Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Comentariu 26 Iulie 2013, ora 20:16    Din editia print

Marime Font

De la David la Ștefan

Dacă tot am vorbit săptămâna trecută de sfinții români, inclusiv despre Ștefan cel Mare, m-am gândit că ar fi potrivit să cunoaștem câteva aspecte legate de viața lui, mai ales că mulți oameni, deși l-au apreciat pe Ștefan cel Mare ca domnitor, râd în barbă de canonizarea lui ca sfânt. Întotdeauna, cei care nesocotesc canonizarea lui, aduc în discuție copiii nelegitimi ai domnului Moldovei.  

Ar trebui, în primul rând, să ne gândim la regii iudei David și Solomon și la împăratul creștin Constantin cel Mare. David este un rege iubit de Dumnezeu, iar acest fapt nu e contestat de nimeni. Faptul că și-a ucis un general pe la spate ca să rămână cu soția lui e cunoscut, însă e cunoscută și marea lui pocăință. Despre Solomon aflăm din Biblie lucruri mai triste și mă refer în special la acceptarea idolilor impuși în Ierusalim de soțiile lui. Și idolatria trebuie să fi fost cruntă de vreme ce Solomon avea: „șapte sute de femei și trei sute de concubine" (III Regi 11; 3). Cu toate astea, când i se impută lui Ștefan copiii nelegitimi, nimeni nu își amintește de numărul femeilor lui Solomon. Când ni se amintește că era „degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, nimeni nu își amintește de generalul Urie ucis de David, sau de răzbunarea asupra lui Ioab, prin fiul său Solomon. 

Împăratul Constantin cel Mare, numit „întocmai cu apostolii", are meritul de a fi recunoscut religia creștină, prin Edictul de la Mediolanum, din anul 313, și - prin asta - de a fi pus capăt (parțial) persecuțiilor împotriva creștinilor. Totuși, Constantin cel Mare, din rațiuni politice, care vizau unitatea imperiului, indiferent de religia oamenilor, a primit botezul creștin doar pe patul de moarte. Departe de mine gândul de a-l critica pe Sfântul Constantin. Edictul lui a salvat viața a zeci de mii de creștini. David și Solomon - în ciuda abaterilor lor, au dat prin viața lor exemplu de mare tărie sufletească. Nu există în Biblie un rege care să îl fi iubit pe Dumnezeu cu atâta patos ca David.


Revenind la Ștefan cel Mare: a fost un domnitor creștin nu doar cu numele. Mărturie stau zecile de biserici construite de el. Mărturie stau martirii morți în luptele contra păgânilor. Prin poziția Moldovei, Ștefan a apărat întreaga Europă creștină, nu doar țara lui. Nu a fost niciun moment cunoscut de noi în care el să se fi lepădat de credința lui. Iar mărturiile păstrate până la noi ne-au spus că Ștefan cel Mare se spovedea la Sfântul Daniil Sihastrul.

Mănăstirea Vatopedi, cea mai mare de pe muntele Athos, îl are pictat pe domnitorul nostru, iar sub portretul lui stă scris, ca și la noi: cel Mare și Sfânt. Ei nu s-au înspăimântat din cauza copiilor nelegitimi ai domnitorului, fiindcă ei au înțeles altceva din viața lui. Într-un timp în care creștinii erau omorâți pentru credința lor, iar Constantinopolul căzuse în mâinile turcilor (1453) şi multe țări creștine deveniseră pașalâc - undeva în inima Europei exista un popor mic condus de un mare domn. Iar acest domn apăra creștinătatea, trimitea bani și ajutoare la mănăstirile din Athos, strâmtorate după căderea Constantinopolului. În timp ce Sfânta Sofia era transformată în moschee, acest domn nu ridica palate și castele, ci biserici și mănăstiri.

Viața lui Ștefan cel Mare e o dovadă în plus că dreptatea lui Dumnezeu nu e ca dreptatea oamenilor. Iar poveștile pe care le avem despre copiii lui Ștefan, sau despre cât de iute era la mânie, sunt un pic mai puțin sigure decât cele patruzeci de mănăstiri colosale, care și astăzi fac cunoscut numele lui Ștefan în toată lumea.

Pe de altă parte mi se pare că nu vedem înaintea ochilor binele, ci doar răul. Fiindcă în cazul lui Ștefan binele făcut covârșește răul presupus. Iar noi, stăm și despicăm firul în patru, să aflăm defectele unui om care ne-a apărat țara ca nimeni altul. Ce fac astăzi conducătorii popoarelor, ca să îl putem judeca pe Ștefan cel Mare? Că era aprig la mânie? Totuși doctorul Matteo Muriano, contemporan cu Ştefan spre deosebire de cronicarii moldoveni, trimis de Veneţia la Suceava, în vara anului 1502, spre a-i acorda asistenţă medicală spune că principele moldovean era îndurător și că poporul îl iubea foarte mult. Dacă e să încercăm să gândim în plan general, înțelegem că un astfel de om avea binecuvântarea lui Dumnezeu. Nu întâmplător, cronicarii străini îl considerau cel mai viteaz principe al acelor vremuri.

Pentru mine, Ștefan cel Mare nu e cu nimic mai prejos decât regele David, cu nimic mai necredincios decât împăratul Constantin cel Mare. E un om care, prin libera lui alegere, a apărat o lume creștină și lucrurile astea stau înaintea păcatelor sale. Așa cum David a fost iubit pentru uciderea lui Goliat. Și totuși, exact noi, cei de un neam cu el, suntem cei care ne revoltăm de canonizarea lui. Să Îl lăsăm pe Dumnezeu să judece slăbiciunile oamenilor. Iar lui Ștefan să îi cinstim memoria cum se cuvine, și dacă ne temem să îl numim sfânt, să ne amintim că cei de alt neam nu se tem să îi țină icoana în mănăstirile lor. Sfinte Ștefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)