Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:13
Abonamente

Media 21 Ianuarie 2014, ora 08:07    Din editia print

Declarația ziarului TIMPUL: De ce nu ne putem solidariza cu Jurnal TV

Marime Font

Recent, un mercenar de presă care, până la 2009 a măcelărit, la comanda comuniștilor, opoziția democratică seară de seară la EU TV, a acuzat publicația noastră că „nu s-a solidarizat cu Jurnal TV și cu celelalte posturi închise”.

Înainte de a discuta despre lipsa așa-zisei „solidarități” este cazul să enunțăm câteva fapte care au stat la baza acestei manipulari grosolane a opiniei publice, botezată de cei de la Jurnal TV ca „atac fără precedent”. 

1. Niciunul din posturile TV vizate nu a fost închis.
2. Jurnal TV a dezlănțuit o campanie zgomotoasă de manipulare a opiniei publice ce viza o decizie inexistentă a CCA.
3. Legislația din domeniul audiovizualului nu prevede și nici n-a prevăzut vreodată existența unor posturi TV, cu excepția IPNA, care ar urma să fie distribuite obligatoriu de cabliști.

Reieșind din faptele enunțate, rezultă univoc că agenda discuțiilor publice impusă de Jurnal TV era una falsă, iar așa-zisul „atac fără precedent” nu-i nimic altceva decât o noua campanie de manipulare și dezinformare, lansată de proprietarii acestui post TV, în scopuri eminamente politice care nu au nici o legătură cu presa sau cu libertatea de exprimare. 


Din aceste considerente, TIMPUL a considerat imposibil să se solidarizeze cu foști colaboratori „cu misiuni speciale” ai ex-președintelui comunist V. Voronin și cu personajele obscure care au acumulat averi în perioada guvernării comuniste, iar la ora actuală finanțează Jurnal TV. De asemenea, am considerat descalificantă și degradantă din punct de vedere moral o solidarizare cu acei mercenari de presă, care au compromis jurnalismul democratic prin execuțiile mediate publice organizate în perioada guvernării comuniste. Societatea n-a uitat de „jurnalismul” de la Euro TV, identic cu cel practicat actualmente la Jurnal TV.

Societatea nu a uitat cum au fost partajate în 2006-2007 posturile Antena C și Euro TV între PCRM și PPCD. Unul din cei doi finanțatori ai Jurnal TV, la acel moment membru al Consiliului Municipal, a votat pentru „privatizarea” acestor două posturi și aruncarea în stradă a zeci de jurnaliști. 
Patronii Jurnal TV, la fel ca și mercenarii de presă care se produc la această televiziune, au fost parte a guvernării comuniste care în 2004 a încercat prin procese judiciare la comanda să închidă ziarul TIMPUL. Aceeași guvernare comunistă, la 24 iunie 2004 a atacat-o banditește pe jurnalista Alina Anghel, iar la 15 ianuarie 2008 persoane din anturajul PCRM și PPCD au organizat vandalizarea redacției TIMPUL. Tot la comanda regimului comunist, în 2008, Procuratura i-a deschis dosar penal redactorul șef de la TIMPUL, C. Tănase, pentru că a declarat la un miting al jurnaliștilor că R. Moldova nu are viitor dacă nu scapă de Voronin și armata rusească de la Tiraspol! În perioada de până la 2009, mai mulți jurnaliști (V. Saharneanu, N. Dabija, P. Bogatu, N. Negru, C. Tănase) și mai multe instituții de presă (TIMPUL, JURNAL de CHIŞINĂU, ZIARUL DE GARDĂ, Literatura și Arta, postul de radio VOCEA BASARABIEI) erau ținta campaniilor mediatice organizate sistematic de acei mercenarii de presă care ieri erau în slujba regimului Voronin, iar azi dictează politica editorială la Jurnal TV.   
Prin urmare, participarea la campaniile de manipulare organizate de acest post TV, sub pretextul solidarității de breaslă, ar însemna să aduci o ofensă bunului simț și să compromiți noțiunea de solidaritate de presă. În acest context, menționăm că datorită manipulărilor grosolane și campaniilor mincinoase derulate permanent de Jurnal TV, majoritatea liderilor de opinie de valoare care anterior activau la acest post, au refuzat colaborarea cu această instituție.

Cu un asemenea „jurnalism” noi nu ne putem solidariza!

Redacția TIMPUL
21 ianuarie 2014 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)