Actualitate

Deconspirare: Cum fac afaceri firmele ucrainene cu „Sheriff” SRL de pe malul stâng al Nistrului pe spatele Moldovei

După cum au clarificat autorii articolului, „printre cei mai mari furnizori de bunuri în autoproclamata „rmn” se află reprezentanțele ucrainene ale unor branduri mondiale și chiar compania „Roshen” a președintelui Ucrainei Petro Poroshenko”, având „în calitate de principal partener de business srl-ul transnistrean „Sheriff” al oligarhului local Victor Gușan.

„Firma „Sheriff” srl e cunoscută ca o companie-pilon al business-holdingului cu același nume al lui Gușan, care poate fi considerat drept unul din principalii beneficiari ai existenței autoproclamatei „rmn”, – explică autorii investigației contextul situației.

Deși „datele statistice de care dispune Serviciul vamal al Moldovei nu conțin informații oficiale privind importul bunurilor din Ucraina în regiunea transnistreană”, jurnaliștii RICE au scos la iveală o jumătate de milion de operațiuni de export din Ucraina în regiunea transnistreană, „examinarea cărora a condus la stabilirea unui top-20 a celor mai mari parteneri comerciali ucraineni ai „Sheriff”-ului.

Jurnaliștii au calculat că „din anul 2014 circa 300 de companii ucrainene au făcut comerț în valoare de mai mult de 100 de milioane de dolari doar cu „Sheriff” srl (nu cu holdingul cu același nume), în condițiile când „târgul se face în afara controlului vamal al Moldovei, care, juridic, cuprinde și Transnistria”.

„Din anul 2014 până în prima jumătate a anului 2017, „Roshen” a făcut comerț cu „Sheriff” în valoare de circa 3 milioane de dolari. Mai mult, bunurile erau furnizate direct în Transnistria, adică evitând controlul Moldovei”, se spune în investigație.

„În total, din anul 2014 (anul anexării Crimeei și începutul operațiunii antiteroriste) până în prima jumătate a anului 2017, branșa din Kiev a „Nestle” a avut un schimb comercial cu „Sheriff” în valoare de circa 4 milioane de dolari, iar valoarea facturată a comerțului realizat de „Coca-Cola Ucraina” a constituit circa 1mln de dolari.

Autorii dau lămuriri că „Moldova de circa un sfert de secol nu poate controla fluxul de mărfuri peste frontiera sa de est cu Ucraina (de-a lungul cu regiunea Odesa) invocând diferite motive, inclusiv nedorința de a escalada conflictul cu Tiraspolul”.

Conform Iuliei Marushevski, fosta șefă a vamei Odesa, care este citată în investigație, „lipsa unor puncte comune de control pe segmentul transnistrean este o problemă geopolitică, care convine Transnistriei și Rusiei”.

„Din această problemă scot foloase inclusiv contrabandiștii și, respectiv, funcționarii din veriga medie din Chișinău și Kiev”, consideră Marushevski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *