Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente
 
 
 

Chișinău 7 Octombrie 2016, ora 10:39    Din editia print

Deblocarea situației sau atribuții mai multe pentru primar

Marime Font

Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Consilierii, experții, cetățenii se împart în două tabere și văd documentul ca o „deblocare a situației conflictuale” dintre primarul general și Consiliul Municipal al Chișinăului sau ca un număr mare de atribuții nejustificate pentru primar.

Proiectul legii, privind statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup format de deputați din Partidul Liberal. Conform modificărilor, primarul general „numește, modifică, suspendă şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă, în condițiile legii, cu personalul primăriei, pretorii, vicepretorii şi secretarii preturilor de sector, conducătorii subdiviziunilor administrației publice municipale (direcții generale, direcții, servicii etc.), conducătorii de servicii publice, conducătorii instituțiilor publice municipale, conducătorii întreprinderilor municipale; stabilește atribuțiile de bază ale acestora; conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea profesională continuă”. De asemenea, primarul general stabilește și deleagă atribuții viceprimarilor.

În domeniul reglementării administrative și normative a activității persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul municipiului Chișinău, primarul eliberează autorizaţii și alte acte permisive prevăzute de lege, având dreptul de a le suspenda sau revoca din motive temeinic justificate; constată și dispune demontarea și evacuarea, inclusiv forțată, a panourilor publicitare instalate în mod neautorizat, dar și alte atribuții.

Nu ține de valorile administrării publice moderne

Ion Cebanu, consilier municipal din partea Partidului Liberal susține noile modificări în lege. Consilierul spune că tot ce s-a făcut este un pas spre deblocarea situației, întrucât o parte din consilieri s-au ocupat în ultimul an numai cu blocarea activității Primăriei. „În timp ce la „Valea Morilor” se făceau reparații, investițiile de câteva zeci de milioane trebuiau luate de la Direcția construcții capitale și transmise către „Spații Verzi” ca să le gestioneze, ca să existe un stăpân real, dar unii consilieri se împotriveau, ca după un timp să spună că Primăria sau primarul nu au făcut ce au trebuit să facă”, menționează consilierul.Ion Cebanu accentuează și problema Parcului Urban de Autobuze. „De vreo 6 ori municipalitatea a venit la ședințe și a prezentat planuri de redresare a situației și de fiecare dată consilierii au evitat să ia o decizie. Câteodată se exagerează și ajunge să sufere cetățenii, orașul. Dar o parte din aceste probleme pot dispărea cu ajutorul acestei legi”, se arată încrezător consilierul din partea fracțiunii liberale.

De altă părere sunt mai mulți consilieri din Consiliul Municipal Chișinău. Ilian Cașu, din partea Partidului Nostru, spune că schimbările în lege sunt niște favoruri făcute de Plahotniuc Partidului Liberal, adică tandemului Ghimpu-Chirtoacă, drept răsplată pentru devotament. „Modificările nu au nimic cu argumentele de eficientizarea, transparentizarea administrației municipale, adică, a valorilor ce țin de administrarea publică modernă. Opinia marii majorități a orășenilor este că Dorin Chirtoacă și cercul de încredere de la Primărie distrug conștient Chișinăul”, a afirmat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Ilian Cașu crede că nu este drept ca primarul să aibă prerogative sporite din contul Consiliului. „Cel din urmă reprezintă forumul legislativ local și pilonul democrației locale și nu este corect ca primarul să desemneze viceprimarii sau să aibă împuterniciri cum ar fi schimbarea statutului loturilor de pământ din agricol în industrial-construcții. Sunt în lege diferite elemente care țin de încurajarea corupției în executiv”, și-a exprimat poziția consilierul municipal.

Un alt consilier municipal susține că proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de Partidul Liberal în Parlament pentru a întări poziția primarului. Alexandru Odințov din partea PSRM-ului mai susține că Partidul Liberal scuipă pe politica europeană în favoarea personală a primarului. „Să vă spun direct, această lege presupune uzurparea puterii. Primarului i s-au oferit mai multe atribuții ca să continue tot ce se petrece acum în oraș. Dar el nu-și îndeplinește sarcinile și noi luptăm cu deciziile lui”, mărturisește consilierul din partea socialiștilor.

Consilierul municipal din partea PPEM, Victor Lutenco zice că legea este un abuz. „Am contestat-o în momentul când era în Parlament și apoi la Curtea Constituțională pentru că pe câteva paliere credem că încalcă Constituția. Se oferă prea multă putere nejustificată primarului, făcându-l mult mai puternic decât Consiliul și asta se întâmplă la mijloc de mandat. E un fel de schimbare de reguli de joc în mijlocul lui. Considerăm că este nedemocratic și neconstituțional”, a afirmat Victor Lutenco.

Atribuțiile primarului – dezlegarea de Consiliu

Ex-primarul general de Chișinău nu prevede o schimbare de situație. „În condițiile destul de dificile, tensionate și din lipsa conlucrării primarului și Consiliu, sigur era necesar ceva de întreprins. Trebuia o revizuire, o modernizare. Dar modificarea legii aduce mai multe atribuții primarului și mai puține drepturi Consiliului, fapt ce va menține conflictul și nu-l va soluționa. Să dea Dumnezeu ca după adoptarea legii lucrurile să se îmbunătățească, dar mi se pare că nu va fi nicio stabilitate. Astfel, trebuia de găsit un consens”, a mărturisit fostul primar.
Serafim Urechean spune că majoritatea chișinăuienilor nu sunt de acord cu haosul din Capitală. „Dar dacă legea va duce la aprofundarea lui, sigur nu va fi bine. Mai mult, nu ar fi fost necesare alte drepturi și abordări decât în celelalte teritorii sau administrații publice locale. Trebuia o lege generală să avem, dar nu una particulară pentru cineva. Cred că e o discriminare și o marginalizare a celorlalți în favoarea cuiva”, mărturisește Urechean.

Și alți primari și-ar dori asemenea atribuții sporite. Primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, susține că situația din primăria din localitate este asemănătoare cu cea a Chișinăului. „Relația dintre primar și consilieri nu e cea mai bună și ar fi necesară această dezlegare - primarul să ia decizia să-și numească viceprimarii. De exemplu, eu din anul trecut nu am confirmat niciun viceprimar, pentru că pe cei care i-aș dori eu nu o să fie acceptați de Consiliu, dar pe cei care mi-i propune consilieri, nu-i vreau eu, ceea ce nu este normal. La capitolul acesta, cred că este necesară atribuția primarului, ca să-și asume numirea viceprimarului”, a declarat primarul de Cahul pentru ziarul TIMPUL.

Liubomir Chiriac, expert în administrare publică la IDIS „Viitorul” susține poziția precum că orice unitate administrativă teritorială trebuie abordată prin aceeași prismă. Mai mult, expertul crede că neînțelegerile din cadrul Primăriei Capitalei nu se vor termina curând. „Este o încercare de a dinamiza lucrurile la Primărie, de a acorda mai mult sprijin primarului și echipei lui pe de o parte, iar pe de alta, se taie din împuternicirile Consiliului Municipal. Adevărul este undeva la mijloc. Legea respectivă nu o să stopeze discuțiile și confruntările, ea doar o să amplifice anumite aspecte”, a afirmat expertul în administrare publică.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md