Opinii și Editoriale

„De mă voi scula…”

Nu cred că există nimic mai clar decât acest cuvânt biblic care să descrie situația aberantă a justiției din Republica Moldova.
Nu am consumat prea multă energie de-a lungul timpului ca să scriu împotriva lui Ilan Șor, amintindu-l doar pe alocuri ca un mare hoț votat de orheieni, însă amenințarea lui la adresa jurnaliștilor care îl critică m-a umplut de nervi.

Pe lângă faptul că asistăm stupefiați la modul în care justiția moldovenească nu și-a făcut datoria în ceea ce îl privește pe Șor, mai trebuie să asistăm și la neîntreruptele (și penibilele) spectacole pe care acesta le dă.

Liber, după ce a furat miliardul; votat, după ce a intrat în conflict cu legea; curat (curățit), după ce a turnat câțiva beneficiari ai furtului. Și gândiți-vă bine, doar o parte din miliard s-a dus către politicienii aflați atunci la putere. Într-o țară în care legea nu e doar pentru pensionari și șomeri, colaborarea lui Ilan Șor la investigațiile justiției i-ar fi adus anumite privilegii în închisoare și o eventuală scădere a pedepsei, nu mai mult de 25%. În Moldova însă omul a rămas liber și a devenit primar.

Treaba cu primăria nici nu mă prea scârbește. Fiindcă nu a fost numit prin decret guvernamental, ci a fost votat de oamenii din orașul respectiv. Ce-și face omul cu mâna lui, nu e păcat – spune o vorbă din bătrâni. Așa că cei din Orhei sunt direct responsabili. N-are rost să le plângem noi de milă.
Dar ceea ce m-a uimit peste măsură, pe lângă parada „protestelor”, a fost filmarea în care Ilan Șor amenință cu răzbunarea toți jurnaliștii care îl critică, exact ca hoții în lege, bandiții și pirații din timpurile în care fărădelegea domnea pretutindeni. Cum e posibil așa ceva în secolul XXI? Habar nu am.

Cum să apari în fața camerelor, asigurând lumea că vei ajunge curând la putere și că te vei răzbuna? E pur și simplu de neconceput. Știm că nu există justiție în Moldova, așa cum nu există nici democrație, dar mizăm măcar pe aparențe. Există cel puțin o mimare a dreptății pentru ochii partenerilor externi. Însă, se pare, în cazul lui Șor nimic nu funcționează.

El e, ca mulți dintre cei care ne conduc, modelul tiranului. Dar nu tiranului contemporan, modern. Ci acel tiran medieval, departe de tot ceea ce numim civilizație. El e ca personajul lui Negruzzi, Alexandru Lăpușneanu, care le-a spus supușilor săi: „De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *