Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente

Politică 14 Noiembrie 2017, ora 08:40

Declarație / Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor a fost adoptată cu abateri

Marime Font

Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripțiilor electorale a fost adoptată fără a fi respectate o serie de cerințe. Totodată, în activitatea Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale au existat mai multe carențe. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Piața Unirii” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, a afirmat că una dintre nemulțumirile față de activitatea Comisiei este faptul că nimeni în afară de membrii Comisiei nu a avut acces la materiale. Potrivit lui, chiar dacă au fost făcute mai multe propuneri de către reprezentanții societății civile, niciuna dintre ele nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședințelor comisiei și nu a fost discutată. „Au fost făcute abateri de la planul inițial de activitate, nu știu din care considerente, procesele verbale ale ședințelor nu au fost publicate decât trei dintre ele care au apărut în ziua apelului semnat de 11 organizații non-guvernamentale. Toate acestea permit să zicem că a fost o lipsă de transparență în activitatea acestei Comisii”, spune Pavel Postică.

Delegatul Consiliului Național pentru Participare în cadrul Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, Sergiu Ostaf, a menționat că în ceea ce privește adoptarea hotărârii privind circumscripțiile electorale de către Guvern, nu s-au respectat unele cerințe, de exemplu, trebuia publicat proiectul hotărârii cu cel puțin trei zile înainte de adoptare. Sergiu Ostaf susține că în activitatea Comisiei pentru formarea circumscripțiilor au existat unele carențe. „Aceasta este prima experiență. Eu n-am văzut în experiența oricărui alt membru al Comisiei capacitatea de a înțelege exact care trebuie să fie procesul”, spune Sergiu Ostaf.Deputatul PL, Roman Boțan, consideră că pentru diasporă trebuiau să fie alocate șase circumscripții electorale și nu trei. Potrivit lui, decizia Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor nu a fost discutată înainte de a fi adoptată hotărârea de Guvern, ceea ce este înseamnă încă o lovitură dură la adresa democrației. „Aceste modificări la Codul electoral, inclusiv ciopârțirea teritoriului Republicii Moldova în circumscripții uninominale după bunul plac al unor decidenți politici, este vorba de PSRM-PDM, constituie un avantaj pentru anumite formațiuni politice”, spune parlamentarul. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md