Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Media 21 Ianuarie 2014, ora 08:07    Din editia print

Declarația ziarului TIMPUL: De ce nu ne putem solidariza cu Jurnal TV

Marime Font

Recent, un mercenar de presă care, până la 2009 a măcelărit, la comanda comuniștilor, opoziția democratică seară de seară la EU TV, a acuzat publicația noastră că „nu s-a solidarizat cu Jurnal TV și cu celelalte posturi închise”.

Înainte de a discuta despre lipsa așa-zisei „solidarități” este cazul să enunțăm câteva fapte care au stat la baza acestei manipulari grosolane a opiniei publice, botezată de cei de la Jurnal TV ca „atac fără precedent”. 

1. Niciunul din posturile TV vizate nu a fost închis.
2. Jurnal TV a dezlănțuit o campanie zgomotoasă de manipulare a opiniei publice ce viza o decizie inexistentă a CCA.
3. Legislația din domeniul audiovizualului nu prevede și nici n-a prevăzut vreodată existența unor posturi TV, cu excepția IPNA, care ar urma să fie distribuite obligatoriu de cabliști.

Reieșind din faptele enunțate, rezultă univoc că agenda discuțiilor publice impusă de Jurnal TV era una falsă, iar așa-zisul „atac fără precedent” nu-i nimic altceva decât o noua campanie de manipulare și dezinformare, lansată de proprietarii acestui post TV, în scopuri eminamente politice care nu au nici o legătură cu presa sau cu libertatea de exprimare. 



Din aceste considerente, TIMPUL a considerat imposibil să se solidarizeze cu foști colaboratori „cu misiuni speciale” ai ex-președintelui comunist V. Voronin și cu personajele obscure care au acumulat averi în perioada guvernării comuniste, iar la ora actuală finanțează Jurnal TV. De asemenea, am considerat descalificantă și degradantă din punct de vedere moral o solidarizare cu acei mercenari de presă, care au compromis jurnalismul democratic prin execuțiile mediate publice organizate în perioada guvernării comuniste. Societatea n-a uitat de „jurnalismul” de la Euro TV, identic cu cel practicat actualmente la Jurnal TV.

Societatea nu a uitat cum au fost partajate în 2006-2007 posturile Antena C și Euro TV între PCRM și PPCD. Unul din cei doi finanțatori ai Jurnal TV, la acel moment membru al Consiliului Municipal, a votat pentru „privatizarea” acestor două posturi și aruncarea în stradă a zeci de jurnaliști. 
Patronii Jurnal TV, la fel ca și mercenarii de presă care se produc la această televiziune, au fost parte a guvernării comuniste care în 2004 a încercat prin procese judiciare la comanda să închidă ziarul TIMPUL. Aceeași guvernare comunistă, la 24 iunie 2004 a atacat-o banditește pe jurnalista Alina Anghel, iar la 15 ianuarie 2008 persoane din anturajul PCRM și PPCD au organizat vandalizarea redacției TIMPUL. Tot la comanda regimului comunist, în 2008, Procuratura i-a deschis dosar penal redactorul șef de la TIMPUL, C. Tănase, pentru că a declarat la un miting al jurnaliștilor că R. Moldova nu are viitor dacă nu scapă de Voronin și armata rusească de la Tiraspol! În perioada de până la 2009, mai mulți jurnaliști (V. Saharneanu, N. Dabija, P. Bogatu, N. Negru, C. Tănase) și mai multe instituții de presă (TIMPUL, JURNAL de CHIŞINĂU, ZIARUL DE GARDĂ, Literatura și Arta, postul de radio VOCEA BASARABIEI) erau ținta campaniilor mediatice organizate sistematic de acei mercenarii de presă care ieri erau în slujba regimului Voronin, iar azi dictează politica editorială la Jurnal TV.   
Prin urmare, participarea la campaniile de manipulare organizate de acest post TV, sub pretextul solidarității de breaslă, ar însemna să aduci o ofensă bunului simț și să compromiți noțiunea de solidaritate de presă. În acest context, menționăm că datorită manipulărilor grosolane și campaniilor mincinoase derulate permanent de Jurnal TV, majoritatea liderilor de opinie de valoare care anterior activau la acest post, au refuzat colaborarea cu această instituție.

Cu un asemenea „jurnalism” noi nu ne putem solidariza!

Redacția TIMPUL
21 ianuarie 2014 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul