Astăzi 24 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 18:26
Abonamente

Chișinău 7 Octombrie 2016, ora 10:39    Din editia print

Deblocarea situației sau atribuții mai multe pentru primar

Marime Font

Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Consilierii, experții, cetățenii se împart în două tabere și văd documentul ca o „deblocare a situației conflictuale” dintre primarul general și Consiliul Municipal al Chișinăului sau ca un număr mare de atribuții nejustificate pentru primar.

Proiectul legii, privind statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup format de deputați din Partidul Liberal. Conform modificărilor, primarul general „numește, modifică, suspendă şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă, în condițiile legii, cu personalul primăriei, pretorii, vicepretorii şi secretarii preturilor de sector, conducătorii subdiviziunilor administrației publice municipale (direcții generale, direcții, servicii etc.), conducătorii de servicii publice, conducătorii instituțiilor publice municipale, conducătorii întreprinderilor municipale; stabilește atribuțiile de bază ale acestora; conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea profesională continuă”. De asemenea, primarul general stabilește și deleagă atribuții viceprimarilor.

În domeniul reglementării administrative și normative a activității persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul municipiului Chișinău, primarul eliberează autorizaţii și alte acte permisive prevăzute de lege, având dreptul de a le suspenda sau revoca din motive temeinic justificate; constată și dispune demontarea și evacuarea, inclusiv forțată, a panourilor publicitare instalate în mod neautorizat, dar și alte atribuții.

Nu ține de valorile administrării publice moderne

Ion Cebanu, consilier municipal din partea Partidului Liberal susține noile modificări în lege. Consilierul spune că tot ce s-a făcut este un pas spre deblocarea situației, întrucât o parte din consilieri s-au ocupat în ultimul an numai cu blocarea activității Primăriei. „În timp ce la „Valea Morilor” se făceau reparații, investițiile de câteva zeci de milioane trebuiau luate de la Direcția construcții capitale și transmise către „Spații Verzi” ca să le gestioneze, ca să existe un stăpân real, dar unii consilieri se împotriveau, ca după un timp să spună că Primăria sau primarul nu au făcut ce au trebuit să facă”, menționează consilierul.


Ion Cebanu accentuează și problema Parcului Urban de Autobuze. „De vreo 6 ori municipalitatea a venit la ședințe și a prezentat planuri de redresare a situației și de fiecare dată consilierii au evitat să ia o decizie. Câteodată se exagerează și ajunge să sufere cetățenii, orașul. Dar o parte din aceste probleme pot dispărea cu ajutorul acestei legi”, se arată încrezător consilierul din partea fracțiunii liberale.

De altă părere sunt mai mulți consilieri din Consiliul Municipal Chișinău. Ilian Cașu, din partea Partidului Nostru, spune că schimbările în lege sunt niște favoruri făcute de Plahotniuc Partidului Liberal, adică tandemului Ghimpu-Chirtoacă, drept răsplată pentru devotament. „Modificările nu au nimic cu argumentele de eficientizarea, transparentizarea administrației municipale, adică, a valorilor ce țin de administrarea publică modernă. Opinia marii majorități a orășenilor este că Dorin Chirtoacă și cercul de încredere de la Primărie distrug conștient Chișinăul”, a afirmat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Ilian Cașu crede că nu este drept ca primarul să aibă prerogative sporite din contul Consiliului. „Cel din urmă reprezintă forumul legislativ local și pilonul democrației locale și nu este corect ca primarul să desemneze viceprimarii sau să aibă împuterniciri cum ar fi schimbarea statutului loturilor de pământ din agricol în industrial-construcții. Sunt în lege diferite elemente care țin de încurajarea corupției în executiv”, și-a exprimat poziția consilierul municipal.

Un alt consilier municipal susține că proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de Partidul Liberal în Parlament pentru a întări poziția primarului. Alexandru Odințov din partea PSRM-ului mai susține că Partidul Liberal scuipă pe politica europeană în favoarea personală a primarului. „Să vă spun direct, această lege presupune uzurparea puterii. Primarului i s-au oferit mai multe atribuții ca să continue tot ce se petrece acum în oraș. Dar el nu-și îndeplinește sarcinile și noi luptăm cu deciziile lui”, mărturisește consilierul din partea socialiștilor.

Consilierul municipal din partea PPEM, Victor Lutenco zice că legea este un abuz. „Am contestat-o în momentul când era în Parlament și apoi la Curtea Constituțională pentru că pe câteva paliere credem că încalcă Constituția. Se oferă prea multă putere nejustificată primarului, făcându-l mult mai puternic decât Consiliul și asta se întâmplă la mijloc de mandat. E un fel de schimbare de reguli de joc în mijlocul lui. Considerăm că este nedemocratic și neconstituțional”, a afirmat Victor Lutenco.

Atribuțiile primarului – dezlegarea de Consiliu

Ex-primarul general de Chișinău nu prevede o schimbare de situație. „În condițiile destul de dificile, tensionate și din lipsa conlucrării primarului și Consiliu, sigur era necesar ceva de întreprins. Trebuia o revizuire, o modernizare. Dar modificarea legii aduce mai multe atribuții primarului și mai puține drepturi Consiliului, fapt ce va menține conflictul și nu-l va soluționa. Să dea Dumnezeu ca după adoptarea legii lucrurile să se îmbunătățească, dar mi se pare că nu va fi nicio stabilitate. Astfel, trebuia de găsit un consens”, a mărturisit fostul primar.
Serafim Urechean spune că majoritatea chișinăuienilor nu sunt de acord cu haosul din Capitală. „Dar dacă legea va duce la aprofundarea lui, sigur nu va fi bine. Mai mult, nu ar fi fost necesare alte drepturi și abordări decât în celelalte teritorii sau administrații publice locale. Trebuia o lege generală să avem, dar nu una particulară pentru cineva. Cred că e o discriminare și o marginalizare a celorlalți în favoarea cuiva”, mărturisește Urechean.

Și alți primari și-ar dori asemenea atribuții sporite. Primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, susține că situația din primăria din localitate este asemănătoare cu cea a Chișinăului. „Relația dintre primar și consilieri nu e cea mai bună și ar fi necesară această dezlegare - primarul să ia decizia să-și numească viceprimarii. De exemplu, eu din anul trecut nu am confirmat niciun viceprimar, pentru că pe cei care i-aș dori eu nu o să fie acceptați de Consiliu, dar pe cei care mi-i propune consilieri, nu-i vreau eu, ceea ce nu este normal. La capitolul acesta, cred că este necesară atribuția primarului, ca să-și asume numirea viceprimarului”, a declarat primarul de Cahul pentru ziarul TIMPUL.

Liubomir Chiriac, expert în administrare publică la IDIS „Viitorul” susține poziția precum că orice unitate administrativă teritorială trebuie abordată prin aceeași prismă. Mai mult, expertul crede că neînțelegerile din cadrul Primăriei Capitalei nu se vor termina curând. „Este o încercare de a dinamiza lucrurile la Primărie, de a acorda mai mult sprijin primarului și echipei lui pe de o parte, iar pe de alta, se taie din împuternicirile Consiliului Municipal. Adevărul este undeva la mijloc. Legea respectivă nu o să stopeze discuțiile și confruntările, ea doar o să amplifice anumite aspecte”, a afirmat expertul în administrare publică.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)