Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 19 Iunie 2018, ora 11:23

Deșeurile electronice, adevărate comori pentru economie

Marime Font

Deşeurile electronice reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale planetei însă acestea ar putea deveni la fel de valoroase precum minele de aur, susţin autorii unui studiu lansat recent. Potrivit lor, recuperarea metalelor rare din deşeurile electronice este mult mai puțin costisitoare decât obținerea acestora prin mineritul tradițional.

Potrivit Agenției americane de protecție a mediului, electronicele conțin un număr impresionant de metale prețioase. Specialiștii estimează că o tonă de echipamente electronice poate ascunde cantități de aur de 40 până la 800 de ori mai mari în comparație cu o tonă de minereu proaspăt extras. De asemenea, poate conține de 30 până la 40 de ori mai mult cupru. Și asta nu este tot. Printre metalele folosite în confecționarea echipamentelor electronice, se mai numără: argint, paladiu, cadmiu și mercur.

Toate aceste minerale sunt obținute din industria minieră, un sector cu grave probleme de sustenabilitate (de la poluare la condiții necorespunzatoare de muncă sau chiar la exploatarea copiilor în mine).În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui raport al Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU). Ce este și mai grav este faptul că doar o mică parte din toate echipamentele electronice produse se reciclează. Este vorba de un procent de 20% la nivel global și de 35% la nivel european.

Aruncarea lor înseamnă pierderea a 55 de miliarde de dolari și un impact negativ major asupra mediului. Potrivit ewaste.edu, deși DEEE-urile reprezintă doar 2% din cantitatea de deșeuri depozitată în gropile de gunoi, sunt responsabile pentru aproape 70% dintre metalele grele prezente în acestea.

Sursa: greeen-report.ro
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul