Cultură

De sarbatori, cu Gheorghe Zamfir: Sarut Basarabia, sarut Republica Moldova!

Miercuri, 16 decembrie, la Palatul National din Chisinau a avut loc un spectacol extraordinar cu genericul „De sarbatori cu Gheorghe Zamfir si invitatii sai”, sustinut impreuna cu Orchestra „Iurie Bors”, fondata de omul de afaceri Iurie Bors, dirijata de Eduard Albina si Ruslan Maslov.

Acesta a fost primul spectacol din cadrul unui proiect de durata lansat de curand de excelenta orchestra impreuna cu regele naiului, Gheorghe Zamfir, coordonat de omul de afaceri Iurie Bors. Asa cum a precizat prezentatorul spectacolului, Alexei Revencu, proiectul este unul ambitios, ce vizeaza productia unor inregistrari memorabile, dar si a unor concerte de succes in Europa si Asia.

Ansamblul razbate un nou stil de aranjamente orchestrale inovatoare, proaspete, cu ritmuri dinamice, melodioase si pline de armonie. Cu ocazia acestui proiect, maestrul Gheorghe Zamfir a refacut formula orchestrei, introducand diverse tipuri de instrumente muzicale, inclusiv percutie. Alaturi de ea au mai fost in acea seara un grup de instrumentisti din Romania, alesi pe spranceana: Marin Alexandru (vioara), dirijorul Ansamblului „Ciocarlia”; Costel Pandelescu (tambal), fiul marelui acordeonist Vasile Pandelescu; Costel Nichita (contrabas) si Daniel Prodan (viola). De asemenea, in concert a mai evoluat Orchestra de violonisti virtuozi dirijata de maestrul Vasile Goia, cu solistul-instrumentist Ilian Garnet, naistii Vasile Iovu si Igor Podgoreanu, tinerii interpreti Doina Sulac si Cristi Aldea-Teodorovici.

In concert a fost prezentata muzica moderna, clasica si folclor. Astfel, in pragul sarbatorilor de iarna, timp de patru ore, maestrul Gheorghe Zamfir si Orchestra „Iurie Bors” ne-au adus in dar un spectacol de zile mari. O suita, cu totul aparte, de melodii populare, marele naist a dedicat-o Basarabiei, Romaniei, precum si intregului popor roman. La sfarsit, induiosat pana la lacrimi, el a spus urmatoarele: „Sarut Basarabia, sarut Republica Moldova!” .

Spectacolul a avut loc sub egida Primariei municipiului Chisinau, producatorul acestuia fiind Iurie Bors si Societatea de muzica „Univers”. Protagonistul spectacolului a fost felicitat de catre primarul general, Dorin Chirtoaca, acesta amintind, intre altele, ca Gheorghe Zamfir este cetatean de onoare al municipiului Chisinau. La randul sau, poetul si deputatul Ion Hadarca a mentionat faptul ca este un dar de la Dumnezeu ca acest an se incheie cu prezenta lui Gheorghe Zamfir la Chisinau. Potrivit lui, marele naist a exprimat intr-o forma concentrata toate intamplarile tulburatoare si zbuciumate ale acestui an: plecarea la cele vesnice a poetului Grigore Vieru, acel 7 aprilie sangeros, protestul tinerilor impotriva minciunii si o vara in care s-a reinstaurat dreptatea, iar acum, odata cu inghetul, a venit dezghetul – incepe scoaterea sarmei ghimpate de la Prut…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *