Ultima oră

De la 1 septembrie vom avea GAZ ROMÂNESC

Lansarea gazoductului a avut loc în cadrul vizitei în Moldova a premierului român Victor Ponta şi a comisarului european pentru energetică, Guenther Oettinger. „De la 1 septembrie, gazul românesc va trece Prutul, iniţial într-o primă cantitate, asigurând astfel o sursă de alternativă. Vorbim despre faptul că într-un an şi jumătate, maximum doi ani, vom avea un sistem perfect interconectat şi atunci vom putea cumpăra gaze sau din Est, sau din Vest – de acolo de unde vor fi condiţiile mai bune. Astăzi, în România, energia este mai ieftină cu aproximativ 40 la sută. În doi ani sunt convins că vom avea şi o interconectare de energie electrică. Vreau să menţionez că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova, a consumatorilor. Evenimentul de astăzi se încadrează în obiectivul nostru de integrare europeană ”, a spus premierul Iurie Leancă la evenimentul de lansare.

Omologul său român, Victor Ponta, a zis că un an în urmă se puneau bazele acestui proiect şi că atunci mulţi spuneau că au mai auzit de acest gazoduct. „Spuneau că nu l-au făcut alţii nu îl veţi face nici voi. Acum l-am făcut. Eu vreau să vă zic că împreună suntem mai puternici, putem face lucruri bune pentru ca oamenii să trăiască o viaţă mai bună. Exact în urmă cu un an, eram aici şi porneam în sfârşit proiectul gazoductului. Cred că prin inaugurare dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar, Moldova şi România ca să fie cu adevărat independente au nevoie şi de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim respectaţi pentru asta şi acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei şi tuturor. În rest, vreau să vă spun că pentru România nimic nu este mai important decât să fiţi alături de noi în Europa”, a subliniat prim-ministrul României, Victor Ponta.

Comisarul european pentru energetică, Guenther Oettinger, a menţionat că domeniul energetic este foarte important pentru viaţa socială şi pentru independenţa energetică a Moldovei. „Acest proiect este pentru oameni, pentru cetăţeni, este pentru partea economică şi pentru cei care activează în industrie. Totodată, vreau să zic că prin aceste proiecte pe care le susţinem, vrem să asigurăm o viaţă mai bună, drumuri mai bune, iar toate acestea înseamnă o viaţă mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova şi România în această regiune. Vom continua şi cu alţi paşi, ne vom extinde şi pe domeniul energiei electrice şi a gazului. Vom asigura modernizarea acestor reţele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenţii în domeniul energetic”, a spus comisarul

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni are costul total de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Pentru comparaţie, anul precedent Republica Moldova a consumat un miliard de metri cubi de gaze naturale.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *