Carte

De ziua ei, poeta Ana Blandiana a ales să fie printre basarabeni

În cadrul întâlnirii, care va avea loc în Sala Senatului a USM, va fi prezentată cartea „Şi cerul s-a umplut de sfinţi. Martiriul în antichitatea creştină şi în sec. XX”. Volumul cuprinde studii prezentate la Colocviul Internaţional de la Sighet pe 3-6 iunie 2011 dedicat temei martiriului în secolul trecut. Lucrarea a văzut lumina zilei graţie eforturilor asidue ale scriitorului român Cristian Bădiliţă, care a coordonat şi editat textele semnate de autorii participanţi la colocviu. Printre aceştia figurează şi cercetătoarea Nina Negru, autoarea lucrării „Martiriul creştinilor din Basarabia în timpul ocupaţiilor sovietice”.

Contactată de TIMPUL, Nina Negru şi-a amintit cu emoţie despre întâlnirea de la Sighet, din iunie 2011. „Poeta Ana Blandiana este preocupată în mod special de studierea crimelor regimului comunist. Încă în 1992 ea a realizat, pe baza închisorii de la Sighet, în care au fost maltrataţi sute de deţinuţi politici din rândurile funcţionarilor de rang înalt, un proiect de transformare a închisorii în memorial, care din 1993 a fost luat sub egida Consiliului Europei. Astăzi, acest proiect a devenit Centrul Internaţional de Studii asupra comunismului, fiind cunoscut drept Memorialul Victimelor comunismului şi al rezistenţei. La diferite simpozioane internaţionale pe care le organizează participă personalităţi cu renume mondial. Printre invitaţii Anei Blandiana au fost Şt. Curtois, autorul „Cărţii negre a comunismului”, sau pastorul Ioachim Gauck, proaspătul ales preşedinte al Germaniei, despre care se spune că ţine sub control un lot de dosare ale securităţii germane (STASSI) care ar forma un lanţ de 180 de kilometri”. Cercetătoarea a mai avut o întâlnire memorabilă cu Ana Blandiana: „Am cunoscut-o, de fapt, la Oradea, în cadrul lansării revistei „Familia română”, o publicaţie de solidarizare a românilor de pretutindeni, şi a simpozionului dedicat lui Mihai Eminescu. Ana Blandiana difuzase în toată ţara un chestionar în care copiii fuseseră întrebaţi ce ştiu despre comunism şi era profund impresionată de răspunsurile copiilor din Basarabia. Am descoperit în această poetă de mare sensibilitate o aprigă luptătoare pentru adevăr şi dreptate. Întreaga sa viaţă este un model de demnitate şi verticalitate”.

Vizita Anei Blandiana la Chişinău este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chişinău. Evenimentul are şi o semnificaţie personală, deoarece ieri, 25 martie, Ana Blandiana şi-a sărbătorit jubileul de 70 de ani. Ea a sosit în R. Moldova împreună cu soţul ei, scriitorul Romulus Rusan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *