De-a lungul a două milenii au existat oameni care au contestat fără pauză Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. S-a negat nu doar Învierea, ci și adevărul Evangheliilor.
Totuși este un aspect asupra căruia aș vrea să mă opresc astăzi. Și anume: atitudinea ucenicilor. Cu excepția evanghelistului Ioan, toți ceilalți ucenici au lipsit de la răstignirea lui Iisus. Ioan și femeile au fost însă la picioarele crucii. Nu întâmplător femeile mironosițe devin primii martori ai Învierii.
Așa cum e firesc, cel care a răbdat crucea vede Învierea. Iar femeile mironosițe sunt dovada acestui fapt. Ucenicii, pentru lângă faptul că s-au temut să îl însoțească pe Iisus în ziua jertfei, fug și se ascund. Știm bine că atunci când Iisus li s-a arătat prima oară a trecut prin ușile încuiate. De aceea cred că e nedrept să îl numim pe Apostolul Toma necredincios. Fiindcă și ceilalți ucenici s-au ascuns, iar când Maria Magdalena le-a vestit Învierea – ne spune Evanghelia – că „ei, auzind că este viu şi că a fost văzut de ea, n-au crezut” (Marcu 16; 11). Deci nu vedem un comportament diferit de al lui Toma. Însă episodul cu Toma e foarte important, fiindcă el e apostolul care spune: „Domnul meu și Dumnezeul meu” (Ioan 20; 28) – o mărturie adevărată, care așază pomenirea acestui episod în prima duminică de după Înviere, înainte de duminica mironosițelor.
Dar să revin, am spus aceste lucruri nu ca să arăt slăbiciunea apostolilor, ci ca să subliniez evidența Învierii. Fiindcă acești ucenici, speriați și ascunși, se duc la porunca lui Iisus cel înviat în Galileea, fără să se mai teamă, și încep mărturisirea Învierii, primind Duhul Sfânt.
Transformarea lor din oameni înspăimântați în predicatorii care își vor asuma moartea prin chinuri ne arată transformarea lor prin Înviere și prin Duhul Sfânt. Fiindcă firea umană reacționează în mod normal exact pe dos. Revolta la comiterea unei nedreptăți, cum ar fi executarea unui lider (în cazul de față: Iisus Hristos), e mai puternică în primele zile, nu în cele următoare. Cu cât trec zilele, cei revoltați se liniștesc și acceptă situația în care se află.
Faptul că ucenicii reacționează exact pe dos ne arată cu totul altceva: o schimbare radicală ce nu poate fi explicată decât prin realitatea Învierii. Cei speriați de moarte, ajung să o înfrunte, fiindcă au primit dovada clară a Învierii. Iisus Hristos cel înviat e schimbarea care-i transformă pe ucenicii speriați în martiri plini de credință și Duh Sfânt.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul