Sport

Decizii revolutionare la Congresul Olimpic

La inceputul acestei luni, la Copenhaga s-au produs doua evenimente de importanta cruciala pentru Miscarea Olimpica: Sesiunea 121-a a Comitetului National Olimpic si editia a XIII-a a Congresului Olimpic. Este de remarcat ca, pentru prima data, acest for a fost convocat in anul 1894, cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de la Atena.

Actiunea care a suscitat un interes mediatic fara precedent a fost, indubitabil, alegerea orasului-gazda a Jocurilor Olimpice-2016. Peste 1000 de jurnalisti au imortalizat momentul culminant cand presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a anuntat ca, peste sapte ani, Olimpiada se va desfasura in capitala Braziliei, Rio de Janeiro.

Doua probe noi in programul olimpic

Agenda Sesiunii 121 a CIO a inclus, de asemenea, alte doua puncte importante: extinderea programului olimpic prin doua sporturi noi, incepand cu editia 2016: rugbi-7 si golful, precum si alegerea unor noi membri ai CIO. Este de remarcat ca rugbiul este un sport cu traditii in R. Moldova si are sanse reale sa fie prezent la Olimpiada braziliana.Congresul al XIII-lea a fost convocat dupa 15 ani de la precedentul for de acest nivel, care a avut loc in anul 1994 la Paris. Lucrarile congresului s-au desfasurat pe durata a doua zile, in conformitate cu Regula 4 a Cartii Olimpice.

La lucrarile forului moderat de presedintele CIO, Jacques Rogge, au fost prezenti 1249 de participanti si observatori, inclusiv membri ai CIO, reprezentanti ai federatiilor internationale si comitetelor nationale olimpice, sportivi, antrenori, arbitri, delegati tehnici, reprezentanti ai comitetelor de organizare a Jocurilor Olimpice din 2010, 2012, 2014 si 2016, reprezentanti ai Agentiei Mondiale Antidopaj si ai Tribunalului de Arbitraj Sportiv etc. La lucrarile de deschidere a Congresului au participat secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon, si presedintele Timorului de Est, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Jose Ramon-Horta.

Miscarea Olimpica trebuie reactualizata

Misiunea de baza a Congresului a constat in revizuirea locului si rolului Miscarii Olimpice in societatea actuala, aflata in continua transformare, prin prelucrarea informatiilor si opiniilor, in scopul formularii ulterioare a propunerilor si rezolutiilor. Metoda adoptata pentru pregatirea Congresului a prevazut o etapa preliminara – Congresul Olimpic Virtual, care a oferit o ocazie unica, incepand cu luna octombrie 2007 pana in februarie curent, de a prezenta informatii pretioase atat din partea reprezentantilor Miscarii Olimpice, precum si din partea publicului larg. Aceasta inovatie s-a dovedit a fi destul de prolifica, soldandu-se cu 453 de contributii din partea olimpicilor si 1319 – din partea publicului larg.

Cu prilejul Congresului Olimpic, CIO a lansat si noul site web, cu un continut imbogatit si variat, ce urmeaza sa serveasca mai eficient membrii familiei olimpice, dar si alti utilizatori ai Internetului. Tematica examinata la lucrarile Congresului s-a axat pe urmatoarele teze: sportivii si rolul lor, Jocurile Olimpice, structura Miscarii Olimpice, olimpismul si tineretul, revolutia numerica.
Sportivii reprezinta esenta Miscarii Olimpice si sunt sustinuti de structuri importante precum cluburi locale, federatii nationale si internationale, comitete nationale olimpice. Sportivii contribuie semnificativ la dezvoltarea Miscarii Olimpice devenind modele pentru tanara generatie, de aceea ei trebuie incurajati sa joace un rol mai important in procesul de organizare si dezvoltare a sportului in secolul XXI.

Jocurile Olimpice reprezinta un eveniment unic si special si este important ca CIO sa depuna toate eforturile pentru a pastra statutul unei manifestatii sportive de prim-plan. Miscarea Olimpica trebuie sa se bazeze pe respect, responsabilitate si incredere. Controlul dimensiunii, costurilor si complexitatii Jocurilor Olimpice trebuie concordat in asemenea mod incat Jocurile sa ramana o actiune sportiva de anvergura si sa permita unui numar cat mai mare de orase sa candideze pentru organizarea JO.

Jocurile Tineretului – un credit pentru generatiile viitoare

O alta problema discutata in cadrul Congresului a fost cea a autonomiei Miscarii Olimpice. Astfel a fost reafirmata necesitatea unitatii si a unei cooperari mai stranse intre toate elementele Miscarii pentru a se asigura autonomia sportului sub egida si conducerea CIO. In scopul promovarii sportului si spiritului olimpic printre tineri, CIO se afla in plin proces de pregatire a primei editii a JO pentru tineret, care vor fi organizate in anul 2010, la Singapore. Acestea reprezinta o ocazie unica in istoria olimpismului modern de a ameliora pe plan international oferta educativa si sportiva pentru tineri si de a determina actiunile pe care CIO si Miscarea Olimpica urmeaza sa le intreprinda in acest domeniu.

Un aspect de importanta majora pentru dezvoltarea Miscarii Olimpice si cooperarii intre toti membrii familiei Olimpice il constituie revolutia electronico-numerica si efectele ei. Progresele realizate in domeniul tehnologiilor de comunicare au marcat un nou inceput al erei numerice care a revolutionat schimbul si difuzarea de informatie si a contribuit la crearea unei retele mondiale olimpice. CIO considera ca Miscarea Olimpica trebuie sa exploreze toate posibilitatile oferite de revolutia numerica pentru a asigura o acoperire mediatica extinsa pentru Jocurile Olimpice, Jocurile Olimpice pentru tineret, precum si alte evenimente sportive recunoscute de CIO.

In concluzie, Congresul Olimpic a invitat CIO, federatiile internationale, comitetele nationale olimpice si alti parteneri de gen, sa studieze si sa implementeze recomandarile Congresului. Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, multiplu campion mondial, presedinte al Comitetului National Olimpic din R. Moldova

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *