Social

De Ziua lor, copiii din Moldova vor doar atât: „Să vină mama”

De șapte ani Vasile în vârstă de 17 ani și fratele său Ion, de 12 ani, își văd părinții numai în vacanțe sau pe skype. Pentru că și-au dorit să le asigure celor doi fii tot de ce au ei nevoie, în 2007, soții Valeriu și Aliona Malai au decis să plece la muncă în Cipru. S-au angajat ambii la o fabrică, iar copiii au rămas acasă să învețe carte. Vin acasă o dată pe an, pe timp de vară sau își iau copiii în vacanțe acolo.

Mătușa Svetlana, a doua mamă

În prezent, băiatul cel mare este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, iar fratele mai mic, învață în clasa a V-a. Chiar dacă trebuie să aibă grijă de casă și de fratele mai mic, Vasile nu se plânge, merge regulat la școală și învață destul de bine, spune el. „Nu am note foarte mari, mai primesc și câte un 7 ori 8, dar mă descurc. Nu întârzii la lecții și nu lipsesc fără un motiv întemeiat”, afirmă băiatul. Și lui Ion îi place să învețe și nu întârzie niciodată la prima oră. Băiatul are numai note mari. Dintre toate disciplinele spune că adoră arta plastică pentru că „îi place să se exprime în culori”.
La treburile casnice băieții sunt ajutați de două mătuși ale lor. Una dintre ele, Tatiana în vârstă de 32 este cea care are grijă de ei seara, îi pregătește de culcare. Ziua, însă, ei sunt ajutați de mătușa Svetlana care are 25 ani. Până la vârsta de 15 ani Vasile împreună cu fratele său au locuit acasă la Svetlana. Ea este ca a doua mamă pentru băieți. Vasile spune că atunci când are nevoie de un sfat, de ajutor, la ea apelează. Cu soțul acesteia se împacă foarte bine. Părinții lui Vasile sunt nașii celor doi soți.



„Tata m-a învățat multe lucruri”

Întrebat fiind cum se descurcă dacă în casă se mai defectează câte ceva, Vasile mi-a răspuns: „Mă descurc. Tata m-a învățat multe lucruri”. Dacă însă e ceva mai complicat, copiii apelează la finul lor, soțul Svetlanei. Mătușa îi vizitează aproape zilnic. Svetlana le face mâncare și curățenie, face cumpărăturile. Părinții îi expediază ei banii, iar aceasta, la rândul ei, le dă copiilor când au nevoie. Copiii spun că gestionează cu atenție banii pe care îi primesc: mănâncă la liceu în pauze, își mai cumpără câte ceva în cursul zilei, dar lucrurile esențiale sunt cumpărate de mătușa lor.
Ion spune că, deși dimineața somnul e dulce, ei singuri se trezesc și își pregătesc micul dejun. Uneori, chiar gătesc împreună prânzul, cina. Cel mic spune că se descurcă de minune și la cumpărături.

Temele pentru acasă le pregătesc împreună, iar când e nevoie Vasile îl ajută pe Ion.

Chiar dacă sunt departe, băieții încearcă să păstreze legătura strânsă dintre ei și părinți. Aceștia comunică aproape zilnic pe skype și abia așteaptă să-i revadă. Părinții le-au promis că mai stau un an în Cipru și revin cu totul în țară. Vizibil emoționat, Vasile spune că mama vine marți, 3 iunie, și se va bucura foarte mult să citească aceste rânduri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *