Actualitate

De Revelion vom avea temperaturi moderat de reci, cu ninsori slabe

 De noaptea dintre ani sunt legate mai multe obiceiuri, care au şi conţinut meteorologic. Unul dintre acestea este calendarul foilor de ceapă. Pentru aceasta, se iau 12 felii de ceapă şi se umple fiecare cu sare pisată. Fiecare foaie de ceapă este numită după o lună a anului. În dimineaţa zilei următoare se citesc foile de ceapă – dacă în felie se află mai multă apă, luna respectivă va fi ploioasă. Dacă sarea este la fel ca în seara de ajun, înseamnă că în luna ceea va fi secetă. Luna corespunzătoare feliei în care sarea e jumătate uscată, jumătate umedă, va fi schimbătoare.

O altă modalitate de a ghici viitorul meteo este aceea în care se folosesc cărbunii făcuţi dintr-un singur lemn. Aceştia se pun pe vatră şi fiecăruia i se atribuie numele unei cereale. În dimineaţa noului an se verifică starea acestora. Cereala corespunzătoare cărbunelui făcut cenuşă se va coace bine vara următoare. Dacă însă cărbunele este intact, cereala respectivă nu va rodi. Atunci când este jumătate făcut cenuşă, pâinea va fi săracă.

Oamenii ghicesc viitorul şi după cer. Atunci când lună este plină în această seară, anul următor va fi bogat şi roditor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *