Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:01
Abonamente

Actualitate 20 Martie 2020, ora 07:16

DECLARAȚIE /// Partidele politice (PSRM, PDM, DA, PAS, Blocul ”UNIREA”, partidul ”Șor”) ce au participat în acest scrutin nu au NIMIC ÎN COMUN cu sănătatea şi necesitățile oamenilor

Marime Font

Republica Moldova la fel ca și majoritatea statelor europene se confruntă cu o criză de proporții provocată de pandemia COVID-19. Trecem prin momente grele ce provoacă și pun la încercare sistemul economic și medical al țării noastre. În aceste clipe dificile avem nu numai responsabilitatea de a ne proteja pe noi și familiile noastre, dar și responsabilitatea de a ne proteja și comunitățile în care locuim; clipe în care trebuie prin comportamentul nostru social să avem grijă de cei mai vulnerabili membri ai societății noastre.

Partidul Verde Ecologist își exprimă solidaritatea cu cetăţenii responsabili, care respectă regimul de carantină, cu toți cei afectați și aduce mulțumiri tuturor medicilor și personalului implicat în combaterea acestei maladii. La fel, PVE aduce mulţumiri jurnaliştilor din mass-media naţională, regională şi locală, care informează corect populaţia şi păstrează prin mesajul lor calmul şi ordinea în societate.

Partidul Verde Ecologist urmărește cu precauție evenimentele ce au loc în republica noastră, acțiunile autorităților și guvernării și susține eforturile depuse de către organele competente pentru a proteja populația și economia țării de efectele negative ale acestei pandemii.

Loading...


Condamnăm atitudinea iresponsabilă și egoistă a autorităților și a partidelor politice, care s-au avântat în febra electorală de la Hâncești, ignorând riscul la care au supus întreaga populație a raionului. Faptul că alegerile de la Hâncești nu au fost amânate demonstrează, că actuala guvernare, dar și partidele politice (PSRM, PDM, DA, PAS, Blocul ”UNIREA”, partidul ”Șor”) ce au participat în acest scrutin nu au nimic comun cu sănătatea şi necesitățile oamenilor, iar impunerea stării de urgență și aplicarea măsurii de carantină în două sate din raionul Hâncești la doar două zile după alegeri, demonstrează cinismul actualei guvernări antipopulare PSRM-PDM.

Susținem introducerea situației de urgență și a masurilor de austeritate dar ne exprimăm dezacordul cu termenul de 60 de zile considerându-l ca suprareacție pentru actuala situație de criză. Îndemnăm şeful statului să nu-şi bată joc de oameni și de mass-media, prezentându-se în fiecare oră la TV ca salvator al bolnavilor, să nu transforme o nenorocire colectivă în circ electoral, iar conducerea țării să nu folosească starea de urgență pentru clasificarea dosarelor de corupţie şi finanţare străină a partidelor de la guvernare, să nu suprime drepturile și libertățile oamenilor, să evite aranjarea unor jocuri politice de culise și organizarea unor activități ce vor fi în detrimentul cetățenilor.

Îndemnăm cetățenii să se informeze despre situația epidemiologică din țară și din lume EXCLUSIV din surse oficiale si/sau specializate, argumentate științific și fundamentate de opinia experților din domeniul medical. Este crucial, pentru fiecare dintre noi, să urmăm cu strictețe recomandările autorităților și specialiștilor, să respectăm măsurile de prevenție, profilaxie, carantină și izolare, atât pentru siguranța noastră și a celor dragi, cât și pentru a ușura, pe cât posibil, povara epidemiei pentru sistemul medical din țară.

Considerăm non-etică și periculoasă și condamnăm ferm răspândirea în spațiul mediatic din țară a știrilor false, atât în ce privește situația reală din țară și din lume privind COVID 19, cât și în ceea ce ține de așa-zisele ”remedii”, naturiste sau de alt gen, de combatere a virusului, utilizarea necontrolată a acestora prezentând un risc atât pentru sănătatea noastră, cât și a celor din jur.

În scopul soluționării situației actuale solicităm autorităților:

1. recomandările instituţiilor medicale şi respectarea riguroasa a regimului de carantină să devină, pe durata pandemiei, prioritatea de bază a autorităţilor locale pentru a nu transforma localităţile în focare de contaminare a comunităţilor;

2. să fie luate măsuri drastice pentru a curma practica ce ia tot mai mare amploare de speculare cu produse de prima necesitate, inclusiv cele alimentare, medicale și de igienă personală. Știind că nu vor fi pedepsiți de către stat, în ultima perioadă prețurile la multe din produsele de prima necesitate s-au dublat. Unele produse ce nu pot fi găsite în rețelele de magazine sau în farmacii (măști medicale) se găsesc ușor, în cantități nelimitate și la prețuri exagerate pe saiturile de anunțuri;

3. să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura protecția socială și susținerea financiară a persoanelor fizice, care în această perioadă vor pierde sursa de venit;

4. să fie întreprinse măsuri urgente de susținere a businessului mic și mijlociu, care a înregistrat pierderi considerabile din cauza pandemiei și măsurilor de austeritate impuse de această situație. Doar cu implicarea transparentă şi eficientă a statului vom putea salva de la faliment economia țării, care se bazează în special pe activitatea întreprinderilor mici și mijlocii. (conform exemplelor și practicilor țărilor Europene)

5. să întreprindă măsurile necesare prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și canalele diplomatice existente pentru a acorda susținere cetățenilor Republicii Moldova, care muncesc în diferite țări afectate grav de COVID -19 și care la moment se află în dificultate. Până la moment o bună parte a bugetului național aparținea remitențelor, provenite de la moldovenii ce muncesc peste hotare, iar acum ar trebui să nu uităm nici noi de ei.

6. să fie suspendate, pe durata pandemiei, reţelele de mass-media străine, specializate pe propagandă, dezinformare şi manipulare (conform raportului UE din 16 martie 2020).

7. de stopat practica de nimicire nemiloasă a câinilor vagabonzi, apărută recent în mai multe localități urbane, care conform viziunilor OMS nu sunt purtători de infecții COVID-19, deci nu pot servi ca un focar adăugător de infecție.

Criza prin care trec majoritatea țărilor amenință să distrugă realizările sociale, democratice și economice, iar societatea este supusă acum unor sentimente crescânde de frustrare, frică, și chiar furie. Tratamentul de austeritate care este impus de autorități, în multe cazuri fiind justificat, dacă nu va fi corect gestionat va contribui la creșterea nedreptăților și diviziunilor sociale, va pune în pericol bunăstarea cetățenilor și va submina capacitatea societățiilor de a prospera și mai important - ar putea destabiliza democrația.

Diferite state reacționează diferit la această situație de criză, reieșind din gravitatea și viteza de răspândire a COVID -19. Închiderea granițelor între statele europene ne demonstrează cu lux de amănunte cât de interconectați și interdependenți suntem și cât de mult contează pentru societatea noastră dreptul și posibilitatea liberii circulații.

În această situație, Partidul Verde Ecologist își reiterează adeziunea la valorile general umane, principiile de dezvoltare durabilă, democratică și europeană.
Toți membrii și susținătorii PVE sunt alături de cetățeni în exprimarea celei mai profunde și sincere gratitudini față de personalul implicat în combaterea pandemiei COVID-19. Doar împreună și solidari vom putea învinge!

19 martie 2020 
Partidul Verde Ecologist

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 08:43

În țara cu cele mai multe mame minore din UE, parlamentul e la un pas să scoată „educația sexuală” din școli

În țara cu cele mai multe mame minore din UE, parlamentul e la un pas să scoată „educația sexuală” din școli

România s-a aflat în ultimii ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele adolescente, potrivit datelor Eurostat. Cu toate acestea, educația sexuală în școlile din România nu a fost obligatorie până acum și mai puțin de 10%...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 01:13

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Iunie 2020, ora: 00:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 20:46

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Președinta PAS, Maia Sandu, spune că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor și cu președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)