Astăzi 22 Martie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 11:40
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Februarie 2017, ora 14:10

Declararea dublei cetățenii, la perfectarea actelor, nu va fi obligatorie

Marime Font

Prezentarea pașaportului eliberat de alt stat, atunci când cețățenii vor solicita eliberarea buletinului de identitate și a pașaportului moldovenesc, nu va presupune atribuirea în mod repetat a numărului de indentificare (IDNP).

Precizările au fost făcute de Întreprinderea de Stat Registru, pentru Bizlaw.md, la proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificare Regulamentului de eliberare a actelor naționale. Reprezentanții întreprinderii au menționat că cetățenii nu vor fi obligați să declare cetățenia altui stat, atunci când își vor perfecta actele naționale, scrie bizlaw.md.

Potrivit reprezentanților Departamentului acte de identitate al Întreprinderii Registru, pentru cetățenii din stânga Nistrului va fi efecuată atribuirea repetată a IDNP-ului și vor fi înregistrați în Registrul de stat al populației. Și asta pentru că majoritatea cetățenilor din regiunea transnistreană este identificată în baza actelor emise de pretinsele autorități din stânga Nistrului, care sunt în afara legii. La fel, cetățenii din raioanele de est se identifică în baza pașapoartelor străine, pentru că dețin cetățenia Rusiei, Ucrainei și a altor state, și există divergențe în ceea ce privește datele din actele naționale și cele emise de alte autorități.De exemplu, în actele naționale sunt nume precum Vladimir sau Elena, iar în pașapoartele eliberate de autoritățile ucrainene – Volodymyr, Olena. Responsabilii de la Registru susțin că prezentarea pașaportului străin va permite comasarea acestor date identificatoare ale persoanei în Registrul de stat al populației sub același IDNP.

La fel, reprezentanții Registru susțin că, în cazul în care persoana va declara că deține cetățenia altui stat, dar nu va prezenta pașaportul statului respectiv, informația despre acesta nu se va înregistra în Registrul de stat al populației. În acest caz, cetățeanul nu va fi obligat să prezinte acel pașaport.

În cazul în care cetățeanul Republicii Moldova, la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate sau a pașaportului, va declara că deține cetățenia altui stat și va prezenta pașaportul eliberat de autoritățile statutului respectiv, informația privind datele personale ale acestuia precum numele, prenumele, data nașterii, cetățenia și datele pașaportului, vor fi introduse în cererea-chestionar. Această informație se va stoca numai în Registrul de stat al populației și nu se va reflecta în actele de identitate naționale.

Dacă cetățeanul Republicii Moldova deține și cetățenia altui stat, și nu va declara acest fapt, la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate sau a pașaportului moldovenesc, în privința acesteia nu se va întâmpla nimic.
În prezent, nu există date în privința numărului cetățenilor moldoveni care dețin și cetățenia altui stat.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul