Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Film 9 Noiembrie 2015, ora 16:20

De la Cannes la Chișinău. Zece scurtmetraje de la Romanian Short Waves

Marime Font

Scurtmetraje trunate atât de regizori din România, cât și din R. Moldova, care au fost rulate în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, la secțiunea „Short Corner”, vor putea fi văzute și la Chișinău.

Filmele de la „Romanian Short Waves 2015”, administrat de către Asociația Secvențe din România, vor fi proiectat la 14 noiembrie curent la Chișinău. 

Ideea de a organiza acest eveniment îi aparține regizorului Dumitru Grosei. „Am vorbit cu Dan Burlac, coordonatorul programului Romanian Short Waves, să aducem și la Chisinau filmele acestui program care au fost la Cannes Short Corner 2015, pentru a face cunoscute publicului de aici și mai ales tinerilor cineaști”, explică domnul Grosei. Mai mult, prin acest eveniment se dorește popularizarea secțiunii non-competitivede la Cannes - „Short Corner” și de a lansa un program similar „Romanian Short Waves” și în Moldova.„Romanian Short Waves” este un program inițiat de Asociația Secvențe, susținut de CNC România și ICR. Anul acesta, la concurs au fost aplicate peste 60 de scurtmetraje românești, printre care și „Ecouri”, făcut în Moldova. Organizatorii programului au colaborare strânsă cu cei de le Cannes, pentru a aduce anual acest program la Festival, cu o taxă de participare mai mică. „Avantajul prezentării filmelor într-un program, este foarte mare, în primul rând ca și vizibilitate”, accentuează Dumitru Grosei, care-și dorește prin intermediul acestui eveniment să 
mai diversifice și dinamizeze agenda evenimentelor cinematografice din Chișinău.

Invitați speciali ai evenimentului sunt regizorul filmului „Puzzled” Tudor Botezatu (Iași, România), Dumitru Grosei, regizorul filmului „Ecouri” și regizoarea filmului „N-ai fost acolo”, Agatha Ioana Paltinel (Iași, România).

Evenimentul va fi moderat de fotograful Nicolae Pojoga, iar ghidul în ale cinematografiei va fi criticul Larisa Turea, cea care semnează pentru ziarul TIMPUL mai mult de cinci ani cronici din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. „Am invitat-o să facă un studiu critic al alcestor filme, pentru că D-ei cunoaște bine aceste filme, le-a văzut deja la Cannes, în mai, și este persoana cea mai în măsură să vorbească despre aceste filme, la modul critic”, explică Dumitru Grosei.

Evenimentul va avea loc pe 14 noiembrie, în incinta fostei săli de cinema a Uniunii Cineaștilor din Moldova (str. M. Eminescu 50, et.3). Intrarea va fi intrare liberă, iar programul include o selecție de 10 scurtmetraje. 


PROGRAM:

17:00-17:30 - cvartetul PRESTIGE (Chișinău);
18:00 - proiecția filmelor:
1. ECOURI (18’) – r. Dumitru Grosei
2. OMULAND (15’) – r. Matei Branea
3. VERIGHETA (9’) – r. Gabriel Achim
4. N-AI FOST ACOLO (15’) – r. Ioana Agatha Păltinel
5. LAG (3’) – r. Anton Groves & Bogdan Orcula
6. BLUE SPRING (15’) - r. Andreea Borțun
7. DUMNEAVOASTRĂ, TU (15’) – r. Bogdan Olteanu
8. PUZZLED (8‘) – r. Tudor Botezatu
9. CRISTIAN (6‘) – r. Doina Rusti
10. IN THE HOUSE (12’) – r. Aana Maria Comănescu

Evenimentul este organizat de „Alternative Cinema”, cu susținerea Centrului Național de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a lui Pasha Parfeni, Faina Lumina, ICR și CNC (România).

Timpul.md (A.G.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul