Actualitate

Decesele care au marcat lumea întreagă în anul 2015

Au fost actori de Oscar, regizori sau unii dintre cei mai mari sportivi, foşti şefi de stat, mari cântăreţi sau savanţi. Toţi ne-au părăsit în anul ce tocmai se încheie. Să aruncăm o privire asupra unora dintre cei mai cunoscuţi oameni care au trecut în nefiinţă în 2015.

23 ianuarie – Regele Abdullah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite

Unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, regele Arabiei Saudite a ajuns pe tron în anul 2005, după o domnie de 23 de ani a fratelui sau Fahd. Abdullah a fost considerat printre cei mai puternici 10 oameni din lume în perioada 2009-2013, în topul anual Forbes, în anul 2010 fiind depăşit doar de preşedintele american Barack Obama şi de cel chinez Hu Jintao.

Conform ultimului top Forbes, din noiembrie 2014, monarhul saudit se află pe locul 11 al celor mai puternici oameni din lume. Avea 90 de ani.

25 ianuarie – Demis Roussos

Artistul grec, crescut însă în Alexandria, Egipt, a făcut parte din trupa Aphrodite’s Child şi va rămâne în memoria fanilor săi cu hituri legendare, precum "Goodbye My Love Goodbye", "My Friend the Wind" sau "Lovely Lady of Arcadia".

Cu o carieră de peste 40 de ani, Artemios (Demis) Ventouris Roussos a concertat de mai multe ori în România, umplând de fiecare dată sălile. A primit peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant şi a vândut peste 60 de milioane de albume în toată lumea. Avea 69 de ani.

14 februarie – Michele Ferrero

A fost părintele cremei de ciocolată şi alune care crescut generaţii de italieni şi nu numai – Nutella. În plus, tot el a produs bomboanele Ferrero Rocher, dar şi ouăle de ciocolată cu surprize Kinder şi Tic Tac-ul.

Compania Ferrero a fost fondată în 1946, când un magazin de cafea şi produse de patiserie a fost transformat într-o fabrică de dulciuri. Compania a dezvoltat apoi pastă Nutella, pe baza de ciocolată şi nuci, pentru că materia prima, cacaoa, era scumpă. Michele Ferrero a ajuns pe locul 31 în topul Forbes din 2011. Avea 89 de ani.

27 februarie – Leonard Nimoy

Actorul care l-a interpretat pe Mr. Spock din serialul Star Trek suferea de o boală pulmonară cronică, apărută după mulţi ani de fumat. De asemenea, a regizat câteva filme, printre care "Trei bărbaţi şi un bebeluş" (1987), cu Tom Selleck, şi "The Good Mother" (1988), cu Diane Keaton şi Liam Neeson. Are şi 4 nominalizări la premiile Emmy. Avea 83 de ani.

30 aprilie – Ben E. King

Ben E. King, pe numele sau real Benjamin Earl Nelson, a avut o serie de hituri cu care a cucerit topurile muzicale în anii 1960 şi 1970. Dar niciunul nu a fost la fel de popular că "Stand By Me". Pe lângă acest hit, Ben E. King a făcut celebre şi piesele "Spanish Harlem", "Amor", "Don’t Play That Song (You Lied) " sau "Supernatural Thing – Part I". Avea 76 de ani.

14 mai – B.B. King

Regele bluesului a vândut milioane de albume în întreagă lume, iar în 2009 a primit cel de-al 15-lea premiu Grammy, la care a fost nominalizat de 30 de ori. De-a lungul carierei a lansat peste 50 de albume.

Printre hiturile sale se numără "There Must be a Better World Somewhere", "When Love Comes to Town", o colaborare cu U2, sau "Lucille". Avea 89 de ani.

23 mai – John Nash

Matematicianul a murit împreună cu soţia să, Alicia, într-un accident de maşină produs pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Accidentul s-a petrecut în timp ce cei doi se aflau într-un taxi pe o autostrada din New Jersey.

Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, în anul 1994, Nash a inspirat personajul din filmul "A Beautiful Mind" (2001), unde rolul principal i-a adus o nominalizare la Oscar actorului Russel Crowe. Omul de ştiinţă s-a confruntat mare parte din viaţă să cu schizofrenia. Avea 86 de ani.

7 iunie – Christopher Lee

Actorul care i-a dat viaţă pe marele ecran lui Dracula şi vrăjitorului Saruman din trilogiile "Stăpânul inelelor" şi "Hobitul" a apărut şi în câteva dintre filmele recente din seria "Star Wars".

De asemenea, în ultimii ani a jucat în filme regizate de Tim Burton, în care au apărut şi Johnny Depp şi Helena Bonham Carter, precum şi în "Hugo" (2011). Carieră să cinematografică se întinde pe aproape 70 de ani şi cuprinde peste 200 de filme. Avea 93 de ani.

17 iunie – Suleyman Demirel

Fost preşedinte şi prim-ministru al Turciei, Demirel s-a aflat în funcţii înalte de conducere ale ţării pentru 35 de ani. A vizitat România de mai multe ori în perioada 1993-2000, în care a fost preşedinte, dar s-a întâlnit şi cu Nicolae Ceauşescu, în anii ’70, când era prim-ministru. Avea 90 de ani.

10 iulie – Omar Sharif

Cunoscut pentru rolurile în clasicele "Lawrence al Arabiei", "Doctor Zhivago" sau "Noaptea generalilor", Omar Sharif a suferit un atac de cord şi a murit la Cairo. A fost nominalizat în anul 1962 la Premiul Oscar pentru rolul principal din cel mai cunoscut film al sau, "Lawrence al Arabiei", iar în carieră să a jucat în aproape 100 de filme. Avea 83 de ani.

17 iulie – Jules Bianchi

Pilotul echipei britanice Marussia era în comă din luna octombrie 2014, după ce s-a izbit frontal cu o macara pe circuitul de la Suzuka. Bianchi este primul pilot ce moare în urmă unui accident suferit pe pistă, după Ayrton Senna, în 1994. Pilotul francez debutase în Formulă 1 în 2013 şi era considerat o mare speranţa, cu toate că nu reuşise să adune decât două puncte în 34 de curse, în sezoanele 2013 şi 2014. Avea 26 de ani.

30 august – Wes Craven

Celebrul regizor de filme horror a murit din cauza cancerului la creier. A fost regizor, scenarist sau producător pentru zeci de astfel de filme, cele mai celebre fiind "A Nightmare on Elm Street" (1984), cu Johnny Depp, sau seria "Scream", din anii ’90. "The Hills Have Eyes" (2006) este un alt horror celebru la care a contribuit în calitate de scenarist. Avea 76 de ani.

24 octombrie – Maureen O’Hara

Actriţa americană de origine irlandeză a devenit celebra pentru rolurile din "Ce verde era valea mea" (1941) şi "Miracolul de pe stradă 34" (1947). Alte filme în care a jucat sunt "Rio Grande", "Capcană pentru părinţi" sau "Cocoşatul de la Notre Dame", apărând totodată în mai multe filme western şi în câteva cu John Wayne.

Carieră să cuprinde mai mult de 50 de filme, iar majoritatea acestora a fost în anii ’40 şi ’50, când era considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. În 2015 a primit Oscarul onorific. Avea 95 de ani.

A murit actriţa americană Maureen O’Hara, "regina Technicolorului"

10 noiembrie – Helmut Schmidt

Fostul cancelar german din perioada 1974-1982 a murit în oraşul natal, Hamburg. Născut în luna Marii Uniri, Schmidt a fost ministru al Apărării, Economiei şi Finanţelor, în perioada 1969 – 1974, şi a făcut parte din Partidul Social Democrat. Avea 97 de ani.

18 noiembrie – Jonah Lomu

Unul dintre cei mai mari jucători de rugby din istorie, neozeelandezul a fost diagnosticat cu o afecţiune renală în anul 1995, la 20 de ani, iar în anul 2003 a ajuns pentru prima dată la dializă. Un an mai târziu, Lomu era supus unui transplant de rinichi şi îşi anunţă intenţia de a reveni în sport. S-a retras însă din activitate în anul 2007 din cauza problemelor medicale.

Jonah Lomu a reuşit 43 de eseuri în 73 de meciuri pentru "All Blaks", impunându-se că una dintre figurile legendare ale rugbyului. Avea 40 de ani.

Tragedie în sportul mondial: Legendarul Jonah Lomu a murit

4 decembrie – Robert Loggia

Actorul a jucat roluri în filme precum "Scarface", "Big" şi "Independence Day", fiind nominalizat la Premiul Oscar pentru rolul secundar din "Jagged Edge" (1985). Carieră să cinematografică cuprinde aproape 100 de filme. Avea 86 de ani.

A murit Robert Loggia

29 decembrie – Pavel Srnicek

Fostul mare portar al echipei naţionalei de fotbal a Cehiei a murit în urmă unui stop cardiac suferit pe 20 decembrie, în timp ce alerga în oraşul sau natal, Ostrava. Pavel Srnicek a adunat 49 de selecţii în naţională Cehiei, cu care a cucerit medalia de argint la EURO 1996 şi a participat la EURO 2000. El a evoluat la echipe de club precum Newcastle, Portsmouth, West Ham, Sheffield Wednesday, Brescia şi Beira Măr. Avea 47 de ani.

sursă: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *