Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Culinar.md 10 Martie 2017, ora 13:44

Degustarea vinului, nu doar pentru profesionişti

Marime Font

Degustarea vinurilor se poate rezuma, foarte simplu, la “îmi place” sau “nu îmi place”, însă plăcerea acestui act constă tocmai în conştientizarea senzaţiilor şi împărtăşirea lor cu ceilalţi. Te poţi bucura de un vin fără să nu ai habar de ceea ce presupune degustarea şi ce implică ea, însă, satisfacţia va creşte în momentul în care începi să înţelegi mai multe detalii legate de vin.

Şi, cu toate că rolul principal al vinului este de a crea plăcere celui care îl bea, sunt momente în care este nevoie ca el să treacă prin filtrul unei evaluări, al unei degustări.

Degustarea vinului presupune trei etape, primele două fiind de cele mai multe ori omise de către amatori.


1. Prima etapă este examenul vizual, un pas pentru care 10 secunde sunt mai mult decât suficiente. Se observă culoarea, transparenţa şi vâscozitatea vinului (se urmăresc urmele pe care vinul le lasă pe pahar). În urma acestei analize putem să primim informaţii referitoare la vârsta vinului (culoarea vinurilor albe mature virează către auriu, în timp ce vinurile roşii capătă tente cărămizii), indicii despre volumul alcoolic şi nivelul de zahăr (cu cât vinul curge mai greu pe pahar, cu atât volumul alcoolic sau cantitatea de zahăr rezidual sunt mai ridicate), despre starea de sănătate a vinului (poate avea particule în suspensie, poate fi tulbure sau poate fi “casat”).

2. Urmează o etapă importantă a degustării vinului: analiza olfactivă. Foarte multe persoane omit primele două etape şi sar direct la partea gustativă. Atunci când mirosim vinul, trebuie să facem apel la memoria senzorială, să conştientizăm de ce arome sau tipuri de arome ne aminteşte vinul respectiv şi să le identificăm. Cât de intense sunt aceste arome, dacă sunt de calitate? Sau sunt neplăcute? Când degustaţi vinuri albe, încercaţi să asociaţi aromele simţite cu cele florale, vegetale, de fructe galbene, de citrice sau fructe tropicale.

În cazul vinurilor roşii, gândiţi-vă la fructele roşii, la cele de pădure, condimente sau gemuri. În general, în vin se disting trei tipuri de arome: aromele primare (cele provenite de la strugure, care sunt din categoria celor floral-fructate sau ierboase), aromele secundare (aromele rezultate în urma fermentaţiei alcoolice – arome de patiserie şi brutărie, de nuci, arome lactice etc) şi aromele terţiare (acestea se dezvoltă în urma maturării vinurilor în sticlă sau în butoi de stejar – note de vanilie, condimente, nuci, ciuperci, piele, arome de băcănie etc).

3. În sfârşit ajungem şi la etapa în care examinăm vinul din punct de vedere gustativ. E foarte important ca vinul să fie plimbat prin cavitatea bucală înainte de a fi înghiţit sau deversat (de recomandat în momentul în care degustaţi mai multe vinuri). Principalele gusturi pe care le percepem, cu ajutorul limbii, sunt sărat, acru dulce, amărui sau umami (capacitatea proteică a unui preparat), restul de senzaţii sunt arome pe care le percepem prin olfacţia retronazală. Un aspect la care trebuie să fim atenţi în momentul în care degustăm este textura vinului (modul în care îl percepem pe limbă). Un vin cu un conţinut alcoolic ridicat poate să ni se pară mai bogat, în timp ce taninurile ne pot da senzaţii de granulat, prăfos sau catifelat. Aciditatea poate dea vinului o textură metalică, dar contribuie decisiv la capitolul prospeţime. Important este ca vinul să fie analizat separat în cele trei momente ale examenului gustativ: atacul (prima senzaţie în momentul sorbiri vinului), mijlocul şi finalul (postgustul vinului). Cât de intense şi câte de lungi sunt aceste momente? Care este gradul de complexitate al gustului?

Pentru a ne face o imagine cât mai completă asupra calităţii vinului pe care îl degustăm, trebuie să ne mai gândim şi la echilibrul pe care îl are (este prea acid, prea taninos, prea dulce sau prea alcoolic?) şi la gradul de complexitate al acestuia (este un vin memorabil sau unul simplu?).

Dacă vinul este băut precum băuturile răcoritoare sau apă, se pierde foarte mult din plusvaloarea pe care o oferă şi care, în mod normal, costă mai mulţi bani. Degustarea vinului presupune descoperirea unor nuanţe şi cu cât acest proces se desfăşoară mai tihnit, cu atât posibilitatea descoperirii unor nuanţe surprinzătoare este mai mare.

Un lucru sigur poate îmbunătăţii calităţile de degustător: practica. Degustarea cât mai multor vinuri, compararea lor şi reţinerea profilului aromatico-gustativ al acestora. De asemenea, notarea şi păstrarea senzaţiilor într-un carneţel este de foarte mare ajutor. Este bine de reţinut că degustarea este o activitate care ţine de simţuri şi că fiecare dintre noi simţim vinurile în mod diferit.

Consumatorii neobişnuiţi cu degustarea pot considera tot ritualul rotirii vinului în pahar, “a mirosirii şi mestecării lui” un pic intimidant, iar contactul cu limbajul specific poate să inhibe dorinţa de a cunoaşte mai mai multe detalii despre acest domeniu. Din fericire, de cele mai multe ori, vinul este consumat la masă alături de mâncare, sau în situaţii relaxante, alături de prieteni, ceea ce poate uşura contactul cu această lume. 

life.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)