Social

Debandadă cu diplome la Universitatea Slavonă

Absolvenţii care au cerut ajutorul TIMPULUI au studiat la Facultatea de Ştiinţe Economice. Ei ne-au spus că tuturor le-au fost eliberate diplome de absolvire neştampilate. Ştampila urma să le fie aplicată după ce vor aduce dovada că au achitat în casa universităţii câte 120 de lei pentru o diplomă şi câte 50 de lei pentru o broşură editată de Universitatea Slavonă în care este indicat faptul că persoana dată a absolvit această instituţie şi sunt enumerate obiectele ce s-au predat. Tinerii şi-au făcut planuri mari de viitor, însă acestea nu puteau fi realizate fără o diplomă legală. Nemulţumiţi, ei au telefonat la linia fierbinte de la MAI şi s-au plâns de încălcările comise, dar, spun ei, nu a urmat nicio reacţie. Ba mai mult, conform spuselor lor, după sesizare, pe coridoarele instituţiei au apărut persoane necunoscute care i-au ameninţat pe absolvenţii din regiunea transnistreană că atunci când vor merge acasă vor fi prinşi şi încorporaţi în armata lui Smirnov. Tinerii cred că aceştia erau poliţişti în civil. De frică, băieţii nu au mai dat pe acasă.

Din anticamera rectorului Universităţii Slavone ni s-a spus că toate diplomele au fost eliberate fără ştampilă, însă ea va fi aplicată atunci când studentul va prezenta bonul de plată prin care să confirme că nu mai are datorii. Concomitent, îi va fi eliberată şi fişa de însoţire a diplomei. Secretara rectorului ne-a explicat că nu li s-a pus ştampila doar datornicilor. Ea a confirmat că persoana la care se află ştampila a fost în concediu timp de o săptămână şi a adăugat că chiar de luni toţi foştii absolvenţi pot veni în anticamera rectorului ca să li se aplice ştampila în diplomă.

Am verificat bonurile de plată ale absolvenţilor care au fost la redacţie. În acestea era indicat faptul că banii au fost achitaţi încă la sfârşitul lunii iunie 2010. Absolvenţii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că au plătit pentru diplomă 120 de lei, în timp ce colegii lor de la alte universităţi au achitat 30-80 lei. În plus, au fost obligaţi să cumpere acea broşură, ceea ce nu s-a întâmplat la alte universităţi.

Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei, a promis că va clarifica de ce absolvenţii nu au primit diplome valabile şi a spus că tinerii au tot dreptul să atace universitatea în judecată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *