Astăzi 29 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:16
Abonamente

Editorial 4 Februarie 2014, ora 08:10    Din editia print

Marime Font

Decalog ... Și când propria ta viață singur n-o știi pe de rost...

DECALOGUL este o provocare interesantă – să alegi, din ceea ce se numește destinul unui om, zece lucruri esențiale, și nu pentru că ele pot fi mai multe sau mai puține, ci fiindcă viața unui om nu poate încăpea în „zece puncte”.

Viața nu e un raft cu cărți sau o valiză cu boarfe de unde poți alege ceea ce-ți trebuie la un moment dat. Și apoi, cine poate pretinde că se cunoaște atât de bine că poate să aleagă din valiza vieții sale exact acele lucruri care-l definesc? Îndemnul anticului Socrate „Cunoaște-te pe tine însuți” continuă să rămână un imperativ. Se zice că noi nu suntem cei care ne credem noi, ci acei pe care ne văd cei din jur. O fi fiind și așa, dar nimeni nu-ți știe viața pe de rost, când tu însuți nu ți-o știi. Să ne amintim de întrebarea lui Eminescu: „Şi când propria ta viaţă singur n-o ştii pe de rost,/ O să-şi bată alţii capul s-o pătrundă cum a fost?”. Alții, de regulă, își bat capul cu altceva...

Trăim într-o lume în refacere, grilele morale se modifică, prioritățile se schimbă, suntem separați și învrăjbiți, ne unește prostia și ura, ne despart limba, sărbătorile, ideologiile, nimeni nu mai vrea să pună osul minții ca să ne împace. Am amestecat totul, ca în traista țiganului: proroci, șarlatani, mucenici, tâlhari... Am pus idioții în icoane, ne-am creat autorități false, nu avem autorități morale, am făcut din Iisus un abțibild pe care-l lipim pe frigider la bucătărie. Cine și unde ești tu în această lume? Cum să alegi „zece puncte” ale vieții tale?

Loading...


Și totuși moi penița-n călimară…

1. FACEREA

Moto: „Nașterea este acea fărâmă de nemurire și eternitate care este dată muritorului”. (Platon)

Bună dimineața, Lume, iată, am apărut și EU.

2. COPILĂRIA

Moto: „Este săracă copilăria care se aduce în jertfă maturității”. (W. Ditheu)

Tinerețea e zbuciumată, superficială, nu-ți dă timp pentru gândire și reflecții. Vârsta bărbăției e pragmatică, cinică, avară, lacomă, circumscrisă zbuciumului, pasiunilor și iluziilor pământești. Numai copilăria este profundă, în copilărie omul gândește mult, își pune întrebări, cercetează lumea din jur și doar în câțiva ani învață atâtea câte apoi nu învață timp de o viață. Copilăria nu e numai o vârstă fizică, ci și una spirituală, poate mai întâi și în cea mai mare măsură spirituală. Eu am avut fericirea să parcurg de la A la Z vârsta copilăriei spirituale prin contactul cu natura; omul e fiu al naturii, nu al internetului, omul e o parte a naturii, nu a computerului, eu am descoperit această lume cu mintea și cu ochii mei pe viu, nu în Internet. Eu am văzut cum clocesc și cum își scot puii găinile, rândunelele și potârnichile, eu am văzut cum își scot coarnele bourești melcii, eu am dormit noaptea în câmp și am numărat stelele... Am rămas pentru totdeauna bolnav de aceste miracole și frumuseți din lunca Prutului. Așa cum sunt, bun sau rău, COPILĂRIA m-a zidit.

3. MAMA

Moto: „Mamă, tu ești Patria mea”. (Gr. Vieru)

De mama îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină. Din toate imaginile, prima care îmi apare este mama cu degetele mâinilor însângerate care rodea rufele de tabla aia cu valuri, căreia țăranii îi ziceau atunci rusește „doskă. Asta era pe atunci singura și cea mai performantă „mașină de spălat”... Rodea fiecare rufă aparte, apoi ieșea afară să le înșire... Noi urmăream cu nasurile turtite la geam cum le înșira, învăluită într-un nor de aburi... Când azi văd cu câtă ostentație se promovează femeia „descoperită frumos”, dar nu femeia născătoare de prunci, care menține focul în vatră, îmi apare în imaginație chipul senin al mamei, cu mâinile zdrelite de „doskă” și umflate de ger... Astăzi toți caută cu febrilitate ideea națională a R. Moldova. Sunt convins că ideea națională a unui stat bolnav, cum e al nostru, trebuie să fie respectul față de MAMĂ, față de FEMEIE în general. Dacă nu instituim cultul femeii, nu vom avea o națiune sănătoasă și liberă.

4. DESTINUL

Moto: „Un destin omenesc e mai mult decât un drum ce leagă o copilărie de un mormânt”. (O. Paler)

Nu cred în zodii și horoscoape. De multe ori mă gândesc ce rol și ce loc a ocupat și ocupă în viața mea Dumnezeu. Sunt sigur că nu sunt un credincios bun, sunt uneori bântuit de crize fataliste și ateiste, dar știu că sunt sub zodia unui Destin. Mă gândesc cum aș ființa dacă nu aș crede în acest Destin? Dumnezeu dă sens vieții mele, fiindcă îmi oferă perspectiva continuității vieții și dincolo de mormânt; luați-mi această perspectivă și atunci care ar fi sensul zbuciumului meu până la mormânt? Destinul nu este o paradigmă metafizică, o construcție abstractă, ci o cunună împletită din realități sângeros de palpabile – părinții care au intrat în pământ, copiii mei care îmbătrânesc, patria care simt că nu este a mea, pastilele pe care le înghit în fiecare zi, cretinii care fac politică la televizor, colegii mei de la redacție, cărțile mele nescrise, câinii care se scârnăvesc pe trotuar, sărbătorile de Crăciun care vin în sănii cu zurgălăi, trase de cai voievodali, cu hamuri roșii, amintirile care mă terorizează și îmi fură tot mai mult timp… Sunt ostaticul acestor realități, ele formează Destinul meu, ele Îl așază pe Dumnezeu între ceea ce este și ceea ce nu va fi.

5. LIMBA ROMÂNĂ

Moto: „Când a început limba omenească? Când lucrurile și-au pierdut numele pe care li le-a dat Dumnezeu”. (L. Blaga)

M-am născut în LIMBA ROMÂNĂ și voi muri în LIMBA ROMÂNĂ, vinovat că nu am pătruns-o până la capăt și, poate, de multe ori, i-am rănit frumusețile. Voi muri trist pentru că, și azi, această pasăre rănită este alungată din cuibul său.

6. FAMILIA

Moto: „Instituția divorțului dintr-o țară este cea mai bună probă a decadenței morale a acestei țări”. (I. Hasdeu)

Am crescut într-o familie numeroasă. Familia a fost prima și cea mai importantă școală a vieții. Acolo am învățat filozofia tuturor relațiilor, inclusiv a ierarhiilor și respectului. (Apropo, dacă tata întârzia la masă, mama învelea mămăliga într-un prosop alb și curat și o punea între perne, să nu se răcească...). Azi familia, ca fenomen social, e în descompunere. Individul azi se pune deasupra familiei. Liberalizarea pieței sexuale distruge familia. De aici și divorțurile, care au devenit o chestie de rutină administrativă. E o tragedie. La fel de tragică e și soarta copiilor crescuți în afara familiei, ai căror părinți sunt plecați la lucru peste hotare. Azi încep a se căsători acești copii... Ce model de familie au ei? Cum îi vor crește ei pe copiii lor? Cum îi vor mângâia, dacă ei n-au fost mângâiați? Cum îi vor iubi, dacă ei n-au simțit iubirea?

7. SCRISUL

Moto: „Cine a simțit plăcerea creației, pentru acela celelalte plăceri nu mai există”. (A. Cehov)

Scrisul e un destin. Toată viața am scris. N-am publicat nici un sfert din ceea ce am scris. Oficial în presă sunt din 1997, dar am publicat de prin 1987, articole pe care unii le considerau curajoase... Nu am făcut însă jurnalism profesionist în epoca sovietică. Sunt robul unei iluzii: cred că scrisul poate schimba lumea.

8. CETATEA

Moto: „Cine nu-și iubește Patria nu poate iubi nimic”. (G. G. Byron)

Cetatea este Patria, iar Patria nu e o dugheană sau o organizație oarecare... Barbu Ștefănescu Delavrancea definea astfel Patria: „Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor. Ca să fie o Patrie, trebuie mai întâi să fie religia strămoşilor, sfânta cuminicătură a sufletelor calde, adoraţie a acelora care au fost şi nu mai sunt decât ţărână şi oase”. În toate pe care le-am făcut și le fac, am încercat și încerc să-mi servesc patria, așa cum înțeleg eu. Am fost, sunt și voi fi cât voi mai trăi într-un conflict permanent cu acei care tratează Patria ca pe o dugheană unde pot lua totul pe gratis. Sunt mândru de Patria mea, dar nu de cea care se întinde de la Bălți până la Bender, ci de la munte până la mare și până la Dunărea albastră, ca să-l citez pe Eminescu...

9. BĂRBĂȚIA

Moto: „40 de ani sunt bătrânețea tinereții, 50 de ani – tinerețea bătrâneții”. (V. Hugo)

Bărbăția, în acest context, nu exprimă o calitate, ci o vârstă. Eu împart astfel vârsta omului: copilăria, tinerețea, bărbăția, bătrânețea și plecarea. Frontierele dintre aceste vârste sunt strict individuale. Unii sunt copii toată viața, unii sunt tineri toată viața, unii sunt bătrâni toată viața. În viziunea mea, bărbăția e vârsta când înțelegi ce faci și de ce faci un lucru. Copilăria e sub teroarea întrebărilor, tinerețea e sub zodia nebuniei sângelui dezlănțuit, bătrânețea e perioada tranziției spre cele eterne și doar vârsta bărbăției e cea care întrunește și exprimă creator și lucid toate celelalte vârste.

10. STINGEREA

Moto: „De unde putem ști ce este moartea, dacă nu știm încă ce este viața?” (Confucius)

(VIP Magazin, decembrie 2013) 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 09:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII moldovenilor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din cetățeni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:43

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 29 FEBRUARIE 2020. La mulți ani o dată la 4 ani!

O data la 4 ani avem ocazia sa sarbatorim Pestii nascuti pe data speciala de 29 februarie iar in acest an ziua aceasta pica foarte bine, sambata, deci sa inceapa petrecerea! Mercur, planeta comunicarii si gandirii, acum retrograd in Pesti, este intr-un frumos sextil astazi cu rebelul Uranus in...

( ) Citeşte tot articolul

Film 29 Februarie 2020, ora: 08:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:32

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Percheziţii la sediile Porsche, într-o nouă investigaţie legată de manipularea emisiilor poluante. Care sunt acuzațiile

Procurorii din Germania au efectuat percheziţii la sediile Porsche, în cadrul celei mai recente investigaţii legate de manipularea emisiilor (Dieselgate), a anunţat vineri publicaţia Der Spiegel, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:23

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Defrișări ilegale de copaci, la HÂNCEȘTI. A fost adus un prejudiciu considerabil mediului

Grupul operativ al IPM Hâncești la 27.02.2020 a efectuat un raid de contracarare a tăierilor ilicite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:20

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Orașul Cahul, prădat de hoți. Dacă vezi asta în ușa vecinilor, cheamă poliția

Două cazuri de furturi a apartamentelor a căror stăpâni sunt plecați peste hotare sau apartamente lăsate fără supraveghere au fost înregistrate în ultima perioadă în Cahul. Despre aceasta ne-au informat angajații IP Cahul, care au menționat că hoții pun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:16

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă șocantă, la Criuleni / VIDEO

Crimă macabră la Criuleni. Un tânăr de 25 de ani l-ar fi ucis pe concubinul mamei sale, după care, îmreună cu femeia ar fi îngropat cadavrul victimei în grădina din spatele casei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Februarie 2020, ora: 08:06

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

O femeie și fetița sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, pe tercerea de pietoni / FOTO

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață, la Tiraspol. O femeie și fiica sa de 8 ani au fost spulberate de o mașină, în timp ce se traversau strada, pe o trecere de pietoni nesemaforizată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 20:18

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

ULTIMA ORĂ /// Fracțiunea PDM mai PIERDE un deputat. Diacov anunță că Gheorghe Braşovschi merge la ProMoldova cu „lacrimi în ochi”

 Partidul Democrat din Moldova a mai pierdut un deputat. Gheorghe Braşovschi a părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Diacov, în favoarea "Pro-Moldova". Anunţul a fost făcut chiar de Diacov pe pagina sa de facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

ROMÂNIA /// DNA va ANCHETA felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)