Opinii și Editoriale

De nu am face vreo prostie…

Pe scena politica a RM, ramasa ceva mai libera de sarbatori, au urcat actorii politici care, in campaniile electorale trecute, au jucat doar rolul de figuranti.

Astfel, imediat dupa Craciun, iat-o pe lidera Partidului Conservator (despre care oamenii cred ca lucreaza la fabrica de conserve), tropaind din picioruse intr-o conferinta de presa si ocarand guvernul pentru faptul ca a semnat Acordul privind micul trafic de frontiera cu Romania. „Beneficiile acordului sunt modeste si discriminatorii, deoarece doar o parte a populatiei va avea dreptul de a circula in Romania”, s-a enervat ermetic conservatoarea Natalia Nirca. O asculti si te gandesti… La ce oare dracu’ sa te mai gandesti, cand apare o astfel de fiinta cu un astfel de argument?

Un deplasat cu nume Valeri Klimenko – care e deplasat in RM deoarece asa s-a declarat – iese si anunta in numele formatiunii sale ignorate chiar si de rusii din RM ca majorarea tarifelor „e o actiune antiruseasca a SUA si ca anume americanii sunt vinovati ca populatia RM va muri de foame si de frig”. Klimenko, probabil, s-a debusolat de frig, daca a inceput sa confunde Washingtonul cu „Gazprom”-ul…

Si Vitalia Pavlicenco, lidera a liberalilor nationali, s-a facut auzita printr-o declaratie care a cutremurat. Cica, PNL trece in opozitie constructiva fata de AIE. Sa intelegem ca, de azi inainte, in RM exista doua opozitii – una PNL, alta PCRM.

O alta cohorta de figuranti sunt calatorii politici care au umplut scena ultimelor saptamani. Trec enervati dintr-o parte in alta patriotii din Uniunea Centrista, pe care-i intampina fratele Stepaniuc si arendasii din „Moldova Unita”. Spre acelasi pol al debusolatilor din punct de vedere politic trec in coloane fosti comsomolisti, care arunca la Zidul pocaintei drapelele furate de pe sediile partidelor democratice. Pe fundalul unui Voronin purtat pe la Procuratura Generala, cete de comunisti cu „vechime in munca” se teleporteaza ba la pedisti, ba la unionistii Alei Tkaci, ba direct la pensie ori la cimitir. Fostii activisti pe care i-a adunat candva gramajoara Braghis s-au saturat sa traiasca fara mandate si iata-i cu ochii spre culmea PD-ului.

Dar mai exista o categorie de figuranti care circula pe scena politica. Acestia-s putini la numar, dar foarte periculosi si se cheama moldovenii masochisti incurabil. Astfel, il aud ieri pe un tip care vocifera cu decibeli gravitationali ca, cica, SUA i-ar fi dat lui Filat 262 de milioane de dolari ca acesta sa aiba de unde trimite soldatii moldoveni in Afganistan. Iar cel de alaturi – mai destept, probabil – ii tine isonul si se da in presupunerea ca banii care vor veni pentru compensatii de la FMI vor fi folositi de Ghimpu pentru tiparirea noii Constitutii. Ma suna un tip de la tara si se intereseaza cum va supravietui el ca fermier. Ii propun sa elaboreze un plan de afaceri ca poata accesa din fondurile anuntate pentru IMM-uri. „Ei, parca eu nu stiu ca fondurile acestea-s pentru prieteni si rude?”, ma blocheaza interlocutorul.

…Acum, cand toata lumea vrea sa-i ajute si le propune sa fie mai uniti, mai rabdatori si mai destepti ca altadata pentru a putea intra in Uniunea Europeana, stau si ma gandesc la moldoveni: oare nu cumva au de gand sa faca din nou vreo prostie si sa ramana unde au mai ramas candva? Adica, in tabara figurantilor?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *