Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Culinar.md 10 Martie 2017, ora 13:44

Degustarea vinului, nu doar pentru profesionişti

Marime Font

Degustarea vinurilor se poate rezuma, foarte simplu, la “îmi place” sau “nu îmi place”, însă plăcerea acestui act constă tocmai în conştientizarea senzaţiilor şi împărtăşirea lor cu ceilalţi. Te poţi bucura de un vin fără să nu ai habar de ceea ce presupune degustarea şi ce implică ea, însă, satisfacţia va creşte în momentul în care începi să înţelegi mai multe detalii legate de vin.

Şi, cu toate că rolul principal al vinului este de a crea plăcere celui care îl bea, sunt momente în care este nevoie ca el să treacă prin filtrul unei evaluări, al unei degustări.

Degustarea vinului presupune trei etape, primele două fiind de cele mai multe ori omise de către amatori.


1. Prima etapă este examenul vizual, un pas pentru care 10 secunde sunt mai mult decât suficiente. Se observă culoarea, transparenţa şi vâscozitatea vinului (se urmăresc urmele pe care vinul le lasă pe pahar). În urma acestei analize putem să primim informaţii referitoare la vârsta vinului (culoarea vinurilor albe mature virează către auriu, în timp ce vinurile roşii capătă tente cărămizii), indicii despre volumul alcoolic şi nivelul de zahăr (cu cât vinul curge mai greu pe pahar, cu atât volumul alcoolic sau cantitatea de zahăr rezidual sunt mai ridicate), despre starea de sănătate a vinului (poate avea particule în suspensie, poate fi tulbure sau poate fi “casat”).

2. Urmează o etapă importantă a degustării vinului: analiza olfactivă. Foarte multe persoane omit primele două etape şi sar direct la partea gustativă. Atunci când mirosim vinul, trebuie să facem apel la memoria senzorială, să conştientizăm de ce arome sau tipuri de arome ne aminteşte vinul respectiv şi să le identificăm. Cât de intense sunt aceste arome, dacă sunt de calitate? Sau sunt neplăcute? Când degustaţi vinuri albe, încercaţi să asociaţi aromele simţite cu cele florale, vegetale, de fructe galbene, de citrice sau fructe tropicale.

În cazul vinurilor roşii, gândiţi-vă la fructele roşii, la cele de pădure, condimente sau gemuri. În general, în vin se disting trei tipuri de arome: aromele primare (cele provenite de la strugure, care sunt din categoria celor floral-fructate sau ierboase), aromele secundare (aromele rezultate în urma fermentaţiei alcoolice – arome de patiserie şi brutărie, de nuci, arome lactice etc) şi aromele terţiare (acestea se dezvoltă în urma maturării vinurilor în sticlă sau în butoi de stejar – note de vanilie, condimente, nuci, ciuperci, piele, arome de băcănie etc).

3. În sfârşit ajungem şi la etapa în care examinăm vinul din punct de vedere gustativ. E foarte important ca vinul să fie plimbat prin cavitatea bucală înainte de a fi înghiţit sau deversat (de recomandat în momentul în care degustaţi mai multe vinuri). Principalele gusturi pe care le percepem, cu ajutorul limbii, sunt sărat, acru dulce, amărui sau umami (capacitatea proteică a unui preparat), restul de senzaţii sunt arome pe care le percepem prin olfacţia retronazală. Un aspect la care trebuie să fim atenţi în momentul în care degustăm este textura vinului (modul în care îl percepem pe limbă). Un vin cu un conţinut alcoolic ridicat poate să ni se pară mai bogat, în timp ce taninurile ne pot da senzaţii de granulat, prăfos sau catifelat. Aciditatea poate dea vinului o textură metalică, dar contribuie decisiv la capitolul prospeţime. Important este ca vinul să fie analizat separat în cele trei momente ale examenului gustativ: atacul (prima senzaţie în momentul sorbiri vinului), mijlocul şi finalul (postgustul vinului). Cât de intense şi câte de lungi sunt aceste momente? Care este gradul de complexitate al gustului?

Pentru a ne face o imagine cât mai completă asupra calităţii vinului pe care îl degustăm, trebuie să ne mai gândim şi la echilibrul pe care îl are (este prea acid, prea taninos, prea dulce sau prea alcoolic?) şi la gradul de complexitate al acestuia (este un vin memorabil sau unul simplu?).

Dacă vinul este băut precum băuturile răcoritoare sau apă, se pierde foarte mult din plusvaloarea pe care o oferă şi care, în mod normal, costă mai mulţi bani. Degustarea vinului presupune descoperirea unor nuanţe şi cu cât acest proces se desfăşoară mai tihnit, cu atât posibilitatea descoperirii unor nuanţe surprinzătoare este mai mare.

Un lucru sigur poate îmbunătăţii calităţile de degustător: practica. Degustarea cât mai multor vinuri, compararea lor şi reţinerea profilului aromatico-gustativ al acestora. De asemenea, notarea şi păstrarea senzaţiilor într-un carneţel este de foarte mare ajutor. Este bine de reţinut că degustarea este o activitate care ţine de simţuri şi că fiecare dintre noi simţim vinurile în mod diferit.

Consumatorii neobişnuiţi cu degustarea pot considera tot ritualul rotirii vinului în pahar, “a mirosirii şi mestecării lui” un pic intimidant, iar contactul cu limbajul specific poate să inhibe dorinţa de a cunoaşte mai mai multe detalii despre acest domeniu. Din fericire, de cele mai multe ori, vinul este consumat la masă alături de mâncare, sau în situaţii relaxante, alături de prieteni, ceea ce poate uşura contactul cu această lume. 

life.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)