare faptul că și de această dată cetățenii din stânga Nistrului au avut aceleași preferințe pe circumscripțiile naționale și PSRM a câștigat detașat, adunând 16 mii 401 voturi. Pentru Partidul Democrat, clasat pe locul doi, au votat 5 mii de alegători. Cu toate acestea, pe circumscripțiile uninominale, atât reprezentanții oficiali ai socialiștilor, cât și cei ai democraților, au suferit eșec. Ciudat faptul că, deși transportarea alegătorilor peste Nistru a fost organizată, cel mai probabil, de PSRM, care a cheltuit bani pentru aceasta, învingători pe cele două circumscripții au fost doi candidați independenți, care nu au nicio legătură cu regiunea separatistă, unde sunt, de fapt, cvasinecunoscuți. Este vorba de fostul ministru al Tehnologiilor Informaționale, președintele Partidului Popular, Alexandr Oleinic (cunoscut la Chișinău ca Alexandru!) și fostul șef al Serviciului Vamal în timpul guvernării Voronin, Viorel Melnic. Or, se pare că transnistrenii ar fi putut să audă în premieră despre cei doi de la cei care le-au dat indicații să-i voteze.
Totuși, victoria celor doi nu mai pare fi atât de surprinzătoare, dacă ne amintim de trecutul lor politic. Fiindcă, deși nici unul dintre ei nu s-a născut peste Nistru, nu și-a făcut campanie electorală acolo și nici nu are afaceri în regiunea transnistreană, de-a lungul timpului ambii au fost în strânsă legătură cu puterea de la Chișinău.

Oleinic și întrebările fără răspuns

Independentul Alexandru Oleinic a candidat pe circumscripția uninominală nr. 47 și a fost ales de 10 mii 463 de locuitori din Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol, acumulând 62,54% din sufragii. Pe locul doi s-a situat Grigore Filipov de la PSRM, iar pe locul trei - Eleonora Cercavschi de la Blocul ACUM.


Oleinic este originar din s. Cupcini, r-nul Edineț, și nu se află la primul mandat în Parlament. A mai fost ales ca deputat în alte două legislaturi consecutive, între 2001-2009. Inițial, a candidat pe listele Partidului Social Democrat „Furnica”, unde a fost membru al Consiliului Național în anii 1997-2002. Din 2001 până în 2005 a fost deputat, ales pe lista Blocului Electoral „Alianța Braghiș”. În 2005, a câștigat un alt mandat de parlamentar pe listele Blocului „Moldova Democrată, iar între 2009 și 2011 a fost ministru al Tehnologiilor Informaționale.
De-a lungul carierei sale, Alexandru Oleinic a mai fost membru al Comisiei Interparlamentare Rusia - R. Moldova și membru al Adunării Parlamentare a OSCE. În 2011, a constituit Partidul Popular din R. Moldova (PPM), care, în primul an, a fost condus de Ian Lisnevschi. Cel din urmă este în prezent și președinte al companiei „Intellect Group”, apropiată de Partidul Democrat. Despre colaborarea dintre Lisnevschi și formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, presa a scris și cu alte ocazii. La rândul său, Oleinic este în prezent președinte al Consiliului de administrare al concernului „Milenium Management Grup” SRL.

Deși conduce PPM din 2012, Oleinic a preferat să se înscrie în cursa electorală drept candidat independent, iar formațiunea sa nu a participat la aceste alegeri. Solicitat de TIMPUL pentru a ne ajuta să înțelegem prin ce miracol a câștigat pe o circumscripție din Transnistria în detrimentul PSRM, Alexandru Oleinic a specificat că se află peste hotare și va fi dispus să discute cu noi doar după ce va reveni în țară.

400 de lei de la Liuda pentru cumătrul lui Dodon

Viorel Melnic, candidatul independent pe circumscripția uninominală nr. 48 Transnistria, are o biografie foarte controversată. Duminică, Pro TV a transmis imagini cu un alegător din Bender, care a declarat că mai mulți oameni din această localitate au fost organizați, încărcați în microbuze și transportați la secțiile de votare. Încă la Bender, ar fi urcat o persoană în mijlocul de transport, unde erau 40 de oameni și le-ar fi spus să voteze cu Viorel Melnic, după care „acolo, una Liuda, o să vă dea câte 400 de lei”. În consecință, Melnic a fost ales de 10 mii 836 de locuitori din Slobozia, Tiraspol și Bender și a acumulat 62,74% din voturi. Acesta i-a întrecut pe Vitalii Evtodiev din PSRM și pe Ion Iovcev de la ACUM.
Melnic a fost viceministru al Economiei în 2006 și șeful Serviciului Vamal în perioada 2008-2009. Acum patru ani, bloggerul Veaceslav Balacci a menționat că Viorel Melnic și Igor Dodon sunt cumetri. Cei doi ar fi fost colegi de grupă la Universitatea Agrară și ar fi trăit în aceeaşi odaie de cămin. Potrivit bloggerului, anume Dodon ar fi intervenit în 2006 pe lângă Voronin, ca să-l facă pe Melnic viceministru, iar apoi - şef la Vamă. Iar „din 2008, Dodon cu Lutsik, împreună cu cumătrul Viorel Melnic (...) au aplicat o nouă schemă, prin care carnea braziliană era „prefăcută” în carne moldovenească şi ajungea pe piaţa din Moldova fără achitarea plăţilor vamale. Această schemă am deconspirat-o la 5 august 2010, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Carne. Schema a funcţionat atât în perioada guvernării comuniste, cât şi după 2009, fiind păstrată prin intermediul relaţiei Viorel Melnic – Tudor Baliţchi (actualul şef al Vămii, apropiat al lui Ilan Șor, la care este angajat actualmente Melnic) – Vlad Filat”, scria Balacci în vara anului 2015.
Menționăm că în schema importului ilicit de carne a fost implicat și fratele actualului șef de stat, Alexandru Dodon. Contra acestuia a fost intentată și o cauză penală, care însă a fost apoi clasată.

De la vamă la socialiști și la Şor

Până în 2015, Viorel Melnic a făcut parte din Partidul Socialiștilor. Deși se zvonea că însuși Dodon l-a alungat din partid, relaţiile dintre cei doi „au fost şi sunt foarte strânse”, susținea Veaceslav Balacci.

Oricum, pe 18 august 2017, Viorel Melnic a preluat conducerea Asociaţiei „Pentru Orhei”, iar mandatul acestuia urma să expire în 2020. Asociaţia respectivă a fost înregistrată în august 2015, la scurt timp după ce Ilan Şor a devenit primar de Orhei. Această organizaţie a sponsorizat oficial, în 2015-2017, mai multe proiecte cu care se laudă edilul Orheiului. De asemenea, Melnic figurează şi în raportul Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Este vizat drept posibil complice la „jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al Consiliului de Administrație al Unibank. Întrebat despre aceasta, el a declarat pentru RISE Moldova că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

Iar în martie 2017, RISE Moldova a descoperit că Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Rusia, deținută de afaceriști, originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum, câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.
RISE mai scria că Viorel Melnic are și o vastă experiență în afaceri. În R. Moldova, era asociat unic al companiei Agent de Asigurare „Activ Broker”, fondată în 2008. Principalul obiectiv de activitate al firmei este „asigurări de pensii private”. De asemenea, era membru al Consiliului de Administrație „Klassika Asigurări”, firmă deținută de Dufremol SRL, prin intermediul Avantage SRL, și administrează reprezentanța oficială în R. Moldova a întreprinderii ruse de stat „РОСТЭК” („Rostek”), care aparține Serviciului Vamal al Federației Ruse.

De cine au depins în cadrul acestor alegeri cei doi independenți, care au câștigat mandate de deputat în Transnistria, unde lumea nu-i cunoaște, se va vedea după ce noul Parlament își va începe activitatea.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2019, ora: 08:32

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)