Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2018, ora 17:18

Decizia CSJ / Legea învățământului din Găgăuzia este ILEGALĂ

Marime Font

Magistrații Curții Supreme de Justiție au decis că legea învățământului din UTA Găgăuzia este ilegală. Legea a fost adoptată în anul 2016, de către Adunarea Populară de la Comrat, fără a fi consultată cu autoritățile centrale și a provocat mai multe critici din partea autorităților de la Chișinău.

În 2016, Ministerul Educației a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Adunării Populare a Găgăuziei. Ministerul Educaţiei consideră că propria legea a învățământului pe care a adoptat Comratul este ilegală în fond, fiind emisă contrar prevederilor legii. Documentul votat de membrii Adunării Populare vine în contradicţie cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi, în special, cu ale legislaţiei naţionale care formează cadrul juridic al educaţiei.

În decizia CSJ, se menționează că actele de studii sunt eliberate în trei limbi, potrivit formatelor elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei. Magistrații Curții Supreme de Justiție consideră că, în condiţiile în care Legea învățământului UTA Găgăuzia prevede utilizarea modelului diplomei conform formatului aprobat de minister, este neîntemeiată indicarea unilaterală a limbilor în care se completează actele de studii. Astfel, Republica Moldova, fiind parte a Procesului Bologna, eliberează acte de studii în două limbi: limba română şi limba engleză.Potrivit deciziei, este doar de competenţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de a defini, elabora şi aproba standardele educaţionale de stat, acestea nu pot fi definite, elaborate sau aprobate de autorităţile locale cu luarea în calcul a propunerilor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Magistrații mai susțin că Legea învățământului din UTA Găgăuzia reglementează relaţiile internaţionale în domeniul învăţământului în timp ce Găgăuzia nu este subiect al relaţiilor internaţionale şi nu poate semna tratate internaţionale cu alte state şi organizaţii internaţionale.

Așa-zisa lege a învățământului adoptată de Adunarea Populară de la Comrat prevedea că procesul de studii are loc în trei limbi: găgăuză,, moldovenească” și rusă. Documentul presupunea și o studiere mai aprofundată a istoriei regiunii.

https://radiochisinau.md/
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md