Actualitate

De la Academia de Stiinte se fura un bloc de locuit cu zece etaje

Se fura ca in codru apartamentele de la cei care in toate timpurile si la toate popoarele au fost, sunt si vor fi parte indispensabila a fondului uman de aur al natiunilor – OAMENII DE STIIN?a. Iar jaful, desi pare straniu, are loc in vazul conducerii ASM, in frunte cu academicianul Gh. Duca, unul dintre cei mai longevivi membri ai Guvernului. Bineinteles, cei care fura calca in picioare legea, mituiesc factorii de decizie, dezinformeaza pretendentii la spatiul locativ, ameninta camuflat chiar si cu moartea…

Venim cu acest strigat de disperare in Cotidianul TIMPUL, deoarece am epuizat toate celelalte posibilitati pe plan national, pentru a ne apara dreptul la spatiu locativ. Pana la urma, am ajuns la concluzia ca explicatia starii mizerabile in care ne-am pomenit la acest capitol rezida in sistemul defectuos de organizare si functionare a sferei stiintei si inovarii, in care actualmente e neglijat si subestimat elementul-cheie, OMUL DE STIIN?a.

Judeca si singur, draga cititorule, cata nedreptate se face in privinta acestor oameni la noi in ASM, daca din cele 81 de apartamente din cadrul Cooperativei de Constructie Locativa (CCL) 214 doar 31 apartin angajatilor ASM, restul 50 de apartamente fiind nelegitim vandute unor persoane care n-au nimic in comun cu Academia de Stiinte, prin metoda ipotecara, in timp ce actualmente 600 de angajati ai Academiei de Stiinte necesita imbunatatirea conditiilor de trai.

Acest lucru s-a intamplat din cauza ca antreprenorul (SRL „Lemidolcom) a renuntat la proiectul initial al cladirii si a elaborat un alt proiect, marind de doua ori costul acestuia, fara confirmarea Departamentului expertiza a proiectelor in constructie. Totodata, conform unor prevederi ale contractului semnat de CCL si SRL, colaboratorii de la Academia de Stiinte au fost lipsiti de dreptul legal de a li se repartiza apartamentele eliberate in perioada de constructie. Prin contractul amintit, antreprenorul Leonid Dorogoi si-a asumat in mod voluntar functia de co-beneficiar al apartamentelor celor retrasi din cooperativa.

Pentru a contracara aceste nelegiuiri, presedintele CCL-214, Petru Dumitras, l-a informat, printr-o scrisoare datata cu 13 aprilie 2007 pe presedintele ASM, acad. Gh. Duca, despre aceste ilegalitati si fraude. Au fost sesizate Pretura Centru, Primaria, organele de drept, dar, din pacate, situatia nu a fost clarificata. ASM a pierdut definitiv controlul asupra situatiei, iar constructia blocului locativ a continuat cu incalcarea normelor tehnologice in constructie si a prevederilor legislatiei locative. In opinia noastra, urmatoarele actiuni au stopat cu totul solutionarea problemei:
– destituirea ilegala din functia de presedinte a CCL-214 a lui Petru Dumitras la adunarea generala a Cooperativei din 12 iunie 2007;
– alegerea unui nou presedinte al CCL-214, Anatol Gonceariuc, care a devenit complicele administratorului SRL „Lemidolcom” (Leonid Dorogoi);
– initierea unui nou proiect de constructie al blocului locativ CCL-214, in care numarul de apartamente a fost nejustificat majorat de la 63 pana la 81, iar numarul de etaje – de la noua pana la zece. Pana in prezent, noul proiect n-a fost aprobat de catre Primaria mun. Chisinau, dar nici de CCL-214 si, deci, toate lucrarile de constructie, incepand cu anul 2005, au fost efectuate in mod ilegal. Mai mult, exploatarea blocului este periculoasa, deoarece structura de rezistenta a etajelor 7, 8 si 9 nu corespunde criteriilor de siguranta. Despre un eventual pericol, responsabilul tehnic, profesorul Andrei Isac a informat de mai multe ori organele de resort;
– crearea unor conditii financiare dure, in care 32 de membri ai cooperativei, angajati ai ASM, au refuzat inca in 2005 sa-si construiasca apartamente in CCL-214. Membrii care s-au retras au primit la fiecare rubla investita in anul 1991 doar un leu in 2005, pe cand, conform indicelui preturilor de consum, pe atunci pretul la care urma sa fie vanduta membrilor cooperativei suprafata locativa de un metru patrat constituia 295 dolari SUA. Desigur, in aceste conditii, antreprenorului Dorogoi ii era mult mai convenabil sa-i inlature din Cooperativa pe angajatii ASM, ceea ce era absolut ilegal, si sa-i inlocuiasca cu persoane din afara ASM, carora le-a propus un pret de 1100-1200 dolari SUA pentru un metru patrat;
– instalarea ilegala pentru trai permanent a mai multor familii in apartamentele CCL-214, cu toate ca blocul nu a fost dat oficial in exploatare.

La 13 martie 2008, presedintelui ASM, Gh. Duca, i-au adresat o scrisoare circa 130 de colaboratori din 14 institutii stiintifice ale ASM, avizata si de liderii sindicali ai acestor institutii. Spre regretul nostru, scrisoarea nu s-a invrednicit nici macar de un raspuns formal. Conducerea ASM continua sa fie indiferenta si isi pastreaza „calmul olimpic” fata de problemele locative ale colaboratorilor sai. De asemenea, pretendentii la spatiul locativ au format un grup de initiativa pentru a-si pleda interesele. Astfel, la 31 decembrie 2008, administratiile si consiliile sindicale ale sase din cele mai importante institute ale ASM au adresat o cerere Judecatoriei sectorului Centru de chemare a Preturii Centru in instanta de contencios administrativ. Si iata aici ne-am lovit de o alta criza de sistem, cea din justitie.

La adresarea celor sase institute ale ASM (amintim, din 31 decembrie 2008) catre organul de justitie, raspunsul a fost dat de Curtea de Apel Chisinau la 18 iunie 2009. Prin acest raspuns, Curtea a respins cererea de chemare in judecata ca fiind nefondata. Cele sase institute ale ASM au inaintat recurs la Curtea Suprema de Justitie, care la 22 octombrie 2009 a mentinut hotararea Curtii de Apel Chisinau in vigoare, adica si aceasta ultima instanta pe plan national a respins cererea mentionata ca una nefondata.

Taraganarile nesfarsite din partea instantelor de judecata au permis grupului format din noua conducere a CCL-214, in persoana lui A. Gonceariuc, a directorului firmei imobiliare „Triada”, Opinca V., si administratorul SRL „Lemidolcom”, L. Dorogoi, sa finiseze constructia blocului locativ, in opinia noastra, in mod ilegal si cu incalcari tehnologice grave, sa vanda ilegal o buna parte din apartamente unor persoane din afara ASM, sa admita instalarea cu traiul intr-un numar important de apartamente, in pofida faptului ca blocul nu este dat in exploatare.

Parafrazandu-l pe maestrul Constantin Tanase, care in editorialul din 20 noiembrie 2009 se intreba: „Ne va invinge sistemul?”, punem si noi aceeasi intrebare: „Ne va ajuta oare ASM sa invingem sistemul si sa obtinem, in sfarsit, castig de cauza in acest litigiu nostru locativ?”. In opinia noastra, nu savantii cu mainile goale trebuie sa lupte cu acest sistem, ci conducerea ASM ar trebui sa apere interesele colaboratorilor sai.

Precum scriam la inceput, am apelat la ziarul TIMPUL, deoarece am epuizat toate celelalte posibilitati de a solutiona problema noastra. Dar nu ne-am pierdut speranta. Asteptam ca abuzurile comise in raport cu noi sa fie inlaturate si autorii lor sa fie pusi la respect.

Dr. Boris Filip, membrul Biroului consiliului sindicatului ASM, vicepresedintele comitetului sindical al Institutului de Fizica Aplicata; Eugeniu Harea, presedintele comitetului sindical al Institutului de Fizica Aplicata; dr. Ivan Baca, membru al comitetului sindical al Institutului de Genetica si Fiziologie a Plantelor ASM; dr. Nicolae Rosca, membru al comitetului sindical al Institutului de Fiziologie si Sanocreatologie ASM; dr. Iosif Cobzac, reprezentantul Institutului Integrare Europeana si Stiinte Politice ASM; Jana Malai, reprezentantul Institutului de Chimie ASM, contabil-sef; dr. Petru Dumitras, sef de laborator la Institutul de Fizica Aplicata

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *