Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Interviu 26 Februarie 2013, ora 05:51    Din editia print

Mihaela Manoli:„De la englezi ar trebui să învăţăm să ne preţuim valorile...”

Marime Font

E bine când o ţară este cunoscută grație talentelor sale muzicale, sportive sau ştiinţifice, dar e şi mai bine când e reprezentată de diplomaţi talentaţi. Eroina noastră de astăzi activează al treilea an în cadrul Ambasadei R. Moldova din Marea Britanie. Anterior, alţi trei ani i-a dedicat muncii la ambasada noastră din Germania. Şcolită la cele mai prestigioase instituţii din ţară şi din străinătate, Mihaela Manoli face parte din noua generaţie de diplomaţi, care ştie cum şi ce să întreprindă pentru a aduce ţării sale un plus de imagine. 

- Stimată doamnă Mihaela Manoli, cât de dulce-amară este pâinea de diplomat pentru o femeie? 
- Am fost extrem de avantajată să am posibilitatea să lucrez în două dintre capitalele europene cele mai interesante și mai dinamice, unde pe parcursul secolelor s-a scris istoria lumii, iar arena politică, economică, socială și culturală oferă permanent un număr impozant de evenimente utile și foarte solicitante, inclusiv pentru diplomații străini. Există destule posibilități pentru a persevera în obiectivele de bază ale aflării noastre aici – consolidarea relațiilor în diverse aspecte și areale cu statul de reședință și promovarea unei imagini pozitive a R. Moldova în Marea Britanie. Cât despre faptul că sunt femeie, cred că diferența între a fi domn/doamnă diplomat a fost ștearsă în mentalitatea europeană și nu numai de câteva decade bune deja.

- O întrebare pe care v-o adresez din curiozitate: La Londra, v-aţi aflat vreodată printre invitaţii Familiei Regale? Ce sentimente aţi trăit în acele clipe?
- Palatul Buckingham organizează mai multe evenimente anuale la care sunt invitați reprezentanții comunității diplomatice de la Londra, cele mai cunoscute fiind Balul de iarnă și Petrecerea de vară în Grădina Palatului. Evident, acestea sunt oficializate de Maiestatea Sa Regina și presupun prezența mai multor membri ai Familiei Regale. În calitate de Însărcinat cu afaceri a.i. al ambasadei, funcție pe care am deținut-o timp de mai mult de un an, am avut ocazia să răspund de câteva ori la întrebările Reginei în cadrul evenimentelor sus-menționate. Evident, toată lumea care are o asemenea ocazie este destul de emoționată - colegii de la Protocolul Palatului mi-au spus că uneori se amuză întrebând invitații care au avut ocazia de a discuta cu Regina ce culori purta aceasta. Majoritatea nu țin minte!


- Cât de cunoscută este R. Moldova în Marea Britanie?
- Mai puțin decât ne-am dori-o. Activitatea unei misiuni diplomatice reprezintă un conglomerat de acţiuni orientate spre aprofundarea relaţiilor bilaterale, dar şi spre înlăturarea deficitului de imagine a ţării noastre în străinătate. Aici un rol important, după părerea mea, le revine aşa-numiţilor diplomaţi ai culturii – tinere talente din R. Moldova, care prin prestaţia lor reuşesc minuni. Mă refer, de exemplu, la soprana Valentina Naforniţă, care în iunie 2011 a câştigat prestigiosul concurs BBC Cardiff Singer of the World, plasând astfel numele ţării noastre a doua zi într-un context atât de frumos pe primele pagini ale mai multor publicaţii britanice; sau la vioristul Grig Cuciuc, actualmente student la Academia Regală de Muzică din Londra, care şi-a creat deja un renume în domeniu în Marea Britanie prin performanţele sale de excepţie. Mă simt foarte mândră când aflu că studenți moldoveni își fac studiile la cele mai bune școli și universități britanice.

- Am privit, la Chişinău, filmul „Jucând tenis cu moldovenii”, după romanul cu acelaşi titlu al scriitorului englez Tony Hawks. Care a fost reacţia publicului londonez la acest film?
- În opinia mea, filmul prezintă nişte realităţi care deja aparţin trecutului şi e greu să-i explici fiecărui interlocutor britanic că, deşi suntem departe de perfecţiune, totuşi lucrurile au evoluat şi s-au schimbat spre bine. Reacţiile oricum sunt diferite. În mai anul trecut, la Londra, a avut loc avanpremiera filmului, cu scopuri caritabile, de a aduna fonduri pentru Centrul de recuperare medicală „Hippocrates”, fondat la Chişinău cu ajutorul lui Tony Hawks în anul 1998. Scopul a fost atins, e şi firesc, filmul generează compasiune pentru lipsurile din Moldova. Publicul larg, pe de altă parte, atunci când filmul a fost lansat cu o lună mai târziu pe marile ecrane, a reacţionat mai degrabă ca la o comedie drăguţă în stilul Tony Hawks (mai ales dacă a privit filmul după romanul său anterior „Irlanda cu un frigider în spate”) şi e greu de spus câţi dintre spectatorii britanici au decis ulterior să viziteze R. Moldova.

- Despre englezi se spun multe - că ţin la tradiţiile lor, că îşi respectă monarhia... Dumneavoastră cum i-aţi cunoscut?
- Este greu să găsești undeva în lume o societate mai cosmopolită ca acea din Londra, poate doar cu excepția New Yorkului, unde reprezentanți ai diverselor națiuni, culturi, tradiții și origini locuiesc și activează, creând un mediu unic în care uneori anumite expresii își mai pierd din veridicitate. Pe de altă parte, ca în expresia „la Roma faci ce fac romanii”, stereotipurile pur englezești sunt preluate și păstrate și aceasta servește beneficiului întregii societăți britanice. În acest sens, de la englezi am putea învăţa să ne preţuim valorile.

- Cum se împacă, totuşi, cosmopolitismul englez cu teama britanicilor de invazia migranţilor est-europeni în ţara lor?
- Probabil, vă referiţi în special la recentele apariţii în presă vizavi de îngrijorarea Londrei pentru valul de imigranţi români şi bulgari, care ar urma să vină în Marea Britanie după liberalizarea pieţei muncii în 2014. Problema e destul de complexă. Se vehiculează cifra de un milion de est-europeni care se află la moment în Regatul Unit, adică 1,5% din populaţia celor opt state din fostul lagăr socialist care au aderat la UE după 2004. În ultimii zece ani, populaţia Regatului a crescut cu circa 2 mln. de oameni. Acest indiciu preocupă Londra din mai multe motive – se discută că frumoase zone rurale din Marea Britanie vor fi distruse pentru că acolo vor fi construite zone de locuit pentru noii imigranţi, plus şcoli mai aglomerate, infracţionalitate crescută, locuri de muncă mai puţine pentru britanici şi costuri cu beneficii mai ridicate. În realitate, probabil mobilitatea forţei de muncă din statele est-europene spre Marea Britanie va fi influenţată de evoluţia economiei britanice şi, implicit, de solicitările angajatorilor britanici.

- Apropo de migranţi, există vreun acord între R. Moldova şi Marea Britanie care ar proteja drepturile concetăţenilor noştri care muncesc acolo?
- La momentul actual, astfel de acorduri bilaterale nu există. Acest lucru nu semnifică însă că drepturile moldovenilor care muncesc aici nu sunt respectate, Marea Britanie fiind parte la mai multe convenţii internaţionale în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale pe care este obligată să le respecte. Este cunoscut că la moment autorităţile moldoveneşti atrag o atenţie accentuată subiectului ce ţine de protejarea conaţionalilor noştri care muncesc peste hotare. De exemplu, au fost semnate acorduri cu privire la securitatea socială cu un şir de state, printre acestea aflându-se Portugalia, Polonia, România, Bulgaria, Belgia, Cehia ş.a. Un asemenea proiect de acord a fost transmis spre examinare şi autorităţilor britanice.

- Într-o altă ordine de idei, cum se răsfrâng responsabilităţile de diplomat asupra familiei dumneavoastră? Din câte ştiu, aveţi doi feciori, a căror vârstă minoră ar trebui să vă solicite în întregime...
- Familiile diplomaților se ajustează de obicei la noile aranjamente legate de plecarea în misiune diplomatică a unui membru al familiei în funcţie de priorități și realități. Nu este neapărat simplu pentru toată lumea, dar încercăm să ne acomodăm în așa fel încât toți membrii familiei să fie, mai mult sau mai puțin, mulțumiți. Fiul meu cel mai mare, Flaviu, este elev la Liceul „Spiru Haret” din Chișinău, cel mai mic, Darius, – la Școala primară „Cavendish” din Londra. Flaviu a făcut un an de școală la Londra, după care am pledat pentru reîntoarcerea lui în Moldova din cauza diferenței din programele școlare și a temerii că ar putea avea dificultăți în studii la unele materii mai târziu.

- Povestiţi-ne ceva din viaţa personală – de exemplu, unde l-aţi cunoscut pe soţul dumneavoastră? Cum împărţiţi obligaţiile de familie, cine îşi asumă partea leului, când e vorba de greutăţi?
- Pe soțul meu l-am cunoscut vizual în primul an de facultate, dar ne-am reîntâlnit peste mulți ani la New York. Obligațiile în familie sunt împărțite cum nu se poate mai egal: soțul are serviciul la Chișinău și are grijă de băiatul cel mai mare, eu am serviciul la Londra și sunt cu băiatul cel mai mic. Mai facem naveta la sărbători sau în concedii și încercăm să nu ne întristăm prea tare că unele evenimente importante de familie le petrecem separat.

- Cunoaşteţi mai multe limbi, aceasta fiind o condiţie definitorie în diplomaţie. E, cumva, în aceasta şi meritul tatălui dumneavoastră, profesorul universitar Ion Manoli, el însuşi un bun cunoscător al francezei şi spaniolei?
- Indiscutabil. La Bălţi, în casa părinților mei, s-a vorbit franceza întotdeauna, pentru că și mama mea a fost profesoară de franceză. Încă în îndepărtații ani `80 răsunau melodiile lui Salvatore Adamo şi Enrico Macias, se jongla cu citate din Blaise Pascal și Charles Baudelaire. Tata însă m-a încurajat în dorința de a merge mai departe și a face studii în literatură și astfel am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, specialitățile engleză-franceză, iar teza de licență și cele două teze de masterat care au urmat sunt scrise în literatura comparată. Am făcut mai târziu și Facultatea de Drept, dar literatura a fost și va rămâne prima dragoste.

- Care a fost principala lecţie de viaţă pe care v-au dat-o părinţii şi, poate, aţi vrea să o însuşească şi copiii dumneavoastră?
- Probabil aceea de a persevera, fie și cu pași mărunți, în toate începuturile, dacă dorești să obții ceea ce ți-ai trasat drept scop.

(Suplimentul Femeia) 

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)