Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Chișinău 7 Octombrie 2016, ora 10:39    Din editia print

Deblocarea situației sau atribuții mai multe pentru primar

Marime Font

Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Consilierii, experții, cetățenii se împart în două tabere și văd documentul ca o „deblocare a situației conflictuale” dintre primarul general și Consiliul Municipal al Chișinăului sau ca un număr mare de atribuții nejustificate pentru primar.

Proiectul legii, privind statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup format de deputați din Partidul Liberal. Conform modificărilor, primarul general „numește, modifică, suspendă şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă, în condițiile legii, cu personalul primăriei, pretorii, vicepretorii şi secretarii preturilor de sector, conducătorii subdiviziunilor administrației publice municipale (direcții generale, direcții, servicii etc.), conducătorii de servicii publice, conducătorii instituțiilor publice municipale, conducătorii întreprinderilor municipale; stabilește atribuțiile de bază ale acestora; conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea profesională continuă”. De asemenea, primarul general stabilește și deleagă atribuții viceprimarilor.

În domeniul reglementării administrative și normative a activității persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul municipiului Chișinău, primarul eliberează autorizaţii și alte acte permisive prevăzute de lege, având dreptul de a le suspenda sau revoca din motive temeinic justificate; constată și dispune demontarea și evacuarea, inclusiv forțată, a panourilor publicitare instalate în mod neautorizat, dar și alte atribuții.

Nu ține de valorile administrării publice moderne

Ion Cebanu, consilier municipal din partea Partidului Liberal susține noile modificări în lege. Consilierul spune că tot ce s-a făcut este un pas spre deblocarea situației, întrucât o parte din consilieri s-au ocupat în ultimul an numai cu blocarea activității Primăriei. „În timp ce la „Valea Morilor” se făceau reparații, investițiile de câteva zeci de milioane trebuiau luate de la Direcția construcții capitale și transmise către „Spații Verzi” ca să le gestioneze, ca să existe un stăpân real, dar unii consilieri se împotriveau, ca după un timp să spună că Primăria sau primarul nu au făcut ce au trebuit să facă”, menționează consilierul.


Ion Cebanu accentuează și problema Parcului Urban de Autobuze. „De vreo 6 ori municipalitatea a venit la ședințe și a prezentat planuri de redresare a situației și de fiecare dată consilierii au evitat să ia o decizie. Câteodată se exagerează și ajunge să sufere cetățenii, orașul. Dar o parte din aceste probleme pot dispărea cu ajutorul acestei legi”, se arată încrezător consilierul din partea fracțiunii liberale.

De altă părere sunt mai mulți consilieri din Consiliul Municipal Chișinău. Ilian Cașu, din partea Partidului Nostru, spune că schimbările în lege sunt niște favoruri făcute de Plahotniuc Partidului Liberal, adică tandemului Ghimpu-Chirtoacă, drept răsplată pentru devotament. „Modificările nu au nimic cu argumentele de eficientizarea, transparentizarea administrației municipale, adică, a valorilor ce țin de administrarea publică modernă. Opinia marii majorități a orășenilor este că Dorin Chirtoacă și cercul de încredere de la Primărie distrug conștient Chișinăul”, a afirmat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Ilian Cașu crede că nu este drept ca primarul să aibă prerogative sporite din contul Consiliului. „Cel din urmă reprezintă forumul legislativ local și pilonul democrației locale și nu este corect ca primarul să desemneze viceprimarii sau să aibă împuterniciri cum ar fi schimbarea statutului loturilor de pământ din agricol în industrial-construcții. Sunt în lege diferite elemente care țin de încurajarea corupției în executiv”, și-a exprimat poziția consilierul municipal.

Un alt consilier municipal susține că proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de Partidul Liberal în Parlament pentru a întări poziția primarului. Alexandru Odințov din partea PSRM-ului mai susține că Partidul Liberal scuipă pe politica europeană în favoarea personală a primarului. „Să vă spun direct, această lege presupune uzurparea puterii. Primarului i s-au oferit mai multe atribuții ca să continue tot ce se petrece acum în oraș. Dar el nu-și îndeplinește sarcinile și noi luptăm cu deciziile lui”, mărturisește consilierul din partea socialiștilor.

Consilierul municipal din partea PPEM, Victor Lutenco zice că legea este un abuz. „Am contestat-o în momentul când era în Parlament și apoi la Curtea Constituțională pentru că pe câteva paliere credem că încalcă Constituția. Se oferă prea multă putere nejustificată primarului, făcându-l mult mai puternic decât Consiliul și asta se întâmplă la mijloc de mandat. E un fel de schimbare de reguli de joc în mijlocul lui. Considerăm că este nedemocratic și neconstituțional”, a afirmat Victor Lutenco.

Atribuțiile primarului – dezlegarea de Consiliu

Ex-primarul general de Chișinău nu prevede o schimbare de situație. „În condițiile destul de dificile, tensionate și din lipsa conlucrării primarului și Consiliu, sigur era necesar ceva de întreprins. Trebuia o revizuire, o modernizare. Dar modificarea legii aduce mai multe atribuții primarului și mai puține drepturi Consiliului, fapt ce va menține conflictul și nu-l va soluționa. Să dea Dumnezeu ca după adoptarea legii lucrurile să se îmbunătățească, dar mi se pare că nu va fi nicio stabilitate. Astfel, trebuia de găsit un consens”, a mărturisit fostul primar.
Serafim Urechean spune că majoritatea chișinăuienilor nu sunt de acord cu haosul din Capitală. „Dar dacă legea va duce la aprofundarea lui, sigur nu va fi bine. Mai mult, nu ar fi fost necesare alte drepturi și abordări decât în celelalte teritorii sau administrații publice locale. Trebuia o lege generală să avem, dar nu una particulară pentru cineva. Cred că e o discriminare și o marginalizare a celorlalți în favoarea cuiva”, mărturisește Urechean.

Și alți primari și-ar dori asemenea atribuții sporite. Primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, susține că situația din primăria din localitate este asemănătoare cu cea a Chișinăului. „Relația dintre primar și consilieri nu e cea mai bună și ar fi necesară această dezlegare - primarul să ia decizia să-și numească viceprimarii. De exemplu, eu din anul trecut nu am confirmat niciun viceprimar, pentru că pe cei care i-aș dori eu nu o să fie acceptați de Consiliu, dar pe cei care mi-i propune consilieri, nu-i vreau eu, ceea ce nu este normal. La capitolul acesta, cred că este necesară atribuția primarului, ca să-și asume numirea viceprimarului”, a declarat primarul de Cahul pentru ziarul TIMPUL.

Liubomir Chiriac, expert în administrare publică la IDIS „Viitorul” susține poziția precum că orice unitate administrativă teritorială trebuie abordată prin aceeași prismă. Mai mult, expertul crede că neînțelegerile din cadrul Primăriei Capitalei nu se vor termina curând. „Este o încercare de a dinamiza lucrurile la Primărie, de a acorda mai mult sprijin primarului și echipei lui pe de o parte, iar pe de alta, se taie din împuternicirile Consiliului Municipal. Adevărul este undeva la mijloc. Legea respectivă nu o să stopeze discuțiile și confruntările, ea doar o să amplifice anumite aspecte”, a afirmat expertul în administrare publică.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)